Bengal Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ile czasu trwa całkowite schnięcie farb Tamiya? z Suszarką czy bez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ile czasu trwa całkowite schnięcie farb Tamiya? z Suszarką czy bez ? Bez :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 jak mi się nie spieszy to daję im min. 12 h (noc) jak mi się spieszy to godzina z suszarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ile czasu trwa całkowite schnięcie farb Tamiya? Tzn.? ja nakładam kolejną warstwę w momencie jak jest sucha w dotyku. Z clarem czekam 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ile czasu trwa całkowite schnięcie farb Tamiya? Tzn.? ja nakładam kolejną warstwę w momencie jak jest sucha w dotyku. Z clarem czekam 24h Miałem na myśli kiedy można np przykleić do niej taśmę maskującą bez ryzyka, że odklei się ją z farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Września 2018 Autor Share Napisano 1 Września 2018 Mam problem żeby zamalować linie od ołówka, którym kreśliłem linię podziału. Tak samo nie mogę zamalować koloru "kure arsenal", który troszkę wystaje pod taśmą maskującą. Zużyłem już dwa słoiczki koloru hull red. Muszę zamówić więcej, bo już nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Września 2018 Share Napisano 1 Września 2018 Spróbuj położyć na ten ołówek i kurę surfacer, i dopiero na to kolor właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Września 2018 Autor Share Napisano 1 Września 2018 Spróbuj położyć na ten ołówek i kurę surfacer, i dopiero na to kolor właściwy. Ok, tak zrobię, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Września 2018 Autor Share Napisano 2 Września 2018 Mam kolejny problem. Oczywiście z tym przeklętym malowaniem. W miejscu w którym zaczynała się taśma maskująca, został mi taki cienki wypukły paseczek (chyba od farby). Jak się mogę go pozbyć bez uszkodzenia farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Coś mi się wydaje że będziesz miał piękny schodek Przewidzieli prorocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Września 2018 Autor Share Napisano 2 Września 2018 Coś mi się wydaje że będziesz miał piękny schodek Przewidzieli prorocy Myślałem, że chodziło im, że taśma jest krzywo przyklejona... jakieś pomysły jak się tego pozbyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Nie znam się, ale ja bym albo taśmę tamiyi na farbę ułożył i próbował drugim kolorem zrównać warstwę albo 6/8k papier i delikatnie starał się go spiłować. Ale nie chce Ci źle powiedzieć/doradzić pewnie nie jedna osoba miała taki problem i może się wypowiedzieć na pewno dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 By zlikwidować ten schodek spróbowałbym wziąć kawałek papieru sciernego 2000, zamoczyć papier na chwilę w wodzie i na mokro delikatnie zeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Września 2018 Autor Share Napisano 2 Września 2018 By zlikwidować ten schodek spróbowałbym wziąć kawałek papieru sciernego 2000, zamoczyć papier na chwilę w wodzie i na mokro delikatnie zeszlifować. Obawiam się tylko tego, żeby nie uszkodzić taśmy maskującej, która jest pod tym schodkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Jakbyś pokazał fotkę to by łatwiej było coś pomyśleć. W tej chwili to bazujemy na wyobraźni. Jaką taśmę pod tym schodkiem chcesz uszkodzić? Normalnie to schodek wychodzi właśnie jak ja oderwiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Czy to: https://www.mojehobby.pl/products/LP-18-Dull-Red.html jest jednocześnie kolorem i lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Bartas, to w sumie żadna nowość tylko lakiery z puchy (seria TS) przelane do słoika. Nie wiem do końca co miałeś na myśli pytając.. ale tak, to są lakiery. Ja nie używałem lakierów tamki ale wielu robiło decanning tych farb pod aero, moze ktos sie wypowie. Najlepiej wrzuc to pytanie w dział Lakierowanie i zabezpiecznie powierzchni. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Po nałożeniu tego koloru przez aero trochę się on błyszczy i ma taką strukturę jakby miał na wierzchu lakier. Kiedy malowałem kolorem "kure arsenal" ,czegoś takiego nie było. Zastanawiam się teraz czy dawać jeszcze lakier bezbarwny na tę powłokę z dull red. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 Na jakim ciśnieniu nakładać lakier bezbarwny Tamiya, przy dyszy 0,3mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staś Napisano 7 Września 2018 Share Napisano 7 Września 2018 Urlop i po urlopie a tu zastój Tak czy siak powinieneś pomalować cały kadłub bezbarwnym aby była jednolita powierzchnia , a co z robiłeś z tym ,,schodkiem ,,? Mam nadzieje że go wyszlifowałeś papierem Na przyszłość jak będziesz chciał coś oklejać a potem malować (odcinać kolor) obok taśmy to najlepiej maluj pod lekkim kątem od strony taśmy maskującej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 Urlop i po urlopie a tu zastój Tak czy siak powinieneś pomalować cały kadłub bezbarwnym aby była jednolita powierzchnia , a co z robiłeś z tym ,,schodkiem ,,? Mam nadzieje że go wyszlifowałeś papierem Na przyszłość jak będziesz chciał coś oklejać a potem malować (odcinać kolor) obok taśmy to najlepiej maluj pod lekkim kątem od strony taśmy maskującej Cały czas z tym walczę. Jak się z nim uporam to psiknę jeszcze bezbarwnym lakierem z aero. Tylko jak mi wcześniej koledzy doradzali, to najpierw lakier błyszczący (wtedy nałożę kalki na kadłub i zrobię wash na pokładzie), a później ostatecznie matowym. Pytałem się tez wcześniej jak zrobić z drewnianym pokładem. Nie wiem kiedy go przyklejać i czy mam go czymś jeszcze zabezpieczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Września 2018 Share Napisano 7 Września 2018 Robioąc tylko jeden okręt nie jestem doświadczony w tym temacie. Pokład przyklejałem dopiero jak już miałem cały kadłub skończony - łącznie z elementami na które były dziury w pokładzie. Sam pokład zabezpieczałem sido dwa razy. Potem roiłem wash olejny na nim. Ale to był pokład Huntera i nie wiem jak inne marki będą się zachowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 7 Września 2018 Share Napisano 7 Września 2018 Na jakim ciśnieniu nakładać lakier bezbarwny Tamiya, przy dyszy 0,3mm? Nie mam takiego doświadczenia jak inni tutaj.. Ale głupio tak pytanie bez odpowiedzi zostawić. Sam miałem z tymi lakierami trochę walki, robił mi się spory odkurz i nie byłem zadowolony, ale to dlatego, że psikałem na zbyt dużym ciśnieniu (około 2 bary) i za gęstym. Poćwicz sobie na "łyżkach", żeby dostroić proporcje i odległość. Rozcieńczenie daje duże >1:5, ciśnienie nie więcej niż 1.2-1.5, i bardzo dobrze rozmieszany lakier w słoiku i w aero. Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 Pomalowałem na dwa kolory kadłub. Nie jest idealnie, ale lepiej nie potrafię. Parę dni walczyłem z poprawkami i wyszło mi takie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Września 2018 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2018 Nooo, ta rufa to do ..... ale reszta całkiem w porządku wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi