rosik Napisano 30 Sierpnia 2018 Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam, miałem dwa tygodnie w domu bez dziecka (1 roczek) więc popołudniami szybko coś takiego skleiłem. Chciałem aby to byli Polscy specjalsi. Padło na Jednostkę Wojskową Komandosów. Robiłem operatorów z ZBB i ZBC. Dioramka przedstawia wymyśloną scenkę ze strzelnicy/poligonu ze starym zdezelowanym BMW E24 wypożyczonym ze złomowisko na czas zajęć. Oczywiście zdaję sobie sprawę z jakości mojego warsztatu, obserwując tutejszych mistrzów zastanawiam się jak można takie cuda robić. Zdjęcia może nie są najlepsze ale je też trzeba się nauczyć robić. Może tło muszę zmienić, nie posiadam też statywu itd. Np. na samochodzie w rzeczywistości aż tak tych rdzawych zacieków nie widać. A karoseria bardziej się błyszczy. Kiedyś spróbuję zrobić jakiś warsztat to może będzie łatwiej słuchając podpowiedzi fachowców. Tutaj kilka fotek: Na żywo jakoś mniej tą rdzę widać niż na zdjęciach. Myślę że producent modelu Takom miał na myśli to BMW: JWK z Lublińca: ZBB ZBC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Aż dziw bierze, że tak ciekawy temat i żadnego komentarza. Idealnie trafiłeś w moje preferencje modelarskie za co wielki plus! Możesz napisać więcej o figurkach, dostosowywałeś je jakoś specjalnie do naszego uzbrojenia i wyposażenia? Jakie to w ogóle zestawy? Co do wykonania, trochę kolorystyka mundurów mi nie pasuje oraz przydałoby się zrobić porządne flaki z kół BMW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Komentarzy mało, bo może aż trudno w to uwierzyć, że nasze wojsko ma takie mundury i szpej Mundur na operatorze przy bagażniku ma moim zdaniem czerwonawe odcienie, a takich nie powinno być na Multicam, co widać na zdjęciach, które dołączyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Jako pomysł i częsciowo wykonanie to jest ciekawe. Jednak jeżeli kolory mundurów miąły być takie jak na fotkach (ja się nie znam) to w kolory nie trafiłeś. Sam pojazd też mogłby być trochę lepiej dopracowany w szczegółach. Koła o których wspomniał zderzak, czy brak jakichkolwiek śladów po szybach. No i ta rdza/zacieki tak w sumie to nie wiadomo skąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Nie moja skala ale bardzo lubię tematykę "treningową". Bardzo mi się podoba. O technice się nie wypowiem bo jak pisałem - nie moja skala. Nie umiał bym w niej nawet pomalować porządnie auta, a co dopiero weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosik Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Mundury faktycznie kolorystyka mocno odbiegają od oryginałów. Szczególnie to zauważyłem jak wrzuciłem fotki moich figurek i fotki prawdziwych żołnierzy. U mnie niepotrzebnie dodałem jakiś taki odcień plam brązowo-czerwonych. Przynajmniej na zdjęciach wychodzi jakiś taki czerwonawy. Figurki są firmy Legend Productions, Bardzo dobrej jakości. Wykonywane techniką 3D. W sumie na cyzm ta technika polega nie wiem ale jest niezwykle szczegółowa. Polacy używają karabinków HK-416 oraz karabinów Minimi więc takie zestawy karabinków można dokupić z firmy Live-Resin. W pojeździe myślałem nawet o przebitej oponie, ale wtedy trudno byłoby go przetransportować z wysypiska i dostarczyć na piaszczystą strzelnicę. Gdzieś widziałem oryginalne filmy z tego typu zajęć i opony były całe. Jeśli chodzi o szyby to przednia szyba zawsze wypada w całości, chyba jest jakoś klejona, a boczne kruszą się na małe kryształki, a pozostałości w ramie okna też mają fakturę kryształków i nie wiedziałem ja to zrobić. Zacieki rdzy są kiepskie i za dużo ich zrobiłem, wiem przesadziłem, mogłem zrobić tylko kilka zacieków spod np lusterek itp. Następnym razem postaram się poprawić i wykonać lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Września 2018 Share Napisano 7 Września 2018 I takie podejście mi się podoba, sam widzisz pewne braki i przyjmujesz komentarze jako pomoc a nie złą krytykę. A to ostatnio rzadkość, wiele osób na forach się od razu obraża. Także i za scenkę i za podejście należy się Fajnie, że zmieniłeś broń, mam zestaw HK od Live Resin i w przyszłości zamierzam go zaadaptować. A co do opon, tłumaczenie mnie przekonuje, pochodzę z okolic Wędrzyna, a tam jest jedyny w Polsce ośrodek szkolenia w terenie zurbanizowanym i pomiędzy budynkamo mają spory skład samochodów. Muszę kiedyś sprawdzić czy opony są całe czy nie. Coś jeszcze polskiego masz w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Września 2018 Share Napisano 7 Września 2018 Na większości takich ćwiczeń opony są całe i nadmuchane. Miałem kilkukrotnie do czynienia z takimi pojazdami na ćwiczeniach ratowniczych - w tym jednym strażackim, gdzie pojazd całkowicie spalono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 12 Września 2018 Share Napisano 12 Września 2018 Pomysł bardzo fajny i bardzo mi się koncepcja, oraz ustawienie scenki podoba. Może rzeczywiście można było popracować nad wrakiem, ale strasznie w oczy nie kole. Inna sprawa, to figuranci, choć rozumiem rozterkę z malowaniem, bo sam przez to przechodziłem. Tu trzeba lupy i przede wszystkim doboru kolorów. Nawet, jak wydaje się Tobie, ze trafiłeś, to odcienie światła i monitory oglądających mogą sprawę zmienić. Mi wyszło tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Mega JW-ki , ja zrobiłem tylko jednego ''specjalsa'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 A mnie ta dioramka bardzo sie podoba I to nie tylko dlatego, że przedwczoraj wróciłem ze szkolenia w JWK w Lublińcu. Wydaje mi się tylko, że odcień umundurowania mógłby być trochę jaśniejszy i bardziej wypłowiały, a przynajmniej chłopaki takie mundury noszą o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spawacz Napisano 1 Października 2018 Share Napisano 1 Października 2018 Eee moim zdaniem , mundur jest ok ...zależy czy kolega chciał odwzorować multicam ( bo taki noszą) lub suez który dostają przydziałowo z MONU. Chociaż przeważnie teraz latają \ w atacs . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 Mega JW-ki , ja zrobiłem tylko jednego ''specjalsa'' Tylko Twój jest 1:16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 bardzo fajny temat fajne wykonani. A co do BMW to to akurat jest e 21czyli trójka. Tylko nie wiem dla czego producent zrobił drzwi bez ramek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi