Bartas89 Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Już teraz to po ptokach :P Przyda się kiedy indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Lufy do jedynki niestety się nie przydadzą ,ale jak będziesz budował piątkę to jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Tak, mój błąd. Dopiero się uczę myśliwców z II WŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 chociaż już wiesz jaki kolejny model będziesz sklejał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Bartku jak by nie było Twoje linki tyczą wersji Mk.V i może dlatego Nikt nie zwrócił uwagi na lufy do skrzydła "C" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Bartku jak by nie było Twoje linki tyczą wersji Mk.V i może dlatego Nikt nie zwrócił uwagi na lufy do skrzydła "C" Tak, masz całkowitą rację. Ale koła powinny pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Chociaż Spitfire mk Ib miał działka , à propos dlaczego w Vc nie używano 4 działek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Kibicuję Koledze . Mam takiego w piwnicy. I czeka. Ale może już niedługo? Kto wie? 1) porada konsumencka-o ile kupione od przedsiębiorcy przez internet można zwrócić w terminie 10 dni, 2) porada medialna :https://www.youtube.com/watch?v=I8d0V5hqxfY lepsze niż netfix , znajomy bohater na tych samych blachach. Ale uwaga tutaj był patafix w użyciu ,chociaż granice plam jakieś ostre wyszły? Albo źle widzę?! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Z zestawu blach zapewne użyjesz kokpit i ciegno steru i elementy chlodnic reszta zbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 dlaczego w Vc nie używano 4 działek ? Używano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Używano. Greatgonzo , bardzo sympatycznie brzmią Twoje wypowiedzi . Otwierają wielokrotnie furtkę na przestrzeń gdzie świeże powietrze uspokaja nasza żądze do wykonania modelu w myśl 100%-ego realizmu pierwowzoru o którym tak naprawdę nic nie wiemy. Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Dzisiaj popracowałem trochę nad kokpitem i kadłubem. Najpierw wyciąłem elementy z ramek, a potem to co było możliwe posklejałem i psiknąłem podkładem: Potem mi się przypomniało, że przecież blaszki mam i wypadało by je przykleić. Następnie musiałem jeszcze raz psiknąć podkładem. Na przykładzie tych blaszek wychodzi jeszcze mój brak doświadczenia jeśli chodzi o myśliwce, a co się z tym wiążę nie do końca udana organizacja pracy ;) Na koniec pomalowanie na kolor bazowy. Jutro będę domalowywałem (ale już pędzlem) detale, które mają być w innym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Staraj się, bo Ci ładnie idzie, czysto i starannie robisz, więc masz perspektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Staraj się, bo Ci ładnie idzie, czysto i starannie robisz, więc masz perspektywy. Staram się jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Jakim kolorem malowales? czesc za fotelem pilota jest na srebrno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 dlaczego w Vc nie używano 4 działek ? Używano. Może wyrażę się bardziej precyzyjnie , nawet jak spity przychodziły z fabryki w pełni uzbrojone to i tak demontowano 2 działka . Przecież salwa z 4 luf to nie to co z dwóch. Chyba ,że chodzi o ilość amunicji,lepiej kilka razy strzelić niż raz a dobrze . A może mk Vc z pełnym uzbrojeniem stawał się za "ciężki " . To tak poza tematem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Jakim kolorem malowales? czesc za fotelem pilota jest na srebrno To jest mieszanka XF-5 (Flat Green)+XF-65 (Field Grey). Instrukcja nic nie mówi, że coś ma być na srebrno przy fotelu. O którą dokładnie część Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Zdaje się, że srebrny cały tył, od wręgi za fotelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 nawet jak spity przychodziły z fabryki w pełni uzbrojone to i tak demontowano 2 działka . To nie o to chodzi, że demontowano. Skrzydło C zwane 'uniwersalnym' pozwalało na montaż różnej konfiguracji uzbrojenia. I różna konfiguracja uzbrojenia była używana, z wersją cztery działka 20mm włącznie. Prawda, że nie powszechnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Czytałem ,że Vc wysłane na Maltę miały konfigurację 4 działek ,ale właśnie jak dotarły do celu to demontowano jedną parę, zostawiając nawet osłonę działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Vc Trop latały z 4x 20mm (Sycylia, Malta, Afryka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Dzisiaj z rana trochę pogrzebałem przy modelu. Tak jak pisałem wczoraj, pomalowałem pędzlem detale, które miały być np na czarno: Przykleiłem też pasy z blaszki do fotela: Popracowałem też nad zegarami. Najpierw przykleiłem taką jakby kliszę z zegarami to elementu plastikowego, a dopiero później na to blaszkę fototrawioną. Na "kliszę" nałożyłem klej do drewna z tego względu, że gdy zaschnie to zrobi się przezroczysty i powinien fajnie imitować szklane zegary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Druga para działek na maltańskich Spitach była z założenia bagażem. W ten sposób dostarczano zapasowe działka i oczywiście je demontowano. Chociaż jeden CO latał z taką baterią. Jest też wersja, że jeden z MkVIII Caldwella uzbrojony był w 4x20mm. Podobno nawet jest zdjęcie, ale chyba jeszcze nikt go nie widział . W połowie 1942 roku istniały obawy o sens produkcji skrzydła uniwersalnego. Cztery działka przewidywano dla Spitfire VIII i admiralicja życzyła sobie takiego uzbrojenia dla Seafire II. Obawiano się kłopotów logistycznych, szczególnie z produkcją, bo skrzydło C bardziej pracochłonne i wymagało zdecydowanie dłuższej pracy maszyn na tym etapie. Przy tym trzeba by produkować pięć rodzajów Spitów z trzema różnymi skrzydłami. Sugerowano zachowanie standardu 2 x Hispano, 4 x Browning w skrzydle B dla Spitfire VIII, a także by również Navy zrewidowała swoje potrzeby i zrezygnowała z 4 działek. Jak wiadomo przyjęto dość specyficzny kompromis. Zachowano konfigurację uzbrojenia, ale uniwersalnego skrzydła nie zrezygnowano. Widać dwa razy większy zapas amunicji do działek był nie do pogardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Jeszcze trochę dzisiaj porobiłem. Najpierw metoda suchego pędzla na obie połówki kadłuba Potem ta sama metoda na fotel i stelaż Na koniec czarny wash Tamiyą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 A toto czerwone coś to co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi