jacus1944 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Napisano 20 Stycznia 2019 Stan na przed chwila...za chwile zabawa w rozjasnienia i kamuflaz w cieniutkie pasy w olivgrun. Cytuj
meser262 Napisano 20 Stycznia 2019 Napisano 20 Stycznia 2019 W dniu 11.01.2019 o 10:15, jacus1944 napisał: ... pochodzi z produkcji wrzesien 1942 - maj 1943, Ja bym datę produkcji zakreślił - jako - wiosna 1943 roku - by się nikt nie czepiał że był szary i ... że coś z kosmosu. W połowie lutego 1943 roku wprowadzono nowy kolor bazowy - Dunkelgelb nach Muster nanoszony fabrycznie. Resztę kamo nanoszono w warsztatach polowych. Od marca 1943 roku kolory uzupełniające również nanoszone w fabryce - nieregularne plamy, plamki, żyłki, wężyki lub inne wzorów w kolorach - Rotbraun - czerwono-brązowy - RAL 8017 (dziś Schokoladenbraun - czekoladowy brąz - RAL 8017 ) - Olivgrün nach Farbtonkasten des RLM für Tarnfarben - w kwietniu 1943 roku dostał nowe oznaczenie - RAL 6003 Olivgrün (Olive green). Najczęściej malowano wozy dwoma farbami kamuflującymi, dzięki czemu uzyskiwano trójbarwne schematy malowań. Można wyróżnić malowanie "jesienne" z przewagą koloru brązowego i "letnie" z przewagą zieleni. Pod Kurskiem widać całą gamę różnych wersji malowań. Jedne są całe jednolite ciemno-żółte inne w różne dwu-trzy kolorowe kamuflaże. Fajny taki "Maleńki Tigr" Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
jacus1944 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Napisano 30 Stycznia 2019 Napiszę tutaj, bo temat dotyczący budowy...mam problem z aerografem i w związku z tym kilka pytań...używam takiego cuda od Adlera https://www.mojehobby.pl/products/Aerograf-dwufunkcyjny-0-3mm-dodatkowa-dysza-0-2mm-1674081.html Problem polega na tym, że notorycznie aerograf się zapycha albo podaje farbę nieregularnie. Na igle osadza się farba chwilę po uruchomieniu i często po kilku psiknięciach już nie idzie...domyślam się, że to może być wynik zbyt gęstej farby, jednak kiedy farbę dodatkowo rozrzedzę to chlapie i nie wypełnia kolorem. Regulacja ciśnienia to raczej fikcja i po dokręceniu śruby albo nie podaje powietrza albo podaje z ciśnieniem o stałej wartości, nie do wyregulowania. Czy może ktoś z Was używał podobnego sprzętu i może coś podpowiedzieć, czy ja źle używam ten aerograf? A może jest sprzęt lepszy od tego, godny polecenia w kwocie 300-400 zł, bo taki miałbym budżet na zakup nowego. Będę wdzięczny za radę... Cytuj
push-up78 Napisano 30 Stycznia 2019 Napisano 30 Stycznia 2019 No i wracamy do kwestii farbek.Jakimi chcesz toto malować?Aerograf nawet jak kupisz za 1000 to problem pozostanie w chemii do malowania. Cytuj
jacus1944 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Napisano 30 Stycznia 2019 Maluję farbami od Ammo i AK... Cytuj
michal0281 Napisano 30 Stycznia 2019 Napisano 30 Stycznia 2019 Wazne czym rozcienczasz te farbki, kup thinner od mr hobby, ja dopiero po jego zakupie jakos sie dogadalem z farbkami od ammo. Cytuj
push-up78 Napisano 30 Stycznia 2019 Napisano 30 Stycznia 2019 Hmmm no to nie są Tamki ani Mr hobby.Jak masz do nich rozcieńczalnik z retarderem to powinieneś dać radę.Ale ja nie chcę być złym doradcą.Ludzie już pisali myliony razy.Z tymi farbami są przygody .I niekoniecznie dobre.Tamkami i mr hobby pojedziesz i tanim chinolem.Z tymi to jak wspomniałem i za 1000 czy taniej 500 aero będą występować problemy.Ale nie maluje tymi o których wspominasz i nie mam wiedzy jak zachowują się podczas malowania. Cytuj
jacus1944 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Napisano 30 Stycznia 2019 Używałem ichniego thinnera, spróbuje z mr hobby, dzięki. Cytuj
Baldigozz Napisano 31 Stycznia 2019 Napisano 31 Stycznia 2019 Praktycznie każda farba akrylowa wymaga retardera w przypadku aerografu. Nie używam już akryli do aerografu, a tym bardziej AK/Ammo ale kiedyś głównie używałem Vallejo. Fajne farbki rozcieńczane zwykłą wodą ale retarder musowo zakraplać. Pewnie firmowy rozcieńczalnik AK takowy zawiera ale to jednak zawsze akryl. Odkąd odkryłem Mr. Hobby z serii C w pakiecie z Levelling Thinnerem olałem jednak wszelkie akrylowe wynalazki. Na dodatek jak już się przerzucisz na Levelling Thinner jako rozcieńczalnik, to możesz używać z jego pomocą nie tylko farb celulozowych Mr. Hobby z serii C ale też tych z serii H. Mało tego, rozcieńczasz tym wszystkie farbki Tamiyi z dużo lepszym efektem niż firmowe rozcieńczalniki Tamiyi. Na dodatek możesz wtedy spokojnie mieszać farby Mr. Hobby i Tamiyi, a przynajmniej ja tak robię. Niestety próba sprawdzenia jak będzie się sprawdzał aerograf z farbami celulozowymi, to koszt kilkudziesięciu złotych, bo trzeba kupić flaszkę rozcieńczalnika i przynajmniej jedną farbkę. Chyba, że masz od kogo pożyczyć na próbę. Acha, jakbyś się przerzucił na combo Mr.Hobby/Levelling Thinner, to możesz olać wszelkie primery i inne takie podkłady pod akryle. Nie wiem jak AK ale Vallejo bez podkładu ani rusz, za słabo się trzymały. Ja używałem Black Chaos Citadel, był super. Farby serii C i H oraz Tamiya rozcieńczane Levelling Thinnerem nie wymagają żadnych primerów celem wzmocnienia przyczepności. Nawet jak masz model tłusty od paluchów. Ja odtłuszczam czy daję dedykowany podkład tylko w przypadku większej obecności blaszek. Za to akryle są super przy pędzlu. Cytuj
Kowalec222 Napisano 31 Stycznia 2019 Napisano 31 Stycznia 2019 Jeśli można dorzucę swoje pięć groszy. Maluje chinolem i fabami akrylowymi, najlepiej maluje mi się farbami Tamiya rozcieńczam je dedykowanym thinnerem. Używam też farb akrylowych Miga, które rozcieńczam również Tamiyowskim thinnerem. Podkład AK rozcieńczony w ten sam sposób również daje radę, z tym że na nieco wyższym ciśnieniu i dysza co najmniej 0.3. Cytuj
jacus1944 Napisano 1 Lutego 2019 Autor Napisano 1 Lutego 2019 Dziękuję za odpowiedź w temacie, ale pozwolę sobie zapytać Was jeszcze o numery farb Tamiya i Mr. Hobby, których używacie do malowania niemieckiej pancerki? Skusiłem się na farby od AK i Ammo z uwagi na bogatą ofertę gotowych odcieni pod modulację itd., ale nie mam już siły do tych farb... Cytuj
push-up78 Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 MR Hobby -H97 sandy yellow w moim odczuciu najfajniejsza.Dodać tylko trochę bieli na rozjaśnienia,H47 red brown,h405 olive green,H406 schokolade brown,H403 dark yelow.TAMIYA TO- DARK YELLOW XF 60,OLIVE GREENXF 58,rED BROWN XF 64. Cytuj
Baldigozz Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Spojrzę w domu na słoiczki ale to jest raptem kilka zasadniczych farb. W instrukcjach modeli też są odwołania do nich. Te pakiety farb pod modulację, to przecież zwykły biznes znaczy wyciąganie pieniędzy od modelarzy Każdą modulację zrobi się zestawem farba podstawowa + farba biała. Mając jeszcze jakąś żółtą, czerwoną itp. to już można zrobić full wypas odcienie. To jak z takimi produktami typu filtry i wash. Wciąż mam buteleczki z 3 podstawowymi kolorami wash, które kupiłem z 10 lat temu. W zupełności wystarczają do każdego rodzaju malowania ale teraz do wyboru są nie 3, a 30. Wash dla pojazdów Africa Korps o poranku, wash dla pojazdów AK o zmierzchu i takie tam. Parę buteleczek kupiłem dla sprawdzenia i szczerze mówiąc najlepsze są te 3 stare. Tak samo filtry, nad którymi najbardziej boleję, bo mi już wyszły. Też miałem 3 podstawowe i były świetne. No i oczywiście pigmenty. To już są jaja nieziemskie, ziemia stalingradzka, ziemia berlińska, piasek Sahary a kasa leci. W prawie każdym sklepie dla artystów kupi się pigmenty, których zestaw ze 4 może wystarcza do uzyskania wszystkiego. W dodatku te pigmenty sprzedają w takich opakowaniach jak z 5 słoiczków "modelarskich". Edytowane 1 Lutego 2019 przez Baldigozz Cytuj
jacus1944 Napisano 1 Lutego 2019 Autor Napisano 1 Lutego 2019 Niestety złowiłem się na ten marketing:-) Cytuj
push-up78 Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 A ja miałem parę zestawów w prezencie od kolegi i oddałem ludziom.BO NIE MIAŁEM ZAUFANIA DO NICH.Zostaje przy gunziakach i tamiyach.I levelig thinner oraz Wypróbuję niebawem tamiyowski z pomarańczową nakrętką z retarderem.I to by było na tyle. Cytuj
Baldigozz Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) Słoiczek pigmentu renomowanego modelarskiego producenta o wadze 30 g kosztuje 18-19 zł. Słoiczek pigmentu dla artystów o wadze 75 g kosztuje 7,5-8,5 zł. To jest dokładnie to samo tylko przesypane w słoiczek z logo ze znanym nazwiskiem, który przy tej czynności natchnął te pigmenty cudownymi, modelarskimi właściwościami i doliczył za to swoją marżę To samo oczywiście dotyczy farb olejnych do weatheringu. Wizyta w sklepie dla plastyków i ma się baterię farb olejnych na całe modelarskie życie. No ale nie nazywają ładnie abteilungcośtam. A tak w ogóle najlepsze do aerografu pod kątem jego pracy są tradycyjne, stare, dobre emalie Humbrola czy obecnie Revella. Malowałem 2 lata temu He-111 Revella w skali 1/32 i tam idą wiaderka farby, a mam do nich dostęp tylko internetowy. Za to farby Revella pod ręką. Byłem w szoku jak mój aero odzyskał wigor przy malowaniu tymi farbami. Niestety mają swoje wady czyli głównie trzeba im dać wyschnąć. Gunze maluje się prawie tak dobrze jak emaliami, a schnie na modelu w zasadzie natychmiast. Edytowane 1 Lutego 2019 przez Baldigozz 1 Cytuj
zzz Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 (edytowane) 2 godziny temu, jacus1944 napisał: numery farb Tamiya i Mr. Hobby Tamiya ma nowe farby niemieckie. XF-88 Dark yellow 2, XF-89 Dark green 2 i XF-90 Red brown 2. Godzinę temu, Baldigozz napisał: Gunze maluje się prawie tak dobrze jak emaliami, a schnie na modelu w zasadzie natychmiast. Nie prawie, tylko znacznie lepiej. Edytowane 1 Lutego 2019 przez mbrnnr Cytuj
jacus1944 Napisano 1 Lutego 2019 Autor Napisano 1 Lutego 2019 Właśnie wróciłem z Martoli, kupiłem już XF-88, XF-64, XF-58 i biały dla rozjaśniania. Do tego Leveling thinner od Mr. Hobby, jutro malowanie... Cytuj
jacus1944 Napisano 4 Lutego 2019 Autor Napisano 4 Lutego 2019 W weekend malowanie sie nie odbylo, ale jak mawial Ksiaze Maharadża Kaburu w Hydrozagadce "...tym razem sie nie udalo, ale nastepnym razem...tez sie nie uda...":-) malowanie poszlo dzisiaj i jestem zachwycony farbami Tamiya rozcienczanymi leveling thinner. Dziekuje za rade, nie wymieniam aerografu i walczymy dalej. Jutro moze poloze kamuflaz, a teraz mam nadzieje, ze widac troche proby modulacji. Cytuj
bazylms Napisano 4 Lutego 2019 Napisano 4 Lutego 2019 Widać, choć nie wiem czy nie będzie to za mało i na końcu niewiele będzie z tego widać. Cytuj
push-up78 Napisano 5 Lutego 2019 Napisano 5 Lutego 2019 No i fajnie,że się przekonałeś do KLASYKI JAZZU farby jedynie słusznej -Tamiya,Mr Hobby.A z modulacją jak kto woli.Możesz jeszcze ciut rozjaśnić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi