Bengal Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 Cześć, tak, rozpoczynam nowy warsztat tym razem będzie to Avro Shackleton MR2 Już od dłuższego czasu chorowałem na ten model i wkońcu udało mi się go kupić w lepszej cenie Przed chwilą go dostałem i pierwsze co to ogromne pudło Parę wyprasek : Malowanie hmmm, nie powiem że bardzo mi się podoba białe (wedle Airfixa Royal Air Force North Front, Gibraltar, September 1967) I tak, zaczynam zbierać sobie informację więc oczywiście liczę na waszą pomoc Będę chciał zbudować wersję : Avro Shackleton WR963 czy dam radę, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 Będę zaglądał ciekawy filmik swoją drogą zastanawiające czemu ma cały czas komorę otwartą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 Oooo panie, w końcu jakiś ciekawy warsztat na forum się pojawił. Jak nic czuję się wywołany do tablicy i reaktywuję swój warsztat z Shackletonem z Revella Mam nadzieję że Kolega nie obrazi się za konkurencyjny warsztacik A zatem rozpoczynam podgryzanie korzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 20 godzin temu, abtb napisał: Oooo panie, w końcu jakiś ciekawy warsztat na forum się pojawił. Jak nic czuję się wywołany do tablicy i reaktywuję swój warsztat z Shackletonem z Revella Mam nadzieję że Kolega nie obrazi się za konkurencyjny warsztacik A zatem rozpoczynam podgryzanie korzenia Tych ciekawych tematów jest parę, mój będzie kolejną długą telenowelą Oczywiście, że będzie foch Na początku zabieram się za zbieranie dodatków i tu pytanie do was co warto kupić, co brać pod uwagę a czego nie. Z dodatków na razie planuję kupić : 1) koła Eduard 672097 Shackleton MR.2 wheels AIRFIX https://www.mojehobby.pl/products/Shackleton-MR.2-wheels-AIRFIX.html 2) maski ? Eduard CX434 Shackleton MR.2 AIRFIX 11004 https://www.mojehobby.pl/products/Shackleton-MR.2-AIRFIX-11004-10618053.html Z blaszek zastanawiam się nad (ale chyba blaszki odpuszczę) : 3) cockpit Eduard 73629 Shackleton AEW.2 cokpit interior AIRFIX https://www.mojehobby.pl/products/Shackleton-AEW.2-cokpit-interior-AIRFIX.html 4) fuselage ? Eduard 73630 Shackleton AEW.2 fuselage interior AIRFIX https://www.mojehobby.pl/products/Shackleton-AEW.2-fuselage-interior-AIRFIX.html lub jeszcze Eduard 72666 Shackleton AEW.2 landing flaps AIRFIX https://www.mojehobby.pl/products/Shackleton-AEW.2-landing-flaps-AIRFIX.html nie wiem, chyba skłaniam się do kół i masek a resztę odpuszczę i będę chciał jedynie ładnie pomalować i postaram się w końcu zrobić coś podobnego do rzeczywistego samolotu. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 No ładnie Kolega warsztat zaczyna. Znaczy się z blachy samolot będzie . Z tego całego chłamu to bym wziął koła i może ewentualnie kabinę pilotów i klapy. Ale z obserwacji mych i doświadczeń wynika że nie zawsze to co daje Edek z fabryki kredek odzwierciedla rzeczywistość. Czasami to taka twórczość własna i poprawianie dobrego. Raczej bym spróbował porzeźbić samemu. Zastanów się ile tego wnętrza będzie widać przez okienka. Klapy to już wedle uznania - jak otwarte to można i z Edka zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2018 Wrzucam, może komuś się przyda w 360 wnętrze http://westondigitalimaging.co.uk/360-2/ o kolor już nie pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Grudnia 2018 Share Napisano 6 Grudnia 2018 Nad wyraz ciekawy materiał Tylko czy jest sens odtwarzania tego w modelu? Po zamknięciu kadłuba niewiele będzie widać. Kabina pilotów i przednie stanowisko obserwacyjne to jak najbardziej ale reszta to tylko sztuka dla sztuki. W twoim latawcu przynajmniej Airfix dał wnętrze po całej długości ale Revell temat olał i było by trzeba dorabiać cała sekcję nawigacyjną, kuchenną i sypialną Ale kto wie.......? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Grudnia 2018 Share Napisano 6 Grudnia 2018 I który zestaw lepszy? Revell czy Airfucks? Po zdjęciach wybrałbym chyba Revell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2018 7 godzin temu, abtb napisał: Nad wyraz ciekawy materiał Tylko czy jest sens odtwarzania tego w modelu? Po zamknięciu kadłuba niewiele będzie widać. Kabina pilotów i przednie stanowisko obserwacyjne to jak najbardziej ale reszta to tylko sztuka dla sztuki. W twoim latawcu przynajmniej Airfix dał wnętrze po całej długości ale Revell temat olał i było by trzeba dorabiać cała sekcję nawigacyjną, kuchenną i sypialną Ale kto wie.......? Oczywiście, że jest sens tzn tak wiernie pewnie w życiu by mi się nie udało, ale na ile będę potrafił to tak zrobię 47 minut temu, mbrnnr napisał: I który zestaw lepszy? Revell czy Airfucks? Po zdjęciach wybrałbym chyba Revell. Revella nie ocenię ale Airfix napewno ma delikatny plastik i na razie jest bez zarzutu troszkę dziur w wypraskach ale jest przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2018 Share Napisano 7 Grudnia 2018 15 godzin temu, mbrnnr napisał: I który zestaw lepszy? Revell czy Airfucks? Trochę trudno odpowiedzieć Airfix dał sporo wnętrza przy którym można poszaleć aczkolwiek oglądając wnętrze oryginału widać że pominął sporo z wyposażenia. Oczywiście daje to spore pole do inwencji własnej. Revell wnętrze dał tylko tam gdzie coś bedzie widać przez okna lub otwarte drzwi. Inaczej ma się sprawa z wyglądem zewnętrznym. Tu Revell zdecydowanie bije Airfixa odwzorowaniem faktury nitów oraz delikatnymi liniami podziału. Co prawda drugą stroną medalu jest to że trzeba się trochę nad tym tematem pochylić i odrobinę delikatniej szpachlować i lepić. Co prawda spasowanie Revella jest na razie ok i nie mam co narzekać. Takim prawdziwym testem na porównanie było by postawienie obu modeli obok siebie (może taka okazja nadarzy się na imprezie w Mińsku Mazowieckim - oczywiście jak nie zawalę bo kolega Bengal ostro do pieca daje tylko się nie chwali) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) 12 godzin temu, abtb napisał: Takim prawdziwym testem na porównanie było by postawienie obu modeli obok siebie (może taka okazja nadarzy się na imprezie w Mińsku Mazowieckim - oczywiście jak nie zawalę bo kolega Bengal ostro do pieca daje tylko się nie chwali) Proszę, stan na dziś. Tak naprawdę zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czemu prawie tydzień robię wnętrze jak i go nie będzie widać tzn znam odpowiedź, robię to dla siebie, dla nauki i itp. Więc parę zdjęć na chwilę obecną i jakieś tam z warsztatu. Co do Mińska, jest to dla mnie pamięta impreza, pierwsza w której się zarejestrowałem ale się nie wystawiłem z T-62 ponieważ po obejrzeniu wystawionych modeli stwierdziłem, że mój jest do dupy Mam nadzieję Tomku, że w 2019 nasze modele będę obok siebie Jeśli skończę Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 Biorę miesiąc wolnego i zamykam się w domu z wiadrem szpachli mój ulubiony etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) No masz , Kolega jak widzę nie śpi i daje po robocie (na ostro, bo z pazurkiem) 19 minut temu, Bengal napisał: zamykam się w domu z wiadrem szpachli Proponuję zdjąć gumki z kadłuba. Wtedy skrzydła powinny się zejść z kadłubem i będzie trzeba tylko pół wiadra szpachli A tak na serio już, to nowy Airfix jest aż tak dziurawy? Ja swojego Revella "szpachluję" CA bo ma tylko symboliczne "szparki" w które normalna szpachla by nawet nie weszła. Coś mi tak wygląda że bój o palmę pierwszeństwa na imprezie (o ile się odbędzie ) w Mińsku Mazowieckim jest całkiem realny . Dobrze że mam jeszcze w zapasie C-119 Małe pytanie: oglądając fotki odnoszę wrażenie że Airfix zaprojektował szyby wklejane od zewnętrznej strony kadłuba. Czy tak jest w istocie?. Bo jeżeli tak to trochę nie bardzo to będzie wyglądać - tak przynajmniej mi się wydaje. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Tempo błyskawiczne BTW: ile to ma rozpiętości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 19 minut temu, abtb napisał: No masz , Kolega jak widzę nie śpi i daje po robocie (na ostro, bo z pazurkiem) Proponuję zdjąć gumki z kadłuba. Wtedy skrzydła powinny się zejść z kadłubem i będzie trzeba tylko pół wiadra szpachli A tak na serio już, to nowy Airfix jest aż tak dziurawy? Ja swojego Revella "szpachluję" CA bo ma tylko symboliczne "szparki" w które normalna szpachla by nawet nie weszła. Małe pytanie: oglądając fotki odnoszę wrażenie że Airfix zaprojektował szyby wklejane od zewnętrznej strony kadłuba. Czy tak jest w istocie?. Bo jeżeli tak to trochę nie bardzo to będzie wyglądać - tak przynajmniej mi się wydaje. Może nie do końca tak bardzo dziurawy, ale też nie jest taki idealny jak mi się wydawało. Największa szpara jest w w dolnej części kadłuba (+-5/7mm - na oko, nie mierzyłem). Tak.. są od zewnątrz, w oryginale były tak Jak to będzie wyglądać u mnie, zobaczymy 8 minut temu, joles napisał: Tempo błyskawiczne BTW: ile to ma rozpiętości? Musi być gotowy na Mińsk A ile ma rozpiętości nie mierzyłem (nie pamiętam ile było na pudełku), zmierzę jak pozbędę się gumek recepturek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 11 minut temu, Bengal napisał: (+-5/7mm - na oko, nie mierzyłem) Nie , no chyba coś się nie tak zeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 11 godzin temu, abtb napisał: Nie , no chyba coś się nie tak zeszło. pewnie tak ale teraz już muszę rzeźbić dokupiłem sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2018 Potrzebuję pomocy . Poszukuję planów odnośnie linii podziału (chyba tak to się nazywa). Tak jak na zdjęciu są linie, blachy w airfixie jest gładkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Grudnia 2018 Super Moderator Share Napisano 17 Grudnia 2018 W dniu 12.12.2018 o 10:09, Bengal napisał: Bengal jest kobietą? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, Bengal napisał: Poszukuję planów odnośnie linii podziału (chyba tak to się nazywa). Tutaj tak na szybko znalazłem podgląd publikacji Warpaint Series . https://www.scribd.com/doc/207410625/Warpaint-Series-No-6-Avro-Shackleton Odstrony 31 do końca są rysunki techniczne . Polecam zaglądnąć do Britmodeller , na pewno mają rozpracowany ten samolot do jednej śrubki . Pozdrawiam Hello Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2018 23 minuty temu, jawkers napisał: Bengal jest kobietą? Bengal nie jest kobietą 5 minut temu, Hello napisał: Tutaj tak na szybko znalazłem podgląd publikacji Warpaint Series . https://www.scribd.com/doc/207410625/Warpaint-Series-No-6-Avro-Shackleton Odstrony 31 do końca są rysunki techniczne . Polecam zaglądnąć do Britmodeller , na pewno mają rozpracowany ten samolot do jednej śrubki . Pozdrawiam Hello Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 42 minuty temu, jawkers napisał: Bengal jest kobietą? Moze to slad od mlotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 56 minut temu, Thalgonis napisał: Moze to slad od mlotka? To chyba był ostro przesłuchiwany na okoliczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2018 Chyba na obecność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 Ja myśle, ze to po testowaniu aerografu, rozcieńczenia, ciśnienia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi