Kolekcjoner WP Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Ode mnie klasyka, czyli znane i lubiane PZW Siedlce SZD-9 BOCIAN SP-1862 SZD-19-2 ZEFIR 2 SP-2067 I to by było na tyle jak na razie , ale w wakacje jak znajdę chwilę to zamierzam w końcu skleić żywiczną Czajkę III autorstwa forumowicza p.11c, którą kupiłem już chyba z 3 lata temu na alledrogo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 Pięknie wyszły modele pięknych szybowców. W bocianie można by poprawić wznios skrzydeł - w oryginale był bardzo wyraźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 Ja nie skorzystam, ale może ktoś z Kolegów się skusi na szybowiec Czajka III https://allegrolokalnie.pl/oferta/przedwojenny-szybowiec-czajka-iii-zywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 W dniu 17.01.2022 o 13:18, Grzes napisał: Ja nie skorzystam, ale może ktoś z Kolegów się skusi na szybowiec Czajka III https://allegrolokalnie.pl/oferta/przedwojenny-szybowiec-czajka-iii-zywica PRZEGAPIŁEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 23 minuty temu, Kon_Bar napisał: PRZEGAPIŁEM Napisz do sprzedającego, może ma więcej, albo podpowie skąd. Kurde, poszedł za przystępną cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Znowu aktywne to ogłoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Tu masz zdjęcie tego zestawu. Ja kupiłem swój w 2016 roku. Słabe odwzorowanie zapadnięć pokrycia płóciennego na skrzydle. Zupełnie niewłaściwy profil skrzydła. W oryginale był wklęsło-wypukły Go535, a tutaj jest jakiś dwuwypukły. Dodatkowo, u mnie, kadłub był odkształcony (wygięty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 27 minut temu, Wojtek59 napisał: Tu masz zdjęcie tego zestawu. Ja kupiłem swój w 2016 roku. Słabe odwzorowanie zapadnięć pokrycia płóciennego na skrzydle. Zupełnie niewłaściwy profil skrzydła. W oryginale był wklęsło-wypukły Go535, a tutaj jest jakiś dwuwypukły. Dodatkowo, u mnie, kadłub był odkształcony (wygięty). Skleiłeś już go? Ja również go kupiłem jakoś w 2016 i od tego czasu leży w składziku i czeka na złożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Mój cały czas leży. Oszlifowałem tylko, z grubsza, nadlewki żywicy na skrzydłach. Myślę, że tutaj trzeba dorobić skrzydła od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Ja myślę, że lepiej/łatwiej byłoby zrobić całość od podstaw, potrzebne tylko dobre rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Myślę, że w miarę dobre rysunki są w PKL III A.Glassa. Surówkę na skrzydło już nawet mam - żywiczny klon skrzydła z SG-38 Humy. Tylko pogrubić profil i zmienić rozstaw żeber. Cała reszta wydaje się prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 W dniu 2.02.2022 o 18:11, Wojtek59 napisał: Myślę, że w miarę dobre rysunki są w PKL III A.Glassa. Surówkę na skrzydło już nawet mam - żywiczny klon skrzydła z SG-38 Humy. Tylko pogrubić profil i zmienić rozstaw żeber. Cała reszta wydaje się prosta. Nabyłem wytwór żywiczny i przyznam, że choć mam tylko "Polskie konstrukcje lotnicze 1893-1939" Glassa z 1977 to chyba wolę coś wystrugać na podstawie tych rysunków. Z modelu nie da się wykorzystać praktycznie nic - 90% elementów jest krzywa lub niezgodna ze szkicami (vide: profil skrzydła). O "nowych" PKL nie myślałem, bo podejrzewam, że tekst jest ten sam co w "PKL 1893-1939" - może mi ktoś napisać jakie szybowce są w którym tomie i ile stron jest im poświęconych? Szkoda mi trochę wydawać kilkaset PLN na 3-5 schematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Jest jeszcze monografia T.Murawskiego: dostępna pod adresem: http://tmdale.prv.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 22 godziny temu, Kon_Bar napisał: Nabyłem (...) Z modelu nie da się wykorzystać praktycznie nic Kurcze, wstyd mi, że Cię wpuściłem w taka kałabanię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 2 godziny temu, Grzes napisał: Kurcze, wstyd mi, że Cię wpuściłem w taka kałabanię... Bez żartów - sam chciałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 7 godzin temu, Wojtek59 napisał: Jest jeszcze monografia T.Murawskiego: dostępna pod adresem: http://tmdale.prv.pl Dzięki za info - mam kilka książek p. Tomasza. Tę przegapiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Jeśli post nie na miejscu to przepraszam, ale przypomniało mi się, że mam zapisany na yt film z przesympatycznym inż. Julianem Bojanowskim, który opowiada jak oblatywał Muchę. Pomyślałem, że kolegom się spodoba Dobrze słuchać na słuchawkach, bo wiatr trochę zagłusza. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 6 godzin temu, Vieh_san napisał: Jeśli post nie na miejscu to przepraszam Nie żartuj. Temat założony dla popularyzacji modelarstwa szybowcowego więc taka ciekawostka jak najbardziej na miejscu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Takie zbyt osobiste może ale... Pomimo niesamowitego lęku wysokości ( powaga, to jest mój problem od małego, drabina 6 m to już jest masakra) mam w planach na 50 urodziny wykupić sobie lot szybowcem na Górze Żar... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Panie, w szybowcu to masz chociaż podłogę i owiewkę. Mi żona w tym roku na rocznicę ślubu sprawiła dwa loty motoparalotnią - dzienny i nocny... To dopiero przestrzeń! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Prześcieradło, kupa rurek alu i motor na plecach????? Nigdy w życiu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: Prześcieradło, kupa rurek alu i motor na plecach????? A jak Tak to z dołu wyglądało A tak z góry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 I to wszystko ma się trzymać na sznurkach od bielizny... Brązowy deszcz murowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 45 minut temu, Grzes napisał: A mnie to wygląda ni bliski przelot przy linii średniego (?) napięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 6 godzin temu, Kon_Bar napisał: ... napięcia... Napięcie musi być, w końcu to prezent na rocznicę ślubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi