Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,

takie cuś mi się „wyprodukowało” w okresie przed-po świątecznym. To stosunkowo nowy wypust ICM, dlatego składalność całkiem-całkiem i sam wygląd wyprasek też fajny - np. linie podziału nie za głębokie ani nie za płytkie...

Maszyna z 13./KG 40 stacjonująca w Lorient we Francji w listopadzie 1943 r.

Ju88-C-6-final-01.jpg

Ju88-C-6-final-02.jpg

Ju88-C-6-final-03.jpg

Ju88-C-6-final-04.jpg

Ju88-C-6-final-05.jpg

Ju88-C-6-final-06.jpg

Ju88-C-6-final-07.jpg

Ju88-C-6-final-08.jpg

PS. niestety, jeden duży błąd z mojej strony, z którym nie wiedziałem co zrobić i w końcu zostawiłem - podczas ostatniego lakierowania nie zabezpieczyłem zbiorniczka w aerografie i po przechyleniu troszkę lakieru wylało się z niego na spód modelu :glupek: Nie ruszałem tego, żeby nie rozmazać po całości.

Napisano

Fajny.:super:Lubię takie klimaty.:mrgreen:Choć ja zrobiłbym nocnego.Plamę bym zamalował bo dosyć wyraźnie ją widać i daje po oczach.

Napisano

Dziękuję.

Całe szczęście jest pod spodem. Jak będzie stał na półce to otoczę go drutem kolczastym z napisem „Achtung! Nicht unter Spannung anheben” :woot:

Napisano

Chociaż to nie moja "strona barykady" to zacnie wygląda ten niemioszek:brawo:

po poprawie spód wygląda o wiele lepiej :super:

Napisano
7 minut temu, Thalgonis napisał:

No co Ty? Przeca święta mantra „następny będzie lepszy” obowiązuje, no nie? :D 

Pewnie że obowiązuje.:mrgreen:Sam się jej trzymam choć różnie to wychodzi..placze:Też żartowałem:piwo:

Napisano

Nota bene, nienawidzę tego określenia - tak jak za szczyt głupoty uważam śpiewanie piłkarzom, że "nic się nie stało" - stało się! Sp...lili i tyle... 

Napisano

Czy faktycznie spasowanie tego zestawu nie jest takie złe? Widziałem kilka warsztatów w sieci i wyglądało to bardzo zachęcająco. 

Poza modelami Ju88, zdaje się, że Revell robi też przepak jednej z wersji.

Napisano

Nie jest złe. Najwięcej na sieci jest wersji A-ileś_tam (sam szukałem), a to są starsze wypusty ICM. Ta C-6 jest z 2017 roku i, wg Scalmates, sporo tam poprawiono

Napisano
12 godzin temu, Thalgonis napisał:

Nie jest złe. Najwięcej na sieci jest wersji A-ileś_tam (sam szukałem), a to są starsze wypusty ICM. Ta C-6 jest z 2017 roku i, wg Scalmates, sporo tam poprawiono

W większości to te same ramki , dodano tylko 1 z nosem . ICM podobnie jak eduard miesza ramkami i wydaje inne wersje tego samolotu. Jeśli chodzi o jakość to jest zdecydowanie lepsza niż ich dorniery. 

W modelu masz trochę inny rozkład plam niż podaje instrukcja ( nie sprawdzałem oryginalnego) , przyleganie kabiny i gondoli też nie wygląda najlepiej. 

Jako całość prezentuje się bardzo fajnie. :piwo:

Napisano

Junkersy tak samo jak dorniery są robione na zasadzie mieszania ramek.  Dornier też jest fajny, ale jakościowo słabszy od junkersa. W ICM im poźniej wydany model tym lepiej. 

Napisano

Ju-88 bardzo fajny, ciekawe malowanie znad Atlantyku. Model ładny, ale czy aby karabiny i działko nie są lekko krzywo przyklejone, czy to tylko moje "widzimisię"? Gratuluję też tempa budowy, tak duży model kleiłbym chyba z 3 lata (brak czasu, toteż zazdroszczę tempa, a i wykonanie też zacne). Czekam na Do-215 :)

Napisano

Dziękuję ?  Tak, masz rację, działka są troszkę krzywo :oops: - wyrównywałem podczas klejenia, ale musiało opaść, tym bardziej że sporo wtedy „machałem” modelem przy robieniu łosza... 

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Fajny model!

OT: Ciekawi mnie jedno. Mam wersję A4. WG ICM i ich kalek nie ma na stateczniku pionowym swastyki. Orientował się ktoś? Tu w C6 - myśliwcu ? jest.

Na początku Niemcy stosowali tam znaczek a potem usuwali, co potwierdza dużo zdjęć jakie znalazłem. Jak to jest z tymi oznaczeniami. Muszę jakąś knigę nabyć, co by się podedukować. 

EDIT: gdzieś przeczytałem, że ICM ze względów "politically correct" nie dodał swastyk... to głupie, jeśli tak jest. 

Edytowane przez Kola
Napisano

W wielu pństwach znak swastyki jest zakazany ustawowo. W zwiazku z tym niestety, ale modele maja byc ich pozbawione. Kolejna poprawnosc polityczna...

ja po prostu kupilem kalkomanie ze swastykami osobko.