KRL Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Su-30MKK Trumpetera skala 1:32, model któremu tak naprawdę zdecydowanie bliżej do Su-27UB z innymi tablicami w kokpicie. Więc powiedzmy że jest to prawie Su-30 wybrałem nietypowo wersję Chińską, model wykonałem malarsko jako kompletny eksperyment dla mnie, zgodnie z receptą modelarza z Włoch a więc bez pre shadingu i wszystkich zabiegów wykonanych pod właściwym kolorem. Szary podkład i na to właściwy kolor, podobnie w kwestii osłon silników także zastosowałem zupełnie inną technikę niż stosowałem do tej pory. Jednostki napędowe to trzy kolory + ich mieszaniny w ramach cieniowania i srebro na elementy osłon inspekcyjnych. Wszelkie wariacje cienie itd są wykonane później, czy ten eksperyment się udał nie jestem przekonany, zastanawiałem się czy nie pójść także w stronę braku wash'a widziałem sporo modeli na wystawach bez tego elementu modelarskiego warsztatu jednak przyznam że nie podoba mi się to do końca. Model miał przedstawiać samolot nie za mocno styrany i spracowany chodziło mi o możliwie jak największy balans między nowym a wyeksploatowanym. Czy osiągnąłem zamierzony cel nie do końca ale będę jeszcze próbował na innych modelach Su-30 prezentuje się tak: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Super:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 (edytowane) Trochę dziwnie wyglądają te silniki jak dla mnie. W sensie widoczny jest tylko niebieski kolor przepalonego metalu, zazwyczaj, to tych kolorów jest więcej, niebieski przechodzi miejscami fioletem no i jest też kolor brunatny. Cała reszta wygląda całkiem fajnie, ale bez washa to nie wiem jak by to wyszło. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Ładnie, ale faktycznie silniki trochę dziwnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ucina Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 8 godzin temu, KRL napisał: Su-30MKK Trumpetera skala 1:32, model któremu tak naprawdę zdecydowanie bliżej do Su-27UB z innymi tablicami w kokpicie. Różnic pomiędzy 30stka a 27ką UB jest dużo więcej, chociażby wysokość i kształt stateczników, podwójne i wzmocnione przednie podwozie, gdzie 27kaUB ma pojedyncze, sama stacja optoelektroniczna została przesunięta na prawą stronę wiatrochronu ze środka. Co do samego modelu czysto, schludnie bez przesadyzmu natomiast silniki, niby trochę zbyt intensywny ten przepalony niebieski, chociaż moim zdaniem zdarzają się rożne wariacje z nimi i nigdy nie zrobisz identycznego odwzorowania ze zdjęcia. no i plusik za skale jakie ten flanker ma wymiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Lutego 2019 Autor Share Napisano 5 Lutego 2019 Długość prawie 70cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Pięknie wygląda! Masz rozmach! Za dawnych czasów skleiłem go z kartonu w 1/33. Wisiał majestatycznie nad biurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolan Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Ale piękny... super wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Jak zwykle wykonanie staranne i przemyślane lakierowanie. Kolory modelu zdają się być przejaskrawione za sprawą zdjęć, czy faktycznie są takie intensywne? Widać przy okazji że Su-27/30 z HB i Trumpetera to przeskalowane formy z tymi samymi błędami merytorycznymi. Nie chodzi mi o znany błąd z wnękami podwozia ustawionymi pod zbyt dużym kątem do osi podłużnej modelu a o złe odwzorowanie poprzecznego profilu garbu na górze kadłuba. Chodzi o jego odcinek od mniej więcej środka stateczników pionowych do końcówki hamulca aerodynamicznego. Widać to wyraźnie porównując zdjęcia modelu i oryginału. Na tą przypadłość "cierpią" tylko modele HB i Trumpetera. Zwróciłem na to uwagę po obejrzeniu mojego niedawno co zakupionego Su-27 w 1:48 od HB. Czyli bez rzeźbienia się nie obejdzie... A miało być tak pięknie Edytowane 6 Lutego 2019 przez Marcin K. literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi