KRL Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Od jakiegoś czasu po reprymendzie od żony robię porządki w swoim magazynku co ciekawe odnajduję tam modele które jak ten przedstawiony poniżej nie pamiętam jak i kiedy trafił na mój stan. Modeli w tej skali 1:72 mam bardzo mało głównie są to jakieś nagrody konkursowe, nie często też składam te modele ostatnio przekazałem sporą paczkę młodzieży do ćwiczeń. Modelu który zobaczycie zaraz nie chciano ponieważ jest słabej jakości i zbyt duży do nauki, postanowiłem że nim trafi na śmietnik zerknę w net na fotki tych samolotów i to co zobaczyłem spowodowało że natychmiast model trafił na mój warsztat. C-160 od Heller model to absolutny "OLD SCHOOL" zdecydowanie też nie polecam tego modelu nikomu jest więcej niż słaby i nawet jeżeli kosztuje w okolicach 100zł to zdecydowanie zmarnowane pieniądze. U mnie ponieważ już był na stanie to rozpocząłem nad nim pracę choć wiele razy zdarzyło mi się w czasie pracy wypowiedzieć magiczne słowo na K. Nie zmienia to jednak faktu że ciekawy wygląd końcowy w mojej opinii był wart przebrnięcia przez składanie i szpachlowanie modelu. Napotkałem na problem z wygiętym a w zasadzie poskręcanym jednym ze stateczników poziomych - walczyłem z prostowaniem na ciepło sporo czasu ale wiać to nawet na zdjęciach efekt nie jest najlepszy choć punkt wyjściowy wydawał się kompletną tragedią. Olbrzymi problem był z kalkami które mimo prób ze wszystkimi płynami które ma w szufladzie a mam ich trochę nie chciały odpowiednio się ułożyć i miejscami się srebrzą. Niestety też miejscami zaczęły pękać więc niektóre pasy na grzbiecie są poskładane z kilkunastu kawałków. WAŻNE - dla osób które nie znają tego modelu linie są wypukłe dodam że pozwoliłem sobie dla nie co lepszego efektu dodać trochę nitowania. Malowanie jak zawsze u mnie to nie próba odwzorowania konkretnego egzemplarza a raczej próba pobawienia się z tym co widzę, model więc jest SF i numer jaki mu nadałem to także SF. 1:1 prezentuje się tak: Transall C-160 Heller 1:72 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Ponarzekał, pobiedolił a model i tak... wykonał wysokiej jakości Gratulacje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Podoba mi się, fajne przebarwienia na skrzydłach. Tylko te osłonki na śmigłach (nie wiem jak to się fachowo nazywa) takie za bardzo chromowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Fajne bydlę, ale chyba lepiej oddałoby oryginał użycie soli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Bardzo fajny Transall. Miałem przyjemność kilka razy takim lecieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 5 minut temu, Solo napisał: Podoba mi się, fajne przebarwienia na skrzydłach. Tylko te osłonki na śmigłach (nie wiem jak to się fachowo nazywa) takie za bardzo chromowane. Przejrzałem foty i może faktycznie trzeba było użyć zwykłego srebra, psiknę tam bezbarwny mat i będzie lepiej. 3 minuty temu, mbrnnr napisał: Bardzo fajny Transall. Miałem przyjemność kilka razy takim lecieć. To musiało być coś, miałem okazje łazić po takim ale o lataniu nie było mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 A 9 minut temu, Kon_Bar napisał: Ponarzekał, pobiedolił a model i tak... wykonał wysokiej jakości Gratulacje ... na Allegro wystawił Model efektowny, szkoda że warsztatu z etapami malowania i weatheringu nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 W zasadzie samo malowanie to dość proste techniki- kolorki i post -shading delikatne przecieranie papierem P3000 później pędzelki z różnymi wariacjami kolorów (jaśniej- ciemniej) i znów przecieranie. Na koniec by lekko wyrównać całość delikatny filtr z aero właściwymi kolorami ale mocno transparentnymi tak by efekt nie był przesadzony i to wszystko. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 duże te bydle ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Zaskakująco. Transall jest większy od Herculesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Jeżeli dobrze mierzę to wychodzi mi 46 cm długości i 56 cm rozpiętości jak na 1:72 jest spory. Przy okazji może ktoś forumowiczów może coś powiedzieć o modelu C-160 od Revell chodzi mi po głowie wykonanie takiej sztuki: Edytowane 6 Marca 2019 przez KRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Fajny, z pełnym wnętrzem: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234908710-c-160-transall-elokang/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Fajny malunek!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Bardzo fajnie Ci ten model wyszedł. czym dłużej na niego patrze, tym bardziej mi się podoba. Bardzo lubie takie odtwarzanie tego co na zdjęciach. Nie schematyczne tylko takie realistyczne, pozbawione schematyzmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 7 Marca 2019 Autor Share Napisano 7 Marca 2019 1 minutę temu, spiton napisał: Bardzo fajnie Ci ten model wyszedł. czym dłużej na niego patrze, tym bardziej mi się podoba. Bardzo lubie takie odtwarzanie tego co na zdjęciach. Nie schematyczne tylko takie realistyczne, pozbawione schematyzmu Dzięki, przyznam że takie modelowanie lubię najbardziej po prostu biorę aero choć w tym wypadku należałoby powiedzieć aero i pędzelki ( to ten elemnt tak naprawdę tworzy cały efekt) i zwyczajnie staram się cieszyć tym co robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Model wyszedł bardzo ładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKoziarski78 Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Oho! Brudzenie zrobione z talentem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Wchodze tu za każdym razem kiedy jestem z Modelworku. Bardzo inspirujący model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 2 minuty temu, spiton napisał: Wchodze tu za każdym razem kiedy jestem z Modelworku. Bardzo inspirujący model Serdeczne dzięki Spiton, cieszę się że mój model może być inspiracją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi