abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Napisano 22 Stycznia 2020 17 godzin temu, Matys napisał: A jakie modele do jakich wersji? F-104A - Italeri, oparta na modelu Esci F-104C - Italeri, jak wyżej F-104G - Italeri/Esci/Hasegawa/Revell F-104G (R) - Italeri, wzbogacony model Esci F-104S - Hasegawa TF-104 - Hasegawa/Revell (b. trudno osiągalny) TF nie składałem, więc się nie wypowiem, co do reszty całkiem dobrze składalne, Hasegawa wymaga tylko większej obróbki przy przejściu wlot/kadłub. Cytuj
Matys Napisano 22 Stycznia 2020 Napisano 22 Stycznia 2020 Super, dzięki, sam planuje właściwie jedynie G Hasegawy, ale może kiedyś bym się przymierzył do A od Italeri. Jak z detalem? Składalność pewno typowego Esci więc całkiem okej jak na swoje lata. Tak mi się przypomniało, że Hasegawa robi też wersję J, ale to zdaje się bardzo niewielka różnica w stosunku do G. Cytuj
Psar77 Napisano 22 Stycznia 2020 Napisano 22 Stycznia 2020 Whoa ! Ale projekt ! Chyle czoła abtb i trzymam kciuki za dojechanie do końca W 2020 forum MiGami stoi ! 1 Cytuj
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Napisano 22 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Matys napisał: Super, dzięki, sam planuje właściwie jedynie G Hasegawy, Jest prawie dobrze. Tak jak wspomniałem trochę szpachli na połączeniu dwóch części kadłuba - części nosowej i ogonowej + wloty. Ciut zabawy z osłoną kabiny. Najgorzej z kalkami - grube i odrobinę poprzesuwane kolory (przynajmniej ja tak miałem w swojej kalce do wersji G) 1 godzinę temu, Matys napisał: może kiedyś bym się przymierzył do A od Italeri. Jak z detalem? Właściwie jest to Esci z przerobionym sterem kierunku na "krótki". Detal taki sam jak w Esci, linie podziałowe wyraźne i delikatne. Pod tym względem model Hasy trochę odstaje. Cytuj
Matys Napisano 22 Stycznia 2020 Napisano 22 Stycznia 2020 Kalki to najmniejszy problem, kupiłem sobie zestaw Xtradecal - https://www.hannants.co.uk/product/X72315?result-token=OZLFn Prawdopodobnie będzie Duńczyk, chociaż rozważam jeszcze Turka ze starymi rondlami. A to że w Italerce taki sam detal jak w Esci nic mi nie mówi, ale to że model jest 10 lat starszy ode mnie sugeruje, że może nie być najlepiej Może kiedyś się zdecyduje i zrobię Jordańczyka albo Tajwańczyka. Cytuj
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 21 minut temu, Matys napisał: kupiłem sobie zestaw Xtradecal Ładniusie 21 minut temu, Matys napisał: A to że w Italerce taki sam detal jak w Esci nic mi nie mówi, ale to że model jest 10 lat starszy ode mnie sugeruje, że może nie być najlepiej To się zdziwisz. Model Esci został opracowany w Japonii i jak na tamte czasy to była petarda - pierwsza 104 o prawidłowych kształtach i wszystkich liniach podziałowych. Dziś też trudno znaleźć model o tak subtelnych i delikatnych liniach. Oczywiście ma też swoje uproszczenia jak np fotel pilota - do wymiany na żywiczny w zależności od wersji. Komora podwozia głównego też bidna ale można sobie coś tam wydumać. Może "nowy" Revell ją przeskoczy, aczkolwiek patrząc na wypraski można by stwierdzić, że jest oparty o model Hasegawy. Jedyne wyraźne novum to kokpit i ostatnia , oddzielna sekcja kadłuba z płetwą steru kierunku. Sugeruje to, że jest to element "wymienny" w zależności od wersji - G/S lub A/C które różniły się właśnie wielkością steru kierunku. A/C - krótki, G/S długi. Czyli pewnikiem za rok /dwa Revell wypuści wersję A, i być może C (choć tu musiałby jeszcze dodać sondę do tankowania) Jak by Koledze zbywało to z miłą chęcią przygarnąłbym kalki hiszpańskie. Widzę, że malarsko można na nim poszaleć i zaczyna mnie kręcić Edytowane 22 Stycznia 2020 przez abtb Cytuj
Matys Napisano 22 Stycznia 2020 Napisano 22 Stycznia 2020 To poproszę adres na PM i przy jakiejś okazji w ciągu dwóch tygodniu wrzucę hiszpańskie kalki w kopertę i do skrzynki. Tego na pewno nie planuję. I rozejrzę się w takim razie za którymś pudełkiem Italeri z wersją A. Nie spieszno mi do niej, ale jakby się trafiła okazja to czemu nie. 1 Cytuj
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Napisano 22 Stycznia 2020 30 minut temu, Matys napisał: przy jakiejś okazji w ciągu dwóch tygodniu wrzucę hiszpańskie kalki w kopertę i do skrzynki. STOKROTNE DZIĘKI adres wysyłam na PW Cytuj
abtb Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Napisano 26 Stycznia 2020 Trochę się pomaziało Niewiele, ale jednak do przodu zielenina i takie tam: Trochę monotematycznie, ale wypadało by każdemu cyknąć fotkę Odrobina sreberka: Brzuszki: MiG 21PF MiG 21PFM MiG 21bis I żeby nie było plotek, że jednakowe: F-13 już po połysku pod kalki, Niestety wylazło mi jakieś okrągłe dziadostwo na płatach, najprawdopodobniej w miejscu mocowania siłownika od spodu, Diabli wiedzą co z tym teraz zrobić Jak kitować to trzeba cały panel zdzierać i malować od nowa. Takie, k.....a życie 2 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 27 Stycznia 2020 Napisano 27 Stycznia 2020 7 godzin temu, abtb napisał: Diabli wiedzą co z tym teraz zrobić Jak kitować to trzeba cały panel zdzierać i malować od nowa. Spoko. Nie takie rzeczy potrafią wyskoczyć. Kropla płynnej szpachlówki albo surfacera 500 załatwi sprawę. 1 Cytuj
sebastain Napisano 27 Stycznia 2020 Napisano 27 Stycznia 2020 Co to takie kropki dla Ciebie Zapytac bym chcial jaką metodologię użyłeś do położenia sreberka?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
abtb Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Napisano 27 Stycznia 2020 Godzinę temu, Hubert Kendziorek napisał: Kropla płynnej szpachlówki albo surfacera 500 załatwi sprawę. I tak będzie trza zrobić, tylko żeby było ładnie i bez niespodzianek to trzeba cały panel, po liniach podziału wypolerować, zapodkładzić i psiuknąć sreberkiem. lizanie tylko w miejscu "kropek" może potem zaskoczyć nierównościami farby. Temat do ogarnięcia na dzisiejszy wieczór. 15 minut temu, sebastain napisał: Co to takie kropki dla Ciebie 15 minut temu, sebastain napisał: Zapytac bym chcial jaką metodologię użyłeś do położenia sreberka? podkład czarny połysk od valedżo , na to Gunze C8, następnie panele wybrane Gunze 217 (super metalic, aluminium) Różnica w odcieniu bardzo delikatna ale jednak widoczna (coś jak w moim Łosiu). 2 Cytuj
kapsel Napisano 27 Stycznia 2020 Napisano 27 Stycznia 2020 Niestety to przypadłość tego zestawu że jest zapadnięcie tworzywa na płatach wspomniałem na początku wątku że może i Twój zestaw mieć tę przypadłość. 1 Cytuj
abtb Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Napisano 27 Stycznia 2020 59 minut temu, kapsel napisał: wspomniałem na początku wątku że może i Twój zestaw mieć tę przypadłość. A i owszem. Jednak w tym przypadku jestem skłonny twierdzić, że to niespodzianka zrobiona przez "cienki klej" tamki, gdyż te delikatne odkształcenia są idealnie okrągłe i są nad otworami do mocowania siłowników. Podobny przypadek wykryłem na pokrywie podwozia w innym MiGaczu, a pokrywa była idealnie wyszlifowana (pocieniana). Ale nic to, dam radę A jak nie to do kosza Transmisji z zabiegu nie będę prowadził, bo jeszcze ktoś zasłabnie i będzie draka 1 Cytuj
Psar77 Napisano 27 Stycznia 2020 Napisano 27 Stycznia 2020 Cholera - Ale fajnie wyglądają tak w 3-kę. Chyba dorobię do swojego srebrnego plamiastego szaraka z Łasku 1 Cytuj
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Autor Napisano 31 Stycznia 2020 Żeby nie było plotek, że się nic nie robi MiG 21PF MiG 21 PFM 3 Cytuj
abtb Napisano 2 Lutego 2020 Autor Napisano 2 Lutego 2020 W dniu 1.02.2020 o 10:10, kapsel napisał: Zacne Żelazka Tomku Pomału do przodu - paski i połysk - ciapki i połysk Efekty dotychczasowej zabawy: F-13-ka już po zabiegu. Jeszcze to i owo będzie można kalkować całą trójkę Zakupiłem też "vyzbroy" do pierwszej trójki MiG-aczy 5 Cytuj
sebastain Napisano 2 Lutego 2020 Napisano 2 Lutego 2020 No ładnie, panie... Te kolorowe bardzo zacnie wyszly, chociaz dla mnie MiG-21 zawsze bedzie mi sie kojarzyl z kolorem amelinowym Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
Tap-chan Napisano 2 Lutego 2020 Napisano 2 Lutego 2020 A mi najbardziej podoba się ten cętkowany kamuflaż. 1 Cytuj
kapsel Napisano 3 Lutego 2020 Napisano 3 Lutego 2020 Świetne malowanki. No a ten ciapkowany po prostu obłędny Bardzo rzadko widuje się model Ołówka w tych malowaniach także liczę że zobaczę go na żywo 1 Cytuj
Matys Napisano 3 Lutego 2020 Napisano 3 Lutego 2020 Super robota, ale Wietnamczyka muszę się doczepić. Ster kierunku nie był pomalowany na zielono, był zostawiony w srebrnym. 1 Cytuj
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Napisano 3 Lutego 2020 7 minut temu, Matys napisał: Ster kierunku nie był pomalowany na zielono, był zostawiony w srebrnym. To specyficzne malowanie występuje w następujących odmianach: - cały w aluminium plus zielone cętki (5070) - cały szary plus zielone cętki (5015) - dół szary plus zielona góra + c. zielone cętki + srebrna osłona kabiny (5071). Występuje też w bibliografii jako cały szary + cętki lub cały aluminiowy + cętki - i przedstawione przez ciebie , czyli (domniemam) - szary dół, js. zielona góra, cz. cętki i srebrna owiewka kabiny i ster kierunku (nrb ?, bo na zdjęciu nie widać) Tak więc najprawdopodobniej całe to cętkowane stadko pochodzi z jednego pułku/skrzydła/ czy czegoś tam i każdy egzemplarz był (najprawdopodobniej) malowany indywidualnie Czyli do wyboru do koloru proszę pana. Pewnie jeszcze wszystko zależy od tego w którym momencie służby zdjęcie zostało zrobione. Dodatkowa różnica między moim latadlem a tym ze zdjęcia - brak kontenera z działkiem pod kadłubem. Więc jak bym podpierał się tym zdjęciem to musiałbym urwać kontener bo potem by mnie w galerii zeżarli , "że jak to, przecież na zdjęciu nie ma, a tu jest, granda jakaś i oszustwo!" Suma summarum, przymykam jedno oko na poprawność historyczno-polityczną i lecę dalej Cytuj
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Napisano 3 Lutego 2020 57 minut temu, kapsel napisał: liczę że zobaczę go na żywo Jest duża szansa, że będzie towarzyszył którejś 104-ce na tegorocznej Babarybie 1 Cytuj
Psar77 Napisano 3 Lutego 2020 Napisano 3 Lutego 2020 MiGi wyglądają super !!! I namówiłeś mnie do zakupienia Atoli - na zestawowe z przesadnie grubymi statecznikami już nie mogę patrzeć- wydaje mi się, ze nieporzypadkowo popsułem na nich kalki a potem lakier :-P 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi