Skocz do zawartości

Projekt "Bałałajka" czyli MiG 21, Revell, Zvezda, Kp, Eduard, Modelsvit; 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Świetna tematyczna zajawka! Migi świetne zwłaszcza PF i PFM, te srebrne jakoś do mnie specjalnie nie przemawiają.

Kroi się kolejny świetny F-104, chyba najciekawszy z całej Twojej kolekcji.

Każdy ma jakąś zajawkę. Kiedyś chciałem zrobić/mieć same tiger meet'y. Z czasem się to zmieniło, pewnie były mało dostępne. Teraz zajawki są inne. Stoczwórki w różnych ciekawych malowaniach do nich należą, przed nimi uplasowane są Phantom'y. Narodziła się ostatnimi czasy wizja na kilka samolotów w kolorze czerwonym. Może za niedługi czas, uda wdrożyć się w życie któryś z tych pomysłów, już w nowym miejscu z nowym stanowiskiem pracy :yahoo:

Jeżeli chodzi o kolejnego Mig'a to zdecydowanie najbardziej mi się podoba MIG-21PF z Syrii :super:

Napisano
8 minut temu, rudy0007 napisał:

Kroi się kolejny świetny F-104, chyba najciekawszy z całej Twojej kolekcji.

Jeszcze tego nie wiem, zobaczymy jak wyjdzie ? Tak tylko mimochodem rzucę, że jeszcze dwie są w planach :wink:

10 minut temu, rudy0007 napisał:

Jeżeli chodzi o kolejnego Mig'a to zdecydowanie najbardziej mi się podoba MIG-21PF z Syrii 

A to taki pomysł dla Kolegi Metysa :D. Mi zostały jeszcze do zrobienia R-ka i MF-ka. Oba w egzotycznych malowaniach. Może nie za bardzo pstrokatych, ale wystarczająco wpadających w oko.

Napisano

Aktualizacja:

a8zkVE4.jpg

m6upUOU.jpg

No i fruuuu.............

lZeiebw.jpg

Jutro do porannej kawki lektura zestawów "воздух - поверхность" do Mig-ów 21-ych i będzie można składać zamówienie na vyzbroy do Bisa. Aczkolwiek "kandydaci"  już z grubsza wybrani. :wink:

Reasumując:

-łykend poświęcam 104-ce

- przyszły tydzień zabawa w "małego chemika" i wykańczanie się przy każdym z osobna

Delikatnie licząc galerie za jakieś 2-3 miesiące :koniec:

:model:

• Like 1
Napisano
17 godzin temu, abtb napisał:

Jeszcze tego nie wiem, zobaczymy jak wyjdzie ? Tak tylko mimochodem rzucę, że jeszcze dwie są w planach :wink:

Jak widzę to zestaw Italeri?

Następny może pakistański F-104? wink4

A to taki pomysł dla Kolegi Metysa :D. Mi zostały jeszcze do zrobienia R-ka i MF-ka. Oba w egzotycznych malowaniach. Może nie za bardzo pstrokatych, ale wystarczająco wpadających w oko.

Wiadomo że dla Matysa. Tak sobie głośno rzuciłem, gdyby ktoś chciał zrobić Mig'a na forum, to widziałbym go chętnie w takim malowaniu :lol:

Napisano

Tak sobie poszperałem w tym co mam i może, może, może MF-ka któraś z tych: 

- Burkina Faso

- Vietnam "niebieski"

- a może indyjski... 

6ccb0c419000b945gen.jpg

RF w barwach Egiptu? :hmmm:

Napisano
14 minut temu, rudy0007 napisał:

Tak sobie poszperałem w tym co mam i może, może, może MF-ka któraś z tych: 

- Burkina Faso

- Vietnam "niebieski"

- a może indyjski... 

6ccb0c419000b945gen.jpg

RF w barwach Egiptu? :hmmm:

Przy RF chyba nie ma za bardzo wyboru:Egipt albo ZSRR. Nie wiem czy tej wersji ktoś jeszcze używał. MF-a rób hinduskiego ewentualnie Wietnamczyk niebieski.

Napisano

Kurcze coraz lepiej to stadko wygląda.

I muszę przyznać, że ten drugi Hindus mnie bardzo zaintrygował. Syryjczyk też. Teraz tylko wykombinować skądś kalki na jedno z tych malowań ? O ile rondelki to skądś bym jeszcze zaadaptował to z numerami będzie problem.

Napisano

Ale się dyskusja rozbuchała :D

Dobra, kilka odpowiedzi i lecę dalej z robotą.

4 godziny temu, rudy0007 napisał:

Jak widzę to zestaw Italeri?

Tak, aczkolwiek jest to właściwie ś.p. Esci, być może wzbogacona przez italerii o sondę do tankowania. Tylna część wygląda raczej na oryginał Esci, ale łba sobie nie dam uciąć.

4 godziny temu, rudy0007 napisał:

Następny może pakistański F-104? 

NIE.

Będzie to zwykłe F-104C w barwach USAAF-u, prosto z pudła. Jest też duża szansa na szóstą (:glupek:) 104-kę , w wersji G, w barwach jednego z europejskich użytkowników. Obie co najwyżej mogą zaskoczyć uzbrojeniem, bo będzie nietypowe jak na tą maszynę.

5 godzin temu, mig napisał:

Tylko Egipcjanin stożek gdzieś zgubił.

A gdzieś się potoczył ze dwa tygodnie temu i diabli wiedzą co się z nim dzieje :hmmm:

A tak na poważnie to stoi sobie pomalowany i czeka na doklejenie do całości

Co do pozostałych, dwóch MiG-aczy to wyjaśniam:

MiG 21 MF w barwach Syrii

MiG 21R w barwach Libii. Co prawda oficjalnie Libia nie użytkowała R-ki, ale na jednej z rosyjskojęzycznych stron udało mi się wyczytać, że stacjonował tam radziecki pułk rozpoznawczy, który latał sobie tu i tam i zdjęcia robił. A samoloty miał właśnie w barwach libijskich.

I na razie to tyle. Jakby co, to kiela północy wrzucę 104-kę w kalkach.

:rozkaz:

Napisano (edytowane)
22 godziny temu, abtb napisał:

Aktualizacja:

a8zkVE4.jpg

m6upUOU.jpg

No i fruuuu.............

lZeiebw.jpg

Jutro do porannej kawki lektura zestawów "воздух - поверхность" do Mig-ów 21-ych i będzie można składać zamówienie na vyzbroy do Bisa. Aczkolwiek "kandydaci"  już z grubsza wybrani. :wink:

Reasumując:

-łykend poświęcam 104-ce

- przyszły tydzień zabawa w "małego chemika" i wykańczanie się przy każdym z osobna

Delikatnie licząc galerie za jakieś 2-3 miesiące :koniec:

:model:

No ładnie, i jak dla mnie jest to jedyny sens robienia modeli, które w tej skali z daleka różnią się jedynie literkami w nazwie. A tak, na półce ładnie, kolorowo i żona nie będzie narzekać, że "one wszystko takie same".

A swoją drogą to ten Burkina Faso ładne ma kolorki

Edytowane przez giberes
  • Like 2
Napisano
2 godziny temu, abtb napisał:

Jakby co, to kiela północy wrzucę 104-kę w kalkach.

CQrO59C.jpg

8qtu9X4.jpg

• Like 2
Napisano

Będzie to zwykłe F-104C w barwach USAAF-u, prosto z pudła. Jest też duża szansa na szóstą (:glupek:) 104-kę , w wersji G, w barwach jednego z europejskich użytkowników. Obie co najwyżej mogą zaskoczyć uzbrojeniem, bo będzie nietypowe jak na tą maszynę.

Nie będę szperał i dociekał... no chyba że w planach jest go uzbroić w bomby :lol:

16 godzin temu, abtb napisał:

CQrO59C.jpg

8qtu9X4.jpg

Nieśmiało  zapytam, skąd te kaleczki Pan posiada?

• Like 1
Napisano
5 godzin temu, rudy0007 napisał:

no chyba że w planach jest go uzbroić w bomby

Czyli kolega jednak zajrzał na 6 stronę wątku i się doczytał :D. Brawo Ty.

Ale co do ostatniej konfiguracji to nawet słowem nie pisnę, choćby mnie kolega ogniem przypalał :zly:

5 godzin temu, rudy0007 napisał:

Nieśmiało  zapytam, skąd te kaleczki Pan posiada?

Nieśmiało odpowiem, że są w pudle Italeri z F-104A/C (tym co to fotka jest na 6-tej stronie)

Napisano
44 minuty temu, abtb napisał:

Czyli kolega jednak zajrzał na 6 stronę wątku i się doczytał :D. Brawo Ty.

Fakt, nie przeglądałem całego wątku, nie spodziewałem się, że mógł być już w nim wspomniany temat F-104.

45 minut temu, abtb napisał:

Ale co do ostatniej konfiguracji to nawet słowem nie pisnę, choćby mnie kolega ogniem przypalał :zly:

Aż tak nie będę dociekał, chociaż pewnie co nieco się domyślam. Może jakaś relacja?

46 minut temu, abtb napisał:

Nieśmiało odpowiem, że są w pudle Italeri z F-104A/C (tym co to fotka jest na 6-tej stronie)

O tych kalkach w pudełku wiedziałem, myślałem że to jakiś inny dedykowany zestaw do tego konkretnego trójkolorowego kamuflażu :glupek:

• Haha 1
Napisano
13 minut temu, rudy0007 napisał:

nie spodziewałem się, że mógł być już w nim wspomniany temat F-104.

To taka prowokacja z mojej strony była :szczerbol:

15 minut temu, rudy0007 napisał:

chociaż pewnie co nieco się domyślam.

Czekam na propozycje :kawa:

15 minut temu, rudy0007 napisał:

Może jakaś relacja?

Raczej nie. Jakoś tak poza warsztatowo robi się lepiej, spokojniej. Aczkolwiek jak będą naciski to może dam się złamać :szampan:

19 minut temu, rudy0007 napisał:

myślałem że to jakiś inny dedykowany zestaw do tego konkretnego trójkolorowego kamuflażu

Znaki przynależności państwowej i "eksploatacja" są raczej takie same jak we wszystkich maszynach bez względu na kamo. Oczywiście poza numerem. Ale w arabskich maszynach łatwiej sobie poradzić niż w europejskich.

• 2 weeks later...
Napisano

Wypadałoby trochę temat "odkopać", ale oczywiście tak nie za mocno :szczerbol:

F 104A, galeria tuż, tuż

sc2AqfD.jpg

MiG 21 F-13, galeria prawie że za chwilę

HwIGMte.jpg

MiG 21 PFM, galeria po niedzieli (ale nie wiadomo której :haha:)

uGiQ0MX.jpg

Reszta się jeszcze dolepia i dozbraja, więc zdjęcia takie konspiracyjne trochę :mrgreen:

MiG 21 PF

vTiuDTX.jpg

MiG 21 Bis

BieMDrP.jpg

Pełny luzik :surfer:

• Like 8
Napisano

Piękne MiGacze ? i to wszystko w 1/72. Nigdy nie osiągnę takiego poziomu modelarstwa także niezmiernie przyjemnie jest podglądać Twoje prace. 

Napisano
Godzinę temu, kapsel napisał:

Nigdy nie osiągnę takiego poziomu modelarstwa

Nie martw się nie jesteś sam .:super:

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, kapsel napisał:

Nigdy nie osiągnę takiego poziomu modelarstwa

To jest w sumie optymistyczne, bo wciąż jest do czego dążyć i się doskonalić.
A jak się osiągnie wszystko to potem już tylko co?
Pustka i śmierci czekać :haha: 

• Like 1
Napisano

Trochę napomstuje.Mig.F13...kabina owiewka do d......y.21 bis stożek wlotowy chyba wącha   zapach przedniego podwozia po przyziemieniu.

Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Crimson King napisał:

Trochę napomstuje.Mig.F13...kabina owiewka do d......y.21 bis stożek wlotowy chyba wącha   zapach przedniego podwozia po przyziemieniu.

Jak napisałem

W dniu 1.03.2020 o 00:08, abtb napisał:

Pełny luzik 

a i na początku warsztatu wspomniałem, że nie będę  do planów przykładał i nitów liczył.

Oficjalne stanowisko mam takie: Jedyny MiG który czeka na dokończenie to Bis - uzbrojenie zamówione, tylko nie wiadomo kiedy dotrze do Polski i moich łapek (może być w tym tygodniu ale równie dobrze za trzy miesiące :mrgreen:)

Galerie miały być sukcesywnie co łykend do końca marca ale............

08.03: F-13 -

.Mig.F13...kabina owiewka do d......y.

15.03: PF-ka - edkowy żywiczny "vyzbroy" niby ma jakieś babole więc też trochę nie teges

22.03: PFM - podobno "fabryczny" stożek trochę przygruby więc lipa (co bardziej dociekliwi jakąś tam galerię  "za płotem u sąsiadów" mogą już  znaleźć :wink:)

7xWvpFZ.jpg

ALvorud.jpg

29.03: Bis -

bis stożek wlotowy chyba wącha   zapach przedniego podwozia po przyziemieniu.

więc nie ma co się wygłupiać.

W dniu 1.03.2020 o 00:08, abtb napisał:

Wypadałoby trochę temat "odkopać",

W świetle w/w wypadałoby  "zakopać" (dla pewności jeszcze zabetonować :mrgreen:)

:koniec:

Edytowane przez abtb
  • 4 months later...
Napisano

Mała aktualizacja tematu :wink:

W końcu po wielu miesiącach dotarła paczucha z "vyzbrojem" do Bisa:

tQzfg2N.jpg

a w środku same smakołyki, które po złożeniu wyglądają tak:

zI1IFE8.jpg

ogI8a20.jpg

CcZfM3H.jpg

Wszystko już zapodkładowałem i teraz będę sobie maział :szczerbol:

• Like 3
Napisano
3 godziny temu, mig napisał:

Zapowiada się bombowo.

Powiedziałbym nawet, że "bomba w celu" :szczerbol:

Przy okazji "rozdrapałem" też "R-a" z Kp

AO3fTnw.jpg

Trochę to takie dziurawe jest

MJV6Ise.jpg

ale szpachlą się uszczelni :mrgreen:

Nie znam się za bardzo, ale odnoszę wrażenie że zbiorniki zapasowe są jakieś takie bardziej pękate i krótsze niż standardowe :hmmm:

aC9sZgX.jpg

Z grubsza rzecz ujmując, szykuje się odrobina "orki"