Grzes Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 Do roboty Panowie!!! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 3 godziny temu, Grzes napisał: Do roboty Panowie!!! Nuuuudyyyy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 Zastrzelił by mnie coś, gdybym musiał 5 tych samych samolotów sklecić. Szacun za cierpliwość. I za ten wariant z orłem na cały kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 W szafie mam chyba wszystkie wersje prócz F i US które u nas latały. Wkrótce i ja zaczynam strugać Ołówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Apek napisał: Zastrzelił by mnie coś, gdybym musiał 5 tych samych samolotów sklecić. 5? Swego czasu byłem w posiadaniu 7 Huriceinów Ale i tak chyba wszystkich przebił gość który na I Podsumowaniu Sezonu Modelarskiego 2018 w Tarnobrzegu wystawił bodajże 69 Spitfajerów w wersji IXc. To był widok! Każdy w innym malowaniu, wojenne, powojenne, malowania chyba z każdego kraju jaki ich używał. I muszę się przyznać że robiło to stadko mega pozytywne wrażenie 1 godzinę temu, kapsel napisał: W szafie mam chyba wszystkie wersje prócz F i US Myślę, że małe zakupy rozwiążą ten problem błyskawicznie 1 godzinę temu, kapsel napisał: Wkrótce i ja zaczynam strugać Ołówki Oficjalnie czy na boku?. Bo jak oficjalnie to z miłą chęcią bym zasiadł na widowni. 13 godzin temu, Grzes napisał: Do roboty Panowie!!! Widok ciekawy, Nawet dostrzegam odwróconą szachownice na "Mieczniku". W ubiegłym roku, na imprezie w Tarnobrzegu wyłuszczył mi człowiek słynny problem odwracania jej i skąd to się wzięło. I w sumie to chyba jest w tej chwili niewłaściwie ustawiona Edytowane 17 Stycznia 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 29 minut temu, abtb napisał: Myślę, że małe zakupy rozwiążą ten problem błyskawicznie Oficjalnie czy na boku?. Bo jak oficjalnie to z miłą chęcią bym zasiadł na widowni. Owszem zakupię z pewnością te których mi brakuje a co do relacji to stworzę wątek chociaż ostatnio nastał wysyp 21 na forum Zanim jednak pojawi się Ołówek, swój dziewiczy warsztat otworzę zabawą ze starym Ki 43 z Nichimo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 2 godziny temu, abtb napisał: w sumie to chyba jest w tej chwili niewłaściwie ustawiona Pozwolisz, że jako odpowiedź przytoczę rozkaz nr 38 z dn. 1.12.1918 wprowadzający szachownicę jako znak rozpoznawczy polskiego lotnictwa wojskowego. I chyba nikt już nie powinien mieć wątpliwości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) To ja dorzucę jeszcze swoje trzy grosze: zgodnie z heraldyką rycerz stojący "za tarczą" ma namalowane na tarczy (od czoła tarczy, czyli sam tego nie widzi) od lewej pole białe, od prawej pole czerwone. Osoba stojąca przed tarczą widzi: od lewej (swojej) pole czerwone, od prawej (swojej) pole białe. Czyli tak jak w w/w rozkazie Ale jak to w życiu bywa ktoś w ministerstwie tego biednego rycerza wyciągnął zza tarczy i postawił twarzą do tarczy, odwrócił kolory i wyszło jak wyszło Wnioskuję, by Kolega dostarczył do właściwego ministerstwa w/w rozkaz celem zastosowania w podległych im jednostkach latających na czymkolwiek, nawet na drzwiach od stodoły Edytowane 17 Stycznia 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 13 minut temu, abtb napisał: zgodnie z heraldyką rycerz stojący "za tarczą" ma namalowane na tarczy (od czoła tarczy, czyli sam tego nie widzi) od lewej pole białe, od prawej pole czerwone. Osoba stojąca przed tarczą widzi: od lewej (swojej) pole czerwone, od prawej (swojej) pole białe. Czyli tak jak w w/w rozkazie Dokładnie tak 14 minut temu, abtb napisał: Wnioskuję, by Kolega dostarczył do właściwego ministerstwa w/w rozkaz celem zastosowania w podległych im jednostkach latających na czymkolwiek, nawet na drzwiach od stodoły Wiele osób i środowisk od lat toczy batalię w temacie, ale to jak zderzenie z betonową ścianą. A może masz w MONie jakiegoś decyzyjnego kolegę ze studiów albo z sąsiedztwa, to załatwi się sprawę raz dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 17 godzin temu, Grzes napisał: Do roboty Panowie!!! Tego pierwszego (oryginał w 1:1) widziałem na żywo na airshow w Babich Dołach w 1996 albo 97-mym. Robił wrażenie. W ogóle ten airshow robił wrażenie. Start czwórki MiGów na raz, beczki kręcone tuż nad pasem - oj, działo się. Sorry za offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 35 minut temu, Grzes napisał: A może masz w MONie jakiegoś decyzyjnego kolegę ze studiów albo z sąsiedztwa, to załatwi się sprawę raz dwa Jakiegoś "Balerona"? Niestety nie mam. A może to i dobrze Czasy teraz takie niepewne. 9 minut temu, sebastain napisał: Sorry za offtop Nic nie szkodzi. Ja jestem jak dobry pasterz, przygarniam wszystkie owce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 15 minut temu, RAV napisał: Nie można powiedzieć, że jest "odwrócona" na modelu, jeśli jest taka, jak na oryginale. Chodziło mi o to, że jest namalowana "po nowemu" a nie że jest odwrócona w stosunku do oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 4 godziny temu, Grzes napisał: Dokładnie tak Wiele osób i środowisk od lat toczy batalię w temacie, ale to jak zderzenie z betonową ścianą. A może masz w MONie jakiegoś decyzyjnego kolegę ze studiów albo z sąsiedztwa, to załatwi się sprawę raz dwa hmm, to jak to w końcu jest z ta heraldyką? Cytat "W 1921 roku zostały wprowadzone dodatkowo obwódki w barwach odmiennych od koloru szachownicy. Przez ponad 70 lat taki właśnie znak pozostawał symbolem polskiego lotnictwa wojskowego. Dopiero w 1993 r. Sejm zmienił wygląd szachownicy – dokonał roszady pól lotniczej szachownicy. Przedwojenne godło miało niezgodny z zasadami heraldyki układ barw, powinien on rozpoczynać się od pola białego, a nie czerwonego." (podkreślenie moje) reszta tu https://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota/lotnicza-szachownica-ma-juz-100-lat Bo szachownica przed 1993 była niezgodna z zasadami heraldyki, no ale była "tradycyjna". Zmiana z 1993 wprowadziła szachownicę zgodną z heraldyką (taki był zresztą powód zmiany), no ale nie z 70 letnią tradycją. I o to toczy się spór. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 22 godziny temu, Grzes napisał: Do roboty Panowie!!! MF 9111 będzie w nowym malowaniu? Planuję zrobić 30 MiGów-21 16 już stoi na półce, 3 na różnych etapach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 24 minuty temu, mig napisał: Planuję zrobić 30 MiGów-21 Zastrzel mie i napisz, że wszystkie w polskim malowaniu Spisek jakiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 4 minuty temu, abtb napisał: Zastrzel mie i napisz, że wszystkie w polskim malowaniu Spisek jakiś Nie, nie wszystkie w polskim malowaniu, ale ze dwadzieścia będzie. Będą też i inne malowania np. czechosłowackie. Nasi południowi sąsiedzi mieli bardzo dużo ciekawych malowań MiGów-21. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 Aaa, jak będą czechosłowackie, to masz u mnie DUŻY plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 1 minutę temu, abtb napisał: Aaa, jak będą czechosłowackie, to masz u mnie DUŻY plus Dziękuje bardzo. Dwa już stoją na półce, 1 się robi, kolejne 2 czekają na swoją kolej i jeden do zakupu. Jest jeszcze egipski, radziecki w budowie. Może jeszcze będzie DDR-owski albo węgierski biały ogon ale to zależy czy będą kalki. A jeszcze tyle ciekawych malowań. Tylko miejsca brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 17 Stycznia 2020 Share Napisano 17 Stycznia 2020 Ciekawych malowań cała masa, ale samolotów tez jest dużo. Ja będę miał 5 i nie wiem czy to nie za dużo. Może jeszcze kiedyś bym zrobił szóstego LanceRa. Przynajmniej się tłumaczę, że są w różnych wersjach. Ale 30 tych samych maszyn, i to jeszcze w większości polskich to już kompletnie nie moje klimaty. Podziwiam dedykację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 Tak trochę od d...y strony ale jednak do przodu Dziś maluję górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 4 godziny temu, abtb napisał: Dziś maluję górę Zdziebko zmalowałem Ostatni kolor tak kiela wtorku wieczorem, jak dotrze słoiczek ze stosownym kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Stycznia 2020 Share Napisano 20 Stycznia 2020 Tak z ciekawości ile kolega ma F-104? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2020 23 minuty temu, mig napisał: Tak z ciekawości ile kolega ma F-104? Trzy gotowe, czwarta w budowie, piata w kolejce. Przekrojowo przez wszystkie wersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Stycznia 2020 Share Napisano 20 Stycznia 2020 9 minut temu, abtb napisał: Trzy gotowe, czwarta w budowie, piata w kolejce. Przekrojowo przez wszystkie wersje Czyli na razie 5, chyba że jeszcze coś się ciekawego znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 21 Stycznia 2020 Share Napisano 21 Stycznia 2020 21 godzin temu, abtb napisał: Trzy gotowe, czwarta w budowie, piata w kolejce. Przekrojowo przez wszystkie wersje A jakie modele do jakich wersji? Bo tak jak coś analizowałem to mi wychodziło, że jedynie wersja G/S się dochrapała w miarę dobrych zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi