panDespota Napisano 30 Kwietnia 2019 Share Napisano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Schodzimy ze stanu magazynowego. Zaczynam dłubać Meśka bo nimam żadnego na półce. Planuję zrobić maszynę z JG27, na której latał Ludwig Fransizket. Co prawda model AZeta to G-5, ale są części na G-6. Do modelu dorzucę lufy Mastera, tablicę Yahu i jeszcze muszę ściągnąć pasy Edka. Na początek małpując mózgi z innego forum zabrałem się za poprawę nosa, który jest ponoć oklapnięty i trzeba go trochę podbić. Rozciąłem kadłub za rurami i wkleiłem paski gr. 0,75mm. To samo trzeba będzie zrobić ze skrzydłem żeby je pogrubić. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Hej, jak jakosc tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 Tamiya to to nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 2 Maja 2019 Autor Share Napisano 2 Maja 2019 15 godzin temu, Franz75 napisał: Hej, jak jakosc tego modelu? 15 godzin temu, mbrnnr napisał: Tamiya to to nie jest... Kurczę nie mam porównania. Nie sklejałem jeszcze żadnego modelu tamki. Czeka Fw190 A-3 z ich stajni, ale pewnie jeszcze trochę poczeka. Obserwuj Panie wątek na bieżąco. Na chwilę obecną jak dla mnie kabina fajnie zdetalowana choć detal w modelu trochę mydlany. Kmy w nosie obowiązkowo do wymiany. Działka w podwieszanych gondolach też wymieniam. Linie podziału spoko. Gdzieniegdzie jest też symboliczne nitowanie. Oszklenie z tego co patrzyłem ok. zobaczymy jak spasowanie, ale to dopiero jak pasy przyjdą do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 A-3 Tamki to już też staruszek. Sprzedaj i kup Edka. To jest super zestaw. Nawet w 1/72. Właśnie kleję na szybko ich A-8/R2 i tak to wygląda za jedno popołudnie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 23 minuty temu, mbrnnr napisał: A-3 Tamki to już też staruszek. Sprzedaj i kup Edka. To jest super zestaw. Nawet w 1/72. Tyle tylko że Eduard nie robi wczesnych wersji tylko od A 5 w górę a szkoda.Warsztat z Messerem będę śledził bo u mnie czeka całe stadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 2 Maja 2019 Autor Share Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Edkową 190kę kupię na bank. W sumie tego co teraz kleisz- ciężkiego myśliwca śturmoka. Problem w tym że szukałem właśnie A-3 i takowej Edek nie robi. Najwcześniejszy model jaki mają to A-5. PS. Pokaż jak skończysz. PS2. Xmen aś mnie ubiegł z odpowiedzią Edytowane 2 Maja 2019 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 2 Maja 2019 Share Napisano 2 Maja 2019 Jestem tak jakoś spokojny o efekt meśka od PanaDespoty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 3 Maja 2019 Autor Share Napisano 3 Maja 2019 Postaram się go nie zwalić Wracając do detali. Wymieniłem Km-y w nosie. Pierwsza rzecz do wymiany jaka rzuciła mi się w oczy przy oglądaniu ramek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Bardzo dobrze. Master rządzi. Swoją drogą Tamka ma takie same brzydkie zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Luf uzbrojenia w takim miejscu nie da się ładnie odwzorować z formy wtryskowej. Dziwię się, że próbują i na siłę wciskają takie badziewie. Naprzód z modelem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Looking good, lufy aftermarket oczywiscie że lepsze. Firma AZ reprezentuje dosc rozpiety poziom ze sie tak wyraże, ja kupiłe ich nowego P 40 i... wow wyglada bardzo przyzwoicie. A niektóre modele .. to lepiej ich nie dotykac. Ja teraz walcze z Fairey Battle made by MPM, no dramat. Ale innego nie ma i trzeba sie męczyc. Takie hobby . Bede kibicował wac Panu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 AZ ma w miarę te modele, które gdzieś kupili. P-40 też nie jest ich. W 72 ma dobrą nową Special Hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2019 W końcu odebrałem paczkę z pasami więc powoli zabieram się za zamykanie kadłuba. Tabliczka z Yahu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 1 Lipca 2019 Share Napisano 1 Lipca 2019 Fajnie się zaczyna. Ja zrobiłem już dwa Gustawy z AZ, a w sumie to trzy, bo Avia też bazuje na tych formach, no i F również nie różni się zbytnio. Pamiętaj, żeby skosić te filtry od chłodnic w skrzydłach, bo inaczej będą za grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Września 2019 Autor Share Napisano 17 Września 2019 W dniu 1.07.2019 o 11:00, GreGG24 napisał: Fajnie się zaczyna. Ja zrobiłem już dwa Gustawy z AZ, a w sumie to trzy, bo Avia też bazuje na tych formach, no i F również nie różni się zbytnio. Pamiętaj, żeby skosić te filtry od chłodnic w skrzydłach, bo inaczej będą za grube. Skosiłem skosiłem. F-ka też chodzi mi po głowie. JG54 z zielonym serduchem. Wygląda na to, że udało mi się przegramolić przez najbardziej żmudną część budowy modelu. Model przenitowałem, dorobiłem jeszcze światła pozycyjne na skrzydłach. Teraz malowanko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Bardzo fajnie to wygląda. Widziałem kilka sklejonych Befów AZ ostatnio i muszę powiedzieć, że nie wiele się wizualnie różnią od Tamki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 18 Września 2019 Share Napisano 18 Września 2019 (edytowane) A skąd tam tropikalny filtr do G6? Czy to jakiś ogólny zestaw G - 2,6 itd? Wiem, że w Afryce G2 latały 2 27 pułku (EDIT - najpewniej nie latały) Edytowane 18 Września 2019 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Września 2019 Share Napisano 18 Września 2019 Godzinę temu, WujekAlice napisał: A skąd tam tropikalny filtr do G6? Tropikalny to trochę dłuższy chyba jest: a to raczej taki normalny i zwyczajny. A tak ogólnie to nitowanie klasa . Czekam na maziunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 18 Września 2019 Share Napisano 18 Września 2019 Niekoniecznie - to jest filtr p/pyłowy używany w Afryce, nakładany na zwykły wlot. W E-7 z 27 pułku były kanciaste , w F-4 z tejże jednostki, z Afryki, też takie można znaleźć, a w samolotach z Europy ich nie ma. I chyba 27-my nie latał na Gustawach w Afryce. 77-my, który go zastąpił w jesieni 1942 roku najpewniej już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 Już wiem, skąd tam te filtry - to jest jakbym nazwał sbornaja madel samaliota - A Model robi robi chyba 7-8 różnych typów Me109 od F do K włącznie z G V-tail dlatego na bazowych wypraskach są elementy pasujące do różnych wersji - tam obok filtru p/pyłowego są osłony do podwozia dla Kurfirstów. Co ciekawe w jednych z modeli znalazłem osłonę silnika z wklejanymi keamami (chyba V-teil). Nie wiem, jak te wypraski "siedzą" w wymiarach, ale tak patrząc na ich jakość to nie wiem, czy nie wolałbym poczciwą Italerkę sprzed 25 lat, za to sporo tańszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 W dniu 17.09.2019 o 22:58, panDespota napisał: Skosiłem skosiłem. F-ka też chodzi mi po głowie. JG54 z zielonym serduchem. Wygląda na to, że udało mi się przegramolić przez najbardziej żmudną część budowy modelu. Model przenitowałem, dorobiłem jeszcze światła pozycyjne na skrzydłach. Teraz malowanko Wygląda superancko. Tamiya może się schować przy takim wykonaniu. Pod wrażeniem. Te światła pewnie będziesz maskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 @Rektor - coś Cię rozbawił mój wpis, więc wrzucam porównanie gotowych modeli Tamiya i AZ. Miażdżąca różnica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 No bo skaczesz raz tak, raz śmak. Raz mesiek azeta jest be a raz nie widzisz różnicy. Teraz znowu widzisz. To jest fajne i ja to lubię. Podoba mnie się! Sam mam niejednokrotnie rozdwojenie jaźni. Pociesza mnie to, że nie jestem sam!!! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 Heh, no faktycznie tak może to wyglądać. Jak widać po wpisach, ostatnio musiałem się z tym konkretnym modelem AZ przeprosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi