Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
oto skromna galeria modelu, którego budowę rozpocząłem 5 lat temu a zakończyłem blisko rok temu  :oops: 

Przy pomocy zestawu Hobby Bossa w skali 1:48 próbowałem odwzorować F-14A Tomcat użytkowany przez Siły Powietrzne Islamskiej Republiki Iranu, czyli tzw. Alicata.
Materialnie przy budowie wsparli mnie Rizzi (żywiczne fotele, deski zegarów), Moralezz (koła), Eduard (zestaw blach i rakiety R-27) oraz Aires (dysze żywiczne) i HiDecal (kalkomanie).
Oprócz aftermarketów od siebie dodałem szpachlowanie nitów na skrzydłach i rowów na statecznikach poziomych, cynową instalację hydrauliczną w komorach podwozia i na goleniach, pierdoły pod wiatrochronem i w kabinie (m.in. uchwyty na zagłówkach), oraz kilka detali w komorze sondy tankowania w powietrzu.

Nieocenioną pomoc merytoryczną w temacie Alicatów udzielił mi Babak Taghvaee a ogólnie Tomcata chłopaki z Grupy Tomcatsky a zwłaszcza Air (tona zdjęć i porad). Wszystkim bardzo dziękuję!!!

Model przedstawia samolot F-14A Tomcat o numerze bocznym 3-6041 (BuNo 160339) z okresu gdy Iran próbował zintegrować (bezskutecznie) radar AN/AWG-9 z rakietami AA konstrukcji radzieckiej - R-27.

10Tcxfo.jpg
kscxv95.jpg
cASH4op.jpg
aAPIaWy.jpg
VlnOXQq.jpg
mPowCxK.jpg
hbPHbqT.jpg
KoB2YwD.jpg
2BEnUEa.jpg

• Like 11
Napisano

Swietnie wyglada, bardzo ładne w tym malowaniu sie prezentuje.Sam sposob malowania mi sie podoba, z wyczuciem i naprawde realistycznie ,ale  Koła troche za czyste ?

Napisano

Bardzo efektowny model, ciekawy kamo. Całość bardzo dobrze się prezentuje.

Napisano

Piękny kamuflaż, kolory naprawdę ładne. Tylko zdjęcia trochę słabe, niewiele widać detali i trudno je ocenić. Ale model bardzo mi się podoba.

Napisano

Ładne malowanie, podoba mi się kocurek w takich barwach. Ciekawie prezentuje się pocisk R-27 pod kapitalistycznym samolotem.

Napisano

Dziękuję wszystkim za miłe słowa!

Wojtek80

Receptura dla niebieskiego:

Gunze 323 / 6 części
Tamiya XF-23 / 3 części
Gunze 5 / 2 części
Gunze 311 / 3 części

Szary to gunziak 311 - ale, po pomalowaniu, stwierdziłem, że chyba mogłem użyć czegoś ciemniejszego, na różnych zdjęciach różnie to wygląda.

Solo, po detale to zapraszam do Mikołaja75 i AZ :)  Alicat powinien być na Babarybie - zapraszam do wytykania baboli ?

Napisano

Szary jest ok, niebieski zbyt intensywny. Wygląda tak tylko na nosach kilku egzemplarzy. 

Zamiast kombinować z mieszaniem 15 farb, wziąłbym jako bazę MRP-239 FS35190 Blue. 

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, mbrnnr napisał:

Szary jest ok, niebieski zbyt intensywny. Wygląda tak tylko na nosach kilku egzemplarzy. 

Zamiast kombinować z mieszaniem 15 farb, wziąłbym jako bazę MRP-239 FS35190 Blue. 

Fotka warsztatowa:

IRIAF_TOMACAT_zpsbxcw3c1f.jpg

Prawy statecznik pomalowany błękitnym miksem GUNZE 323 + 311, który to odpadł po porównaniu z kolorem jakim to pomalowałem lewy statecznik, a który to kolor był mieszaniną następujących barw:

Gunze 323 / 6 części
Tamiya XF-23 / 3 części
Gunze 5 / 2 części
Gunze 311 / 3 części

Malowanie rozpocząłem w 2014 roku, wtedy o MRP-ach nie miałem jeszcze bladego pojęcia - teraz pewnie bym z nich skorzystał bo ludzie chwalą sobie te farby.

O odcieniach, można by długo dyskutować. Barwa na samolotach zmieniała się z biegiem lat, ich odwzorowanie na zdjęciach / odbitkach to kolejny długi  temat. Najlepiej byłoby znać FS-y oryginalnych lakierów. Cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Pierwowzór modelu prezentował się tak:

3-6041_missile_zpsbs2lzdjl.jpg

Edytowane przez Woit
  • Like 1
Napisano

Według opisów to powinien być FS 35450, czyli np. HTK-C155.

Ale ten Twój jakoś bardziej mi się podoba :).