Artur Wałachowski Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Koledzy mam pytanie a propos washa. Bo mam zamiar się zabrać pierwszy raz za wash olejami. I teraz pytanie: czy po rozcieńczeniu olei terpentyną balsamiczną nie zareagują one z humbrolami lub akrylami. Zachęcony wynikami niektórych modelarzy chciałbym spróbować położyć wash bez warstwy sido/lakieru. Drugie pytanie: jak długo schnie taka mikstura, czyli ile mam czasu na zabawy patyczkami, chusteczkami i wacikami? Wash z powodzeniem położysz na samą farbę ,pod warunkiem że farba będzie akrylowa,wtedy bez sido ,prosto na powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Wash z powodzeniem położysz na samą farbę ,pod warunkiem że farba będzie akrylowa,wtedy bez sido ,prosto na powierzchnię. A mi się Gunze ścierało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 A mi się Gunze ścierało Akrylowe H czy celulozowe C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 No to widzę, że bez testu się nie obędzie Jak tylko położę wszystkie niezbędne powłoki (podkład, farba właściwa ewentualnie lakier) to pokażę co mi wyszło po washu z terpentyny balsamicznej. Czy ktoś próbował kłaść wash na lakier z puchy w sprayu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 A mi się Gunze ścierało Akrylowe H czy celulozowe C? H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 A mi się Gunze ścierało na Gunze nie testowałem,ale Pactra nigdy mi nawet w najmniejszym stopniu nie zeszła,zaś jeśli chodzi ogólnie o washa to nie widzę zasadności kładzenia go na lakier czy sido bo wtedy nie uzyska się takiego efektu jak na samą farbę,wtedy kładziony wash działa na warstwę lakieru a nie na powierzchnię farby jak powinno być wg mojej teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 takie pytanie mam do kolegów... chodzi o wash na modelu który ma zimerit. Tak samo go nanosić? chodzi o to że zimerit nie jest powierzchnią gładką a wash wchodzi we wszystkie nierówności a nie chcę żeby model był nadmiernie usyfiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Rozcieńcz mocniej oleje i spokojnie możesz nałożyć na zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 zapomniałem wspomnieć że to wash MIG'a. czym to rozcieńczyć? poza rozcieńczalnikiem MIG'a oczywiście, którego w tej chwili nie posiadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1123 Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Wash MIG'a możesz rozcieńczyć White Spirit'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Terpentyną też "chyba" da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Czy musi być to koniecznie sido czy może być to inny lakier? Czy sido jest "płynem czyszczącym do paneli"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Sido to Sidolux. Ten płyn do czyszczenia paneli to obawiam się że chodzi ci o jakiś CleanLux albo innych SinLux - który zmywa farbę. Pyta w sklepach po prostu o Sidoluks. A co do innych lakierów, to ktoś tutaj zastępował Sidolux Pronto naprzykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 może być inny, cokolwiek co zabezpieczy warstwę farb tak to takie coś do mycia podłóg można i pronto, można i bezbarwnymi lakierami, ważne żeby błyszczący bo to kluczowe do kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 czyli: farba, sidolux, kalki, wash, a następnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Na kalki daj jeszcze miejscowo sidolux. Potem polecam lakier akrylowy mat lub satyna (np. Pactra lub Vallejo). A potem co dusza zapragnie. Można porobić rainsy (biedornka) i inne zacieki, obicia, podmalować detale, kurzenie. Poprzeglądaj najlepiej warsztaty, w wielu jest to dokładnie pokazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Dzięki wielkie reggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Przepraszam za głupie pytanie, ale co to jest "rainsy (biedornka)"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Bierzesz różne kolorki olejów dla plastyków: Stawiasz kropeczki i ścierasz szerokim pędzlem zgodnie z grawitacją (głównie). Pędzel lekko wilgotny w White Spiricie (benzynce do zapalniczek etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 A można ze suchymi pastelami poćwiczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Pigmentami też się da robić coś na kształt rainsów, rzekłbym, że z bardzo dobrym skutkiem. A pastelami? Spróbuj - nie spróbujesz się nie dowiesz :] Trzeba eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 reggy a co dać jako podkład pod white spirit czy benzynę do zapalniczek? Chodzi mi o to, żeby farby nie rozpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Pierwszy post na tej stronie. Nic co akrylowe nie powinny rozpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie a więc pytam. Jaki kolor washa zastosować do malowania zimowego? Kolejne to dotyczące filtrów w malowaniu zimowym? Jaki kolor farby używać. Chodzi mi o wash i filtry oczywiście robione farbami olejnymi dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Co to filtrów i kolorów do rainsów dla zimowego, to polecam biały, niebieski (ultramaryna). Dla zabrudzeń (filtry i rainsy na niższe powierzchnie) jaśniejsze brązy - np. umbrę paloną (burnt umber) i biały i niebieski. Jak dla mnie, na białym zimowym kamo dobrze robić brązowe washe - ale to kwestia gustu. I pamiętajcie że nie ma wytycznych "kolor washa do zimowego malowania" ;) Macie środki - oleje - nimi można się wyżyć artystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi