Stojkovic Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2019 Myślę, że teraz będzie juz tylko lepiej. Zobaczymy jak z brązem pójdzie - czy też obejdzie się bez większego odkurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Dlaczego plam kamuflazu już nie modulujesz? Przecież na nie też oddziałowuje światło i perspektywa odbioru i inne interakcje wzrokowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Będę modulował tylko farbami olejnymi - chcę spróbować tego sposobu w tym przypadku. Sprawa druga to modulacja "z ręki" - rzadko kiedy ładnie wychodzi i trzeba uważać mocno na odkurz - gdybym kamuflaż robił z ostrymi przejściami na patafiksie to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Kiedyś widziałem na własne oczy jak ktoś to robił na moim modelu Jagdpanzera e100. Nic nie maskował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Stojkovic napisał: Będę modulował tylko farbami olejnymi - chcę spróbować tego sposobu w tym przypadku. Jeśli się uda to poproszę dokładną relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Pomalowałem wieże do kompletu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Nie wiem o co chodzi, ale chłopie, weź w końcu ogarnij aerograf albo pędzlem maluj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 A konkretnie o co Ci się rozchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 o rozkurz się rozchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Na wieży znowu rozkurz jest? Wygląda niemal identycznie do wanny jesli chodzi o malowanie i nikt do niej nie mówił o odkurzu przy paskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Na wieży chyba w kilku miejscach na szybko przejechałeś zbyt rozcieńczonym zielonym. No ale... jesteś zadowolony z tego malowania? Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Z malowania jestem zadowolony osobiście, bo widzę progrem między np. Flammpanzerwagenem którego malowałem wężykami. Jedyne dwa miejsca gdzie nie wyszło super idealnie to są obie strony zaraz za zasobnikiem, bo jest tam mnóstwo załamań i zakamarków. Wklejcie mi tu w wątku fotki gdzie wg. was nie ma odkurzu i jest robione z ręki żebym mógł porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Moje pasy kamuflażowe tez sa rozmyte na krawędziach i różnia się jedynie grubością? Chodzi o mikrokropeczki obok pasów czy ja juz całkiem zgłupiałem jeśli chodzi o definicję odkurzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Jeśli pojazd nie był malowany pędzlem, tudzież wałkiem, to w naturze odkurz także miał Sorry Spotter ale na twoich zdjęciach również jest odkurz. Nadmierny odkurz po nałożeniu ciemnego koloru na jasny likwiduje się bardzo prosto, przez korektę jaśniejszym kolorem wzdłuż linii rozdziału kolorów. Oczywiście powstaje przy tym odkurz jasnego na ciemniejszym ale taki jest mniej widoczny. Do tego odpowiednio dobrana konsystencja i ciśnienie, i idzie to skorygować. Jak się potem nałoży 10 warstw weatheringu, to i tak nic nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Panowie może trzeba ustalić co to jest ten odkurz, bo każdy z nas jak widać inaczej rozumuje to pojęcie, a ktos może nie wiedzieć czego to pojęcie dotyczy. http://szkola-lodz.com.pl/usuwanie-pylu-lakierniczego/ Może powyższy link dotyczy lakiernictwa samochodowego, ale u mnie taki odkurz występował jak malowałem farbami MM i zbyt wysokim ciśnieniem i mało rozrzedzonymi. Po obniżeniu ciśnienia i większemu rozrzedzeniu farby oraz co najważniejsze zmianie farb, zjawisko przestało występować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzięki Spotter za zaznaczenie kółkami miejsc o które chodzi bo jak sam widzisz, malowałem w dwa osobne dni kadłub i wieżę z innym skutkiem. Sam domyśliłem się, że odkurz to właśnie te rozmycia na bokach wężyka czy plamy które sprawiają, że plama jest za bardzo rozmyta. Z drugiej strony malując z ręki efekt ten zawsze wystąpi i ciężko jest złapać granicę gdzie jest cacy a gdzie jest dupa. Skupiam się na samych pasach kamuflażowych bo mam je na świeżo. Chyba dodatkowo prócz ciśnienia, rodzaju farby i rozrzedzenia do poprawki nie pomogła mi dysza 0,4 mm zamontowana na aero - powinienem wyciągnąć tę 0,15 mm i pewnie miałoby to wpływ na odkurz również. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2019 Na ten moment u mnie sprawa wygląda tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Sierpnia 2019 Share Napisano 25 Sierpnia 2019 O, kur.... Co się dzieje z tyłu kadłuba na bocznych osłonach z tym brązem?????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Sierpnia 2019 Share Napisano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Wiemy o czym mówimy Te miejsca wyglądają jakby coś złego się stało w tym miejscu. Nazwijmy to "chropowatością"..... Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2019 Ten efekt występuje tylko na blaszanych błotnikach z tyłu. Przeszlifuje to delikatnie 8000 i 12 000 papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Sierpnia 2019 Share Napisano 25 Sierpnia 2019 A co tam się wydarzyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 25 Sierpnia 2019 Share Napisano 25 Sierpnia 2019 Fajnooooo. Jak zrobiłeś modulacje pasków camo? Czytałem, że chcesz olejami ale dalej nie wiem jak po prostu blending? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2019 Farba w tym miejscu wolniej scha i to są jakieś paprochy chyba, bo nie przypominam sobi by cokolwiek pluło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 28 Sierpnia 2019 Share Napisano 28 Sierpnia 2019 W dniu 26.08.2019 o 00:17, zipster napisał: Fajnooooo. Jak zrobiłeś modulacje pasków camo? Czytałem, że chcesz olejami ale dalej nie wiem jak po prostu blending? dajesz kropke jaśniejszego odcienia i rozcierasz na sucho pędzlem.To jest proste jak j***e a daje frajde porównywalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Panowie pytanie a olejami to modulujemy przed lakierem błyszczącym czy po , pytam bo nigdy nie robiłem a w obecnej sytuacji ułatwiła by ta technika życie, przepraszam za zaśmiecanie pozdrawiam OLO Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi