Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie Aliantów.. do II WŚ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem jedną fotkę w "Od Acromy do Zwycięzcy 2"

nadwislanin.jpg

A korzystając z okazji ma ktoś zdjęcie albo jakiś schemat malowania M7 Priest z II Korpusu. Bo ja mam tylko jedną fotkę na której i tak niewiele widać?

Napisano

tofikDzięki. Zawsze coś. Interesuje mnie czy wszystkie w tym malowaniu miały podobny rozkład plam, czy maziali jak leci. Chciałem to malowanie w miarę wiernie odtworzyć, ale chyba trzeba będzie improwizować.

Napisano

Witam

Zawsze coś. Interesuje mnie czy wszystkie w tym malowaniu miały podobny rozkład plam, czy maziali jak leci.

Na pewno nie maziali plam jak leci, tylko według regulaminu/schematu.

Było tak samo jak w przypadku kamuflażu typu Myszka Miki. Była rozpiska/schemat co i na jaki kolor i w jakich proporcjach.

A co do zdjęć naszych M7 z II Korpusu to bym się tak na nie nie napalał.

Jest parę zdjęć i do końca nie jest pewne czy to są nasze M7.

Swego czasu była na FMR dyskusja na temat tych M7.

Prosz o to link do dyskusji

http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t=2050&highlight=priest

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

mart72 w którymś czasopiśmie był artykuł o tym że z tego zestawu nie zrobi się Polaka, przykro mi

• 4 weeks later...
Napisano

Witam.

Mam pytanie czy zdobyczne czołgi Renault FT-17 znajdowały się we Francji podczas ofensywy Aliantów w 1944r. jeżeli tak to czy brały udział w walkach?

Napisano
am pytanie czy zdobyczne czołgi Renault FT-17 znajdowały się we Francji podczas ofensywy Aliantów w 1944r. jeżeli tak to czy brały udział w walkach?

FT17? No chyba w ofensywie w 1918 roku.

Napisano

Poszukaj w składzie niemieckiej 21. D.Panc. po jej odtworzeniu we Francji. Tam było wszystko co się udało zebrać po całej Europie.

Napisano
am pytanie czy zdobyczne czołgi Renault FT-17 znajdowały się we Francji podczas ofensywy Aliantów w 1944r. jeżeli tak to czy brały udział w walkach?

FT17? No chyba w ofensywie w 1918 roku.

Niemcy zdobyli trochę tego sprzętu w 1940r. na francuzach, i używali podczas II WŚ wraz z sojusznikami.

Napisano
Niemcy zdobyli trochę tego sprzętu w 1940r. na francuzach, i używali podczas II WŚ wraz z sojusznikami.

Jeżeli były używane to z tego co mi wiadomo do ochrony lotnisk i innych strategicznych obiektów, ale czy w 1944 roku, tego nie wiem.

• 2 months later...
  • 3 months later...
Napisano

Vickersami nikt się nie interesował stały w przydrożnych rowach a ludzie je powoli rozbierali. Tak mówili w programie było nie minęło można go oglądać na stronie tvp jest super.

Napisano

Wiem napewno, że wieże od FT 17 były używane jako wkopane stacjonarne stanowiska strzleckie w 1940 roku, ale czy w 1944, to już nie mam pewności. Jest to możliwe zważywszy na to, że we Francji Niemcy korzystali ze wszystkiego co mogło się przydać. Nawet z polskich TKS-ów, C2P i C7P.

• 2 months later...
Napisano

Witam

Czy posiada ktoś jakieś dokładne zdjęcia tego pojazdu, albo plany?

Super jakby ktoś posiadał zdjęcia wnętrza pojazdu.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Witam!

poszukuje zdjęć,planów,rysunków tego konkretnego T-34,jeśli ktoś coś ma: help!

65506be81558c00d.jpg

najchętniej zdjęcia drugiej strony,tył,przód

z góry dzięki!!

Napisano

a dzieki,tez znalazlem ten link:)

• 1 month later...
Napisano

to znowu ja;)

obecnie szukam informacji/zdjec na temat czolgu kv-1 z zestawu zviezda, o numerze 209

bede wdzieczny za pomoc:) pozdrawiam!!

• 4 weeks later...
Napisano

Szukam zdjęć umocowania kół do kadłuba tego czołgu może być też rysunek z instrukcji do budowy modelu