Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie państw OSI do II WŚ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

otóż poszukuję zdjęcia Opla Blitza Omnibusa - ale zdjęcia wnętrza dla wersji typowo autobusowej. Nic nie mogę znaleść w google, więc może tutaj ktoś coś ma.

pozdrawiam

Arek

• Odpowiedzi 497
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witajcie,

interesowałyby mnie wszystkie dostępne fotki Opli Blitzów 3t, przedewszystkim tych najbardziej oryginalnych. Oczywiście przejrzałem google i nie ma tam za dużo ciekawostek - chyba że nie umiem szukać za dobrze.

Dodam że naprawdę byłbym wdzięczyny za wnętrze Omnibusu wojskowego.

A to, ciekawsze egzemplarze które ja znalazłem + pytania:

Czy to jest beczka do przewozu oleju, czy poprostu inna wersja paliwowej?

qu7817_b-stoff-alt.jpg

Interesowałaby mnie 2ga strona tej wersji cysterny:

sw8445_blitz_4x2_01.jpg

I taki ciekawszy w wersji holowniczej

xg4066_peine01.jpg

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w poszukiwaniach, i wogule byłby chętny podzielić się swoją wiedzą, byłoby miło.

PS> Przeszukałem forum i temtu o Blitzach nie ma, a przecież to jeden z najważniejszych pojazdów 2WŚ.

Napisano

Widze że temat nie cieszy się zbytnia popularnością, dlatego ośmielam się ponowić prośbę, gdyż jest ona dla mnie bardzo istotna. Czy ktoś posiaga 2gą stronę tej o to cysterny, bądź jest w stanie pospekulować jak mogła ona wyglądać?

sw8445_blitz_4x2_01.jpg

Proszę o pomoc.

pozdrawiam

Arco

Napisano

Jakie farby sa potrzebne do modelu Panzer IV Ausf.H i jakie wersje malowania byly tego czolgu?prosze o informacje lub linki do materialow pomocniczych.

Napisano

Wujek Google nie gryzie... wystarczy w wyszukiwarce obrazów wpisać "Panzer IV Ausf.H" i kliknąć "szukaj obrazów" to nic trudnego...

Z resztą na forum na pewno wiele zbudowanych "czwórek", wystarczy szukać, ale chyba się nie chce?

Koniec uszczypliwości, Farby jakie będziesz potrzebował to:

Piaskowy/Dunkelgelb

Rotbraun

Olivegrun

Nie wiem jakimi farbami malujesz więc ciężko mi konkretnie podać numery.

Pozdrawiam.

Ps. Na przyszłość, Google na prawdę nie gryzie! :]

• Super Moderator
Napisano

Witam

Pierwsze zdjecie jak wynika z linku. Cysterna B- stoff czyli jeden ze składników paliwa ( najprawdopodobniej V-2 lub me 163). Druga fotka standardowa cysterna. Trzecia , raczej powojenna modernizacja. Reszta na pw

Pozdrawiam

Napisano

Witam

mam pytanie co do malowań JagdTigerów:

Czy występowały dwubarwne z Zimmeritem? Obojętne czy Henshel czy Porshe.

Napisano

mam pytanko , możecie mi napisać gdzie znajdę ładne schematy malowania wozów Tiger 1 z 503 i 505 panzer abteilung z bitwy pod kurskiem?

Napisano

najlepiej schemty malowania, ale i zdjęcia też mile widziane. W necie wszędzie są tylko schematy wozów oddziałow waffen SS.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam

Mam prośbę czy możecie mi podrzucić jakieś ciekawe fotki przedstawiające owy czołg, kurde szukałem po monografiach i nic oprócz malowania nie znalazłem

Z góry dzięki, pozdrawiam Dumo

Napisano

To jest wóz obserwacyjny artylerii (Panzerbeobachtung) , a nie regularna "czwórka". Zdjęć tego pojazdu jest jak na lekarstwo i do tego nie za dobrych. Generalnie możesz pofantazjować z malowaniem. Modyfikacje samego czołgu ograniczają się w zasadzie do zmiany włazu dowódcy na typ z dział szturmowych oraz dodaniu peryskopu i anten - jednej na wieży i dodatkowej na kadłubie. Reszta tak jak w standardowym Panzer IV.

Napisano

krzychu-onisk dzięki, no i jest git miałem rozkmine ile ma być kół podtrzymujących gąske.

• 2 weeks later...