Stojkovic Napisano 29 Listopada 2021 Napisano 29 Listopada 2021 Wydechu jeszcze na dobrą sprawę jeszcze nie ruszałem. Kierownica jak dla mnie zielona bez dwóch zdań. Powyżej 3 rózne wozy - w trzech zielona kierownica. Na drugim zdjęciu powyżej na grillu jest taka okrągła tabliczka - do czego służyło to dodatkowe oznakowanie? Cytuj
pmroczko Napisano 29 Listopada 2021 Napisano 29 Listopada 2021 Czy chodzi Ci o to?: Jak mówi podpis jest to oznaczenie klasyfikacji mostowej - można powiedzieć, że oznacza jaki ciężki jest pojazd. Dlatego w przypadku ciężarówki cyfry są zmienne, bo w zależności, co jest załadowane masa zmienia się. C na górze oznacza, że pojazd ciągnie jeszcze przyczepę. Na pojazdach OD taka tablica powinna być żółta, po wprowadzeniu kamuflażu MERDEC i późniejszych tablica jest w kolorze maskującym. Pozdrawiam Paweł Cytuj
Stojkovic Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Pytanie w takim razie w jakim kolorze powinna być u mnie ta tablica, bo z tego co wiem, to bardzo szybko 523 kompania transportowa zmodyfikowała swoje ciężarówki w Gun Truck'i. Nie widziałem żadnego foto z oliwkowym oznaczeniem tego typu w Namie... Oznacza to, że będę musiał przemalowac moje oznaczenie z zielonego na żółte. Cytuj
pmroczko Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Cześć! To się zgadza, w Wietnamie oznaczenia mostowe były jeszcze żółte - ale teraz tak popatrzyłem jeszcze raz na Twoje foty i przecież Ty już masz znak klasyfikacji mostowej na błotniku - to drugi już Ci niepotrzebny. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj
Stojkovic Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 W międzyczasie powstaje załoga ciężarówki. Idealnie nie jest ale jeszcze z nimi nie skończyłem 3 Cytuj
Evildead Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Ten na dole to dłoń ma przestrzeloną , ale pewnie widzisz to Cytuj
Stojkovic Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Godzinę temu, Evildead napisał: Ten na dole to dłoń ma przestrzeloną , ale pewnie widzisz to Zginie w tłoku kabiny Cytuj
pmroczko Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Cześć! Jakbyś jeszcze mógł napisać co to za figurki?... Całkiem ładnie wychodzą, ale w zbliżeniu na rękach coś jakby ślady łączenia połówek formy widać Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł Cytuj
Stojkovic Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Set kierowców to Hobby Fan a ekipa siedzących marines to Evolution Miniatures. Ten drugi producent ma nieco lepszą rzeźbę w moim odczuciu. Cytuj
makinen Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Fajne wojaki. Malowanie wozu ekstra. Będzie nieźle dzieło. Cytuj
Stojkovic Napisano 1 Grudnia 2021 Napisano 1 Grudnia 2021 Dobra, ekipa juz skończona - musze jeszcze pomalowac graty i karabiny - to się będzie zadziewac w najbliższym czasie. Oto efekty mojej pracy na teraz: 3 Cytuj
Lipstein Napisano 2 Grudnia 2021 Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Super ci figuranci Ci wyszli, ERDL na hełmach jak prawdziwy; bedziesz łoszingował im mundury? Edytowane 2 Grudnia 2021 przez Lipstein Cytuj
Stojkovic Napisano 2 Grudnia 2021 Napisano 2 Grudnia 2021 M16A1 jeszcze nie malowałem, tak jak kilku innych rzeczy, które będą na pace. Dodatkowo do M16 chcę dorobic paski. Na drugim foto masz juz późne ładownice z plastikowym zapięciem zamiast troczka - to tak na marginesie tematu. Cytuj
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2021 Napisano 2 Grudnia 2021 Dodam, że bardziej prawidłowy do Wietnamu jest krótki magazynek, na 20 nabojów i odpowiednio do tego ładownice Cytuj
Stojkovic Napisano 2 Grudnia 2021 Napisano 2 Grudnia 2021 Przejrzałem posiadaną przeze mnie literaturę (chyba najlepsza dostępna książka na świecie) czyli GRUNT https://www.scalemates.com/books/grunt-antonio-arques--118013 Teraz wszystko jasne. Plastikowe zapięcie wprowadzone zostało do użytku w 1967 roku (to co masz na foto obok M16) i wchodziło tam 6 magazynków po 20 naboi (podobnie jak w standardowej wcześniejszej wersji). Następnie w 1969 roku wprowadzono wersję na 30 naboi - wówczas do wydłużonej ładownicy wchodziły 3 sztuki magazynków. 1 Cytuj
Stojkovic Napisano 4 Grudnia 2021 Napisano 4 Grudnia 2021 Teraz czas na zapowiadane graty na pakę. Na ten moment mam taki zestaw: Zastanawiam się nad usadzeniem jednego z Marines na takim dmuchanym materacu. Pytanie czy będzie to zgodne z historycznymi realiami - w sensie czy w latach 60-tych takie materace istniały. Cytuj
Stojkovic Napisano 4 Grudnia 2021 Napisano 4 Grudnia 2021 1 minutę temu, bulik58 napisał: Lata 40. XX wieku – pierwszy materac dmuchany - Pojawiły się na rynku pierwsze materace dmuchane wykonane z najnowocześniejszego wówczas materiału gumowego pokrytego tkaniną. Czyli moze byc , a malborasa miedzy palce chyba tez mu dasz . a jesli papieros to i pety. Będą papierosy w rękach- to jeszcze jest na koniec do zrobienia 1 Cytuj
Stojkovic Napisano 4 Grudnia 2021 Napisano 4 Grudnia 2021 Kształt się znacznie różni... ewentualnie można użyć tego co mam jako "interpretacja tematu" lub "symbol" Cytuj
Kowalec222 Napisano 4 Grudnia 2021 Napisano 4 Grudnia 2021 Ten materac skalą trochę odstaje od sołdata, no chyba że to zdobyczny i pod Azjatów rozmiarówka. Cytuj
Adams M1A1 Napisano 5 Grudnia 2021 Napisano 5 Grudnia 2021 W dniu 1.12.2021 o 20:36, Stojkovic napisał: Dobra, ekipa juz skończona - musze jeszcze pomalowac graty i karabiny - to się będzie zadziewac w najbliższym czasie. Oto efekty mojej pracy na teraz: Ludki wyszły w porządku , ale jest jeden bardzo znaczny dysonans, to nie mogą być Marines bo ciężarówka należy do Armii , jest jak sam napisałeś ze 124 Batalionu Transportowego , tak na szybko sprawdziłem w internetach , że 124th Batalion Transportowy działał w rejonie Pleiku , AnKhe i Qui Nhon zaopatrując oddziały 4 Dywizji Piechoty, 1 Dywizji Kawalerii i 173 Brygady Powietrzno-Desantowej które w tamtym rejonie działały a gdzie nie było US Marines , dlatego powinieneś zrobić tych ludków raczej z którejś z w/w oddziałów , polecam zwłaszcza 1st Cav ich odznaka dywizyjna jest super w wersji zarówno kolorowej jak i camo, chociaż 4ID też jest niezła, no i przydaliby się też jacyś funkcyjni Pozdr. A. Cytuj
pmroczko Napisano 5 Grudnia 2021 Napisano 5 Grudnia 2021 Cześć! Tak popatrzyłem na kolesi pod kontem tego co Adam napisał i w sumie tylko ten gość z ręcznikiem na głowie jest trochę podejrzany, jeżeli chodzi o bycie Marine - ze względu na kamizelkę którą nosi. Pozostali goście wyglądaj OK - co prawda kierowca też ma kamizelkę, ale z tego co kojarzę to dla armii też ona była do zdobycia a można stworzyć legendę, że akurat kierowca chciał się przed ostrzałem zabezpieczyć - w końcu nie musi nigdzie iść (i tego dodatkowego ciężaru nosić). Jeśli chodzi o sprzęt (materac), to Amerykanie mieli sporo cywilnego towaru ze sobą - czy to przysłanego z domu, czy też taniego japońskiego G kupionego w PX-ie. Czytałem w jednych wspomnieniach jak gość pisał do domu, żeby mu przysłali klimatyzator (!), innemu dowódca mówił, żeby w domu poprosił o klucze nasadkowe bo kradną i brakuje... Wniosek jest taki, żeb ynigdy nie mówić nigdy - chociaż oczywiście o przydziałowych sprzętach nie trzeba by dyskutować... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj
Adams M1A1 Napisano 5 Grudnia 2021 Napisano 5 Grudnia 2021 9 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Tak popatrzyłem na kolesi pod kontem tego co Adam napisał i w sumie tylko ten gość z ręcznikiem na głowie jest trochę podejrzany, jeżeli chodzi o bycie Marine - ze względu na kamizelkę którą nosi. Pozostali goście wyglądaj OK - co prawda kierowca też ma kamizelkę, ale z tego co kojarzę to dla armii też ona była do zdobycia a można stworzyć legendę, że akurat kierowca chciał się przed ostrzałem zabezpieczyć - w końcu nie musi nigdzie iść (i tego dodatkowego ciężaru nosić). Czytałem we wspomnieniach pilota śmigłowca że 1st Cav była wyposażona w kamizelki jako jedna z pierwszych jednostek w US Army, a zdarzały się też takie smaczki jak używanie francuskich! części umundurowania np. słynne tygrysie kamo używane przez LRRP. Pozdr. A. Cytuj
Stojkovic Napisano 5 Grudnia 2021 Napisano 5 Grudnia 2021 Czyli, gdyby chłopaki z paki w tych ręcznikach mieli na rękawach godło 1 dyw. kawalerii powietrznej to nie byłaby to herezja? Cytuj
Adams M1A1 Napisano 5 Grudnia 2021 Napisano 5 Grudnia 2021 Godzinę temu, Stojkovic napisał: Czyli, gdyby chłopaki z paki w tych ręcznikach mieli na rękawach godło 1 dyw. kawalerii powietrznej to nie byłaby to herezja? Oczywiście że tak byłoby to nawet wskazane,. A nie zapomnij jeszcze o jakimś starszym szeregowym lub innym kapralu bo jak wojaków więcej jak jeden to musi być i dowódca , najlepiej jak starszy stopniem, chociaż nie zawsze . Pozdr. A. Cytuj
Stojkovic Napisano 6 Grudnia 2021 Napisano 6 Grudnia 2021 Ogarnę to jakoś w najbliższych dniach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi