Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozpoczynam prace nad taką "ciężarówą", malowanie pudełkowe, in box można znaleźć w internecie, krótko mówiąc jest bardzo dobrze, producent dał również plandekę  ( i to był główny powód dla którego kupiłem ten model a nie guntruck-a , po za tym to dużo nowszy model, lepiej wykonany, postaram się systematycznie uzupełniać warsztat :) 

Pozdrawiam :)

IMG_20190730_223547.jpg

IMG_20190730_223626.jpg

Napisano
2 minuty temu, Stojkovic napisał:

Będę bardzo dokładnie śledził.

Czy na podstawie in-box-a możesz powiedzieć, czym różni się od tego modelu?

https://www.mojehobby.pl/products/American-6x6-truck-M35A2-2-1-2-ton.html

Różni się na pewno jakością, po za tym to dwa różne modele, M35A2 to ciężarówka 2,5 tony, M54A2 to 5-cio tonówka. 

Napisano
10 minut temu, martinello napisał:

M35 to model mający swoje korzenie w 1995 zaś M54 to model z ubiegłego roku.

Czy ramki modelu M54 są zapaćkane olejem ?

.... Nie, żadnego brudu na ramkach nie zauważyłem :)

• 3 weeks later...
Napisano

Kolega Michał stracił wenę do tego modelu, a mnie się on bardzo podoba, więc dogadaliśmy się i odkupiłem M54 z tego wątku celem ukończenia go.

Otrzymałem zgodę na kontynuację relacji z budowy w tym wątku zatem sukcesywnie będę to robił w miarę mozliwości po skończeniu innych rozgrzebanych projektów.

Generalnie w samym modelu od zrobienia go prosto z pudła odpychaja mnie dwie sprawy: błotniki i przedni grill - grube i obleśne.

Na rynku dostępny jest zestaw voyagera:

PE35964_04.jpg.b677a401d9ad77b8fec7bb3da93b94ff.jpg

Widać jak ładnie wygląda grill z blaszek i cieniutkie błotniki.

Problem w tym, że sam grill składa się z chyba 20 części które trzeba lutować i jest to niezła męka.

Pytanie czy ktos ma na zbyciu taki zestaw blazek? Ewentualnie jesli ktoś robił Big Foot'a z blaszkami edka to tam tez były błotniki, które pasują bo to ten sam typ paki z tyłu w zasadzie (ja nie widzę różnicy).

Kolejna sprawa to koła - myślałem nad żywicznymi, ale chyba zestawowe nie są tak tragiczne i pójdą prosto z pudła raczej - no chyba że znajdę gdzieś w mega dobrej cenie DEF-a lub PanzerArt.

Tak czy siak model skończę, ale nie zamierzam się śpieszyć z tym.

Napisano

Błotniki są takie same podobnie jak paka , to wszystko jest klonem wcześniejszych rozwiązań , mających korzenie w autach z  II WŚ :mrgreen: ( zobacz choćby GMC CCKW) i stosowane było też później, aż do pojazdów serii M900 . Co do kółek to zdecydowanie , bardziej polecam te z DEF-a , PanzerArt nie robi ugiętych, mam prośbę czy mógłbyś zmierzyć mi te zestawowe kółka ?Co do blaszek jak nie masz ciśnienia to można je zamówić w każdym większym sklepie , albo bezpośrednio w Hobby Easy ,lub  Lucky Model, co do lutowania to nie lepiej to skleić klejem CA?Trzyma tak samo , a montaż jest o wiele , wiele prostszy( mam modele klejone wiele lat temu i się to wszystko zajefajnie trzyma:D) Pozdr. A.

Napisano

Jak wrócę do domu to zmierzę dla Ciebie te koła.

Nie mam ciśnienia na blaszki, ale teraz model jest na takim etapie, że jak zamierzam ich użyć w ogóle to jest ten moment w budowie żeby to zrobić.

Z klejem CA różnie bywa, szczególnie w momencie gdy konstrukcja składa się z kilkunastu blaszek. Ostatnio przyglądałem się metodzie lutowania na tzw. hot-air. Czy ktoś testował takie rozwiązanie w naszej branży z blaszkami?

Napisano
7 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

( mam modele klejone wiele lat temu i się to wszystko zajefajnie trzyma:D) Pozdr. A.

Adam,

pokaż te swoje modele. Piszesz, piszesz, a nigdy żadnej galerii, warsztatu...

Napisano

Zostałem wywołany do tablicy i z miłą chęcią coś bym pokazał tylko,jest jeden malutki problem, ja ni w ząb nie umiem wklejać zdjęć:oops:. I to tyle .Pozdr. A.

Napisano

W przypadku MW to proste- zdjęcia masz na dysku. Piszesz post, klikasz na dole „ kliknij, aby wybrać pliki”. Zaznaczasz zdjęcie i gotowe.

Napisano
9 minut temu, Adams M1A1 napisał:

Zostałem wywołany do tablicy i z miłą chęcią coś bym pokazał tylko,jest jeden malutki problem, ja ni w ząb nie umiem wklejać zdjęć:oops:. I to tyle .Pozdr. A.

Teraz już nie ma z tym problemu. W poście, tam gdzie piszesz masz pole dodaj grafikę; klikasz, wskazujesz pliki i już. Proste jak drut. Nie potrzebujesz zewnętrznego hostingu. 

• Super Moderator
Napisano
26 minut temu, makinen napisał:

W przypadku MW to proste- zdjęcia masz na dysku. Piszesz post, klikasz na dole „ kliknij, aby wybrać pliki”. Zaznaczasz zdjęcie i gotowe.

No to już nie masz wymówek. Trzech ci wytłumaczyło jak wklejać zdjęcia. Przadszkolak to potrafi.?

Napisano

Tak nieco wracając jednak do tematu, to postanowiłem nieco zebrać informacji o malowaniu, bo na samej planszy barwnej od AFV nie ma żadnej informacji co to za jednostka i z którego roku.

Zatem wszystkie trzy malowania związane są z 523 kompanią transportową (stąd charakterystyczne żółte pasy na maskach, które zdaje się były znakiem rozpoznawczym)

afvm54_03a-colorguide.jpg.5f3af2ac3ff82f33c235145f241685db.jpg

Opcja A to ciężarówka nr. 317, 523 Trans Co, 124 Batalion transportowy
Opcja B to ciężarówka nr. 216, 523 Trans Co,   39 Batalion transportowy
Opcja C to ciężarówka nr. 116, 523 Trans Co, 124 Batalion Transportowy

Ja będę robił wersję A ze względu na żółty grill, który moim zdaniem prezentuje się kozacko.

W realu ta ciężarówka wyglądała tak:

raikisan_180914_5b9bb0f235a54-800x449.jpg.97baae2329845916366653e9c17fdf66.jpg

No i sygnalizowana juz kwestia grilla jako odlanego elementu z plastiku. AFV daje coś takiego:

raikisan_180914_5b9bb0ffbd73f-800x533.jpg.14953177fc73aadbddd874e7197454ee.jpg

A w rzeczywistości grubość grilla i jego elementów wyglądała tak:

raikisan_180914_5b9bb1b74c194-800x536.jpg.bcfea3c959be7fed636986f7da5b381f.jpg

Chyba bez próby zblaszkowania tego grilla się nie obejdzie...

Napisano (edytowane)

Widzę że model dotarł, także oglądam i kibicuje :)  Ten żółty grill naprawdę jest pro  też o nim myślałem gdy miałem jeszcze wene na ten model ?

Edytowane przez MichalZ
Napisano

Przepraszam za wtrącenie . A co z moją prośbą o te zmierzenie kółek? Obrotnica z "półcalówką" w zestawie czy będzie bez, jakby co to chyba mam taką w ZN-e:D. Pozdr. A.

Napisano

O, w końcu ktoś robi tę ciężarówkę :)

Bardzo mnie ten model interesuje i mam go w planach, więc będę spoglądał intensywnie na warsztacik... Przyłączam się do prośby kolegi Adams M1A1, chociaż ją lekko zmodyfikuję: czy mógłbym Kolegę poprosić o zmierzenie długości resorów tylnego zawieszenia? Chodzi mi odległość między środkami (osiami) osi napędowych.

bzzz-bzzz

Napisano

Zestawowe kółka mają 31 mm szerokości - w sensie element mierzony po długości.

odległość między otworami na koła pod paką to 39 mm.

• 1 year later...
Napisano

Wracam do budowy tego modelu. 

Powoli nadgryzłem blaszki i będę się bawił w detalowanie. 

Kupiłem tez dwóch kierowców do tej ciężarówki.

Napisano

Ciekawy temat, będę zaglądał.

Napisano

On ożył a już był martwy, to super :super:. Dzięki za zwymiarowanie tych kółek jak ulał pasują do M925:D. Ja sobie zakupiłem , a czy Ty już sobie zakupiłeś bo jest ich do wyboru do koloru :

https://www.mojehobby.pl/products/US-M54A2-Cargo-Truck-Sagged-Rear-wheel-set-Heavy-load-for-AFV-club-1-35.html

https://www.mojehobby.pl/products/US-M54A2-Cargo-Truck-Sagged-Rear-wheel-set-Standard-loaded-for-AFV-club-1-35.html

Tu masz tylne kółka mocno załadowany i tak mniej ,a tutaj dwa typy do przodu wojskowe i cywilne:

https://www.mojehobby.pl/products/US-M54A2-Cargo-Truck-Sagged-Front-wheel-set-2-Military-type-for-AFV-club-1-35.html

https://www.mojehobby.pl/products/US-M54A2-Cargo-Truck-Sagged-Front-wheel-set-1-Civilian-type-for-AFV-club-1-35.html

A co najważniejsze "Moje Hobby" ma je w ciągłej sprzedaży, nie trzeba czekać aż dotrą z Korei , a jak nie mają to zamawiasz miesiąc i są w Martolce czekałem na DEF-a  coś z z pół roku (przez ten zatkany Kanał sueski ) blaszki Voyagera też mają w ciągłej sprzedaży. Także nic tylko brać i robić. Pozdr. A.

Napisano

Jak na razie spokojnie bawię się z blachami:

211957443_4406183579412788_4620967996367340301_n.jpg

212928409_4405150302849449_5373346549257838737_n.jpg

• Like 2
Napisano

Patrzę i oglądam  świetnie że używasz blaszek model przez to robi się o wiele bardziej "plastczny",ale   co muszę napisać to te zawiasy tak średnio Ci wyszły, zrobiłeś ten zasobnik na sprzęt saperski i skleiłeś do kupy to dobrze ale zastanawiam się jak Ty to później pomalujesz , no i strasznie razi ta  nie wywiercona dziura na "sztyl" w kilofie, podobnie jak nieobrobione powierzchnie po zlikwidowanych zestawowych paskach na narzędziach. Pozdr. A.

Napisano

Zawias wykonałem najlepiej jak potrafię i choć pewnie nie jest idealnie ja jestem z niego zadowolony - działa i wygląda o niebo lepiej niż plastik.

Co do reszty narzędzi to możliwe, że podziałam jeszcze z tym co najbardziej razi.