JFM Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Jeden z czterech jakie występowały w 11. batalionie czołgów średnich ze Słupska. 7 Cytuj
enten Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Z tego względu, że sam lepię obcą dla mnie materię jaką jest dla mnie T55 to zapytam: - naciąg gąsienic zbyt mały? - bieżnik na oponach niewytarty - czy długo się utrzymywał? Cytuj
TAW Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 (edytowane) Piękny czołg i ładnie wykonany. Też chcę TAKOM sztukę!!! Jakie kolory użyłeś na bazę i rozjaśnienia? Czwarte i ostatnie zdjęcie super - świetnie wygląda z półprofilu Edytowane 27 Września 2019 przez TAW 1 Cytuj
FAHR Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Pamiętam, że jak miałem naście lat to z ul. Słowackiego można było dostrzec cały szpaler tych wozów stojących w dwóch rzędach lufami do siebie. Były to już czasy BOW a nie ŁDD a czołgi po jakimś czasie pojechały na nie istniejącą bocznicę towarową we Wrzeszczu i dalej w Świat. Cytuj
JFM Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 8 godzin temu, enten napisał: Z tego względu, że sam lepię obcą dla mnie materię jaką jest dla mnie T55 to zapytam: - naciąg gąsienic zbyt mały? - bieżnik na oponach niewytarty - czy długo się utrzymywał? Trudno odpowiada się na pytanie retoryczne... Powiedzmy, że to "nówka sztuka" prosto z fabryki - to odnośnie bieżnika, a co do naciągu - to faktyczne mogłem się bardziej postarać... Dziękuję za zwrócenie uwagi. Cytuj
JFM Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 8 godzin temu, TAW napisał: Piękny czołg i ładnie wykonany. Też chcę TAKOM sztukę!!! Jakie kolory użyłeś na bazę i rozjaśnienia? Czwarte i ostatnie zdjęcie super - świetnie wygląda z półprofilu Podkład AMMO ONE SHOT GREEN. Z kolorem to bywa różnie..., praktycznie cały czas eksperymentuję. W tym przypadku była to mieszanka Mr. Hobby 421+52+304 - proporcji niestety nie pamiętam... Miło mi i cieszę się, że się podoba - dziękuję. Cytuj
JFM Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 (edytowane) W dniu 28.09.2019 o 00:13, FAHR napisał: Pamiętam, że jak miałem naście lat to z ul. Słowackiego można było dostrzec cały szpaler tych wozów stojących w dwóch rzędach lufami do siebie. Były to już czasy BOW a nie ŁDD a czołgi po jakimś czasie pojechały na nie istniejącą bocznicę towarową we Wrzeszczu i dalej w Świat. Ciekawe co Pan pisze....(...?!?...) Czy aby na pewno były to T-54/T-55? Z tego co mi wiadomo w 1974 roku 11.bczś został przezbrojony w PT-76 i PT-76B i tym samym przeformowany w 11.bczpł, a poza tym cały czas był dyslokowany w Słupsku. Biorąc pod uwagę fakt, że 7.ŁDD została przeformowana w 7.ŁBOW w roku 1986, ciekawym i zastanawiającym jest to co Pan pisze... Edytowane 19 Października 2021 przez JFM Cytuj
chorąży Napisano 28 Września 2019 Napisano 28 Września 2019 Bardzo fajny, dłubnę też sobie takiego i postawię obok T-34 z orłem z kotwicą , a kalki skąd ? 1 Cytuj
JFM Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 39 minut temu, chorąży napisał: Bardzo fajny, dłubnę też sobie takiego i postawię obok T-34 z orłem z kotwicą , a kalki skąd ? Numery i rąby Echelon nr D356216, kotwice zamawiałem w MF-ZONE u Pana Bartosza. Jakby co to kilka kolorów mogę odstąpić. Cytuj
chorąży Napisano 28 Września 2019 Napisano 28 Września 2019 Byłbym zainteresowany, wrócimy na private ? Cytuj
JFM Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 2 godziny temu, chorąży napisał: Byłbym zainteresowany, wrócimy na private ? Proszę pisać. Cytuj
FAHR Napisano 28 Września 2019 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) 14 godzin temu, JFM napisał: Ciekawe co Pan pisze....(...?!?...) Czy aby na pewno były to T-54/T-55? Z tego co mi wiadomo w 1978 roku 11.bczś został przezbrojony w PT-76B i tym samym przeformowany w 11.bczpł, a poza tym cały czas był dyslokowany w Słupsku. Biorąc pod uwagę fakt, że 7.ŁDD została przeformowana w 7.ŁBOW w roku 1986, ciekawym i zastanawiającym jest to co Pan pisze... Kolego, panów sobie darujmy Pamiętam, że te wozy zostały sprzedane gdzieś dalej za granicę (jakaś Afryka chyba). Ekspediowali je eszelonem z Wrzeszcza z nieistniejącej dzisiaj bocznicy, która znajdowała się za dzisiejszą Galerią Bałtycką. Czołgi stały w odległości około 300 metrów od płotu jednostki, na przedłużeniu jednej z wewnętrznych ulic odchodzącej od bramy, także były dobrze widoczne z chodnika. Edytowane 28 Września 2019 przez FAHR Cytuj
JFM Napisano 29 Września 2019 Autor Napisano 29 Września 2019 12 godzin temu, FAHR napisał: Kolego, panów sobie darujmy Pamiętam, że te wozy zostały sprzedane gdzieś dalej za granicę (jakaś Afryka chyba). Ekspediowali je eszelonem z Wrzeszcza z nieistniejącej dzisiaj bocznicy, która znajdowała się za dzisiejszą Galerią Bałtycką. Czołgi stały w odległości około 300 metrów od płotu jednostki, na przedłużeniu jednej z wewnętrznych ulic odchodzącej od bramy, także były dobrze widoczne z chodnika. Dzień dobry, Chciałem tylko powiedzieć, że czołgami, które Kolega widział "...z chodnika.", nie mogły być T-54/T-55. Były to najprawdopodobniej PT-76, które 1992 roku, a właściwie 1991 ostatecznie zakończyły służbę w WP i zostały sprzedane do krajów "3-go świata", podobnie jak BWP-2, T-54, T-55. Pozdrawiam. Cytuj
FAHR Napisano 29 Września 2019 Napisano 29 Września 2019 (edytowane) To były na 100% T-54/55. Okres, o którym piszę to lata po 1992 r. (myślę, że max do 1994-95 r.) więc, doczytałem, że wtedy lokatorami koszar była 1 Gdańska Brygada Obrony Terytorialnej (brązowe berety). Te czołgi nie stanowiły wyposażenia jednostki tam stacjonującej- stały tam na zasadzie składowania raczej. Edytowane 29 Września 2019 przez FAHR Cytuj
JFM Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 19 godzin temu, FAHR napisał: To były na 100% T-54/55. Okres, o którym piszę to lata po 1992 r. (myślę, że max do 1994-95 r.) więc, doczytałem, że wtedy lokatorami koszar była 1 Gdańska Brygada Obrony Terytorialnej (brązowe berety). Te czołgi nie stanowiły wyposażenia jednostki tam stacjonującej- stały tam na zasadzie składowania raczej. To przepraszam za nie porozumienie, a właściwie moje nie zrozumienie. Znaczy się koszary na Słowackiego były przestankiem przed załadunkiem na statki i dalszą drogą do nowych właścicieli. Cytuj
Michal_G Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 (edytowane) No żesz piknie! Czeka u mnie w kolejce T-55A w 1:72 od Revella, to już wiem w jakim malowaniu będzie (jeżeli tylko emblemat 7 ŁDD na czarnym tle zdobędę). Czy zachowały się jakieś zdjęcia T-55A z 11 batalionu? Zdjęć T-54A kilka znam, ale żadnego z 4 (liczba poprawna!) T-55A z tej jednostki nie widziałem. Co do poprawnego oddania polskiej wersji T-55A w modelu nie wypowiem się, za mało w temacie siedzę. Gąsienice rzeczywiście za luźne, najczęściej nie dotykały pierwszego i ostatniego koła jezdnego od góry. Antenę radiostacji Amba zeżarła? Tak czy tak postrach Duńczyków wyszedł! Edytowane 30 Września 2019 przez Michal_G 1 Cytuj
JFM Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 30 minut temu, Michal_G napisał: No żesz piknie! Czeka u mnie w kolejce T-55A w 1:72 od Revella, to już wiem w jakim malowaniu będzie (jeżeli tylko emblemat 7 ŁDD na czarnym tle zdobędę). Czy zachowały się jakieś zdjęcia T-55A z 11 batalionu? Zdjęć T-54A kilka znam, ale żadnego z 4 (liczba poprawna!) T-55A z tej jednostki nie widziałem. Co do poprawnego oddania polskiej wersji T-55A w modelu nie wypowiem się, za mało w temacie siedzę. Gąsienice rzeczywiście za luźne, najczęściej nie dotykały pierwszego i ostatniego koła jezdnego od góry. Antenę radiostacji Amba zeżarła? Tak czy tak postrach Duńczyków wyszedł! Najbardziej rozpoznawalne i w zasadzie jedyne, to te wydane w formie pocztówki. Innych niestety nie mogę publikować. Antena jest na swoim miejscu, tylko nie rozłożona... Cytuj
Michal_G Napisano 1 Października 2019 Napisano 1 Października 2019 Bardzo dziękuję za fotkę. Ładnie widać na niej charakterystyczny układ gąsienic T-5x, taki ładny miękki zwis z wypukłością ku dołowi. Charakterystyczna dla wozów z 7 ŁDD łamana rura (łamana żeby w ładowni ODS-a nie zaczepiała) też dobrze widoczna. Co to jest to białe na przednim pancerzu na dole? Cytuj
chorąży Napisano 1 Października 2019 Napisano 1 Października 2019 Czy nie warto by było, tak dla "potomnych" aby Pan JFM opublikował instruktarz albo podpowiedzi dotyczące oznakowania czy barw jednostek LWP związanych z piechota morską ? Podział gdzie czarne a gdzie niebieskie tło itd, itd. Jako ekspert może zachciał by się chociaż w sposób uproszczony podzielić? Maluję btr-40 i zastanawiam się czy nasza "piechota morska go przypadkiem tez nie używała, wprawdzie pierwotnie miał być wzorowany na "jak grom z jasnego nieba" , ale.... Cytuj
JFM Napisano 1 Października 2019 Autor Napisano 1 Października 2019 (edytowane) W dniu 1.10.2019 o 09:56, Michal_G napisał: Co to jest to białe na przednim pancerzu na dole? Pływak, element mechanizmu podnoszącego rurę do pozycji pionowej. Edytowane 23 Lutego 2021 przez JFM Błąd Cytuj
Michal_G Napisano 1 Października 2019 Napisano 1 Października 2019 (edytowane) 3 godziny temu, chorąży napisał: Czy nie warto by było, tak dla "potomnych" aby Pan JFM opublikował instruktarz albo podpowiedzi dotyczące oznakowania czy barw jednostek LWP związanych z piechota morską ? Podział gdzie czarne a gdzie niebieskie tło itd, itd. Jako ekspert może zachciał by się chociaż w sposób uproszczony podzielić? Maluję btr-40 i zastanawiam się czy nasza "piechota morska go przypadkiem tez nie używała, wprawdzie pierwotnie miał być wzorowany na "jak grom z jasnego nieba" , ale.... Bardziej siedzę w temacie 6 PDPD, ale coś tam mogę pomóc. Swego czasu na forum gdańszczan wygrzebałem wątek o wspomnieniach ze służby w desancie morskim http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5497&postdays=0&postorder=asc&start=0 a w nim takie zestawienie. Edytowane 1 Października 2019 przez Michal_G Cytuj
JFM Napisano 1 Października 2019 Autor Napisano 1 Października 2019 Wszystko się zgadza, brakuje jedynie koloru bordowego, który był przypisany do Dowództwa, Sztabu, kompani ochrony i regulacji ruchu no i oczywiście 52, kompanii rozpoznawczej. Aha jeszcze małe sprostowanie, otóż 41. drt miał kotwicę ciemnozieloną, a kotwica 34. pd była jasnoszara. Cytuj
chorąży Napisano 1 Października 2019 Napisano 1 Października 2019 No i o to chodzi, im więcej informacji tym lepiej.Łatwiej będzie szukać ..... Cytuj
empit Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 Witam, mam prośbę o kotwice. służyłem w 8 BZ w Kołobrzegu i Brygada miała na pojazdach kotwice na czerwonym polu, takie jak 29 bplot. Czy mam szansę na przechwycenie takowych? A model zacny! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi