Grzes Napisano 14 Grudnia 2019 Share Napisano 14 Grudnia 2019 6 godzin temu, Hello napisał: Model jest bombowy Ratowniczy a nie bombowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 22 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2019 Cześć. Dzięki za miłe słowa Pewnie że Sokoły mają zgrabną sylwetkę, dla mnie to najładniejszy śmigłowiec... Powoli zmierzam do końca. Choć pokusa by go już ustawić na półce jest spora... Zostało zrobić wyciągarke , tylny wirnik, oświetlenie i resztę antenek. Przez święta powinno się udać zamknąć temat i rozpocząć budowę następnego Macie może jakieś sugestie? Z tym że ograniczę się do tych wydanych plus ewentualnie TOPR, który mnie bardzo korci a ukaże się niedługo. Tak to teraz wygląda: Dość dużym problemem było wykonanie śladów eksploatacji. Jak wspominałem te śmigłowce utrzymywane są we względnej czystości jednak tak czysty model wyglądał sztucznie. Jedynym miejscem gdzie coś można perzyszaleć jest belka ogonowa i okopcenia. Nie mam jeszcze praktyki w temacie weatheringu więc pewnie można to zrobić lepiej ale bałem się że takie zmywanie i eksperymentowanie doprowadzi do uszkodzenia lakieru. Nie wykluczone jednak że coś jeszcze zmienię. Macie jakieś sugestie? Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2019 Share Napisano 22 Grudnia 2019 Aaaale obłędny...masz rękę do modeli...PIĘKNIE!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Grudnia 2019 Share Napisano 23 Grudnia 2019 Śliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Grudnia 2019 Share Napisano 23 Grudnia 2019 No bez dwóch zdań się podoba! Raz, że dobrze, Dwa, że szybko, a te dwie cechy rzadko chodzą w parze A może do pary łaciatego Czecha? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 23 Grudnia 2019 Share Napisano 23 Grudnia 2019 LUKASA nie montujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2019 Share Napisano 23 Grudnia 2019 Myślę, że takie brudzenie jest w sam raz i nie ma co szaleć. Łaciaty Czech też ładnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 23 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Dzięki Panowie LUKAS się produkuje i oczywiście będzie zamontowany. Łaciaty czeski 0709 jest moim faworytem i taki był pierwotny plan, co prawda chciałem go trochę otworzyć ale jeszcze to przemyślę. W sumie ostatnio pojawił się pomysł na jednego z TOPRowskich.... Edytowane 27 Grudnia 2019 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2020 Cześć Sokół w zasadzie gotowy. Otrzymał już zestaw anten,wyciągarke i wirnik ogonowy. Zrobię jeszcze ostatnie poprawki lakieru i można myśleć o galerii... W ramach zajawki wspomniany wirnik Teraz niestety będzie chwila przerwy od Sokołów, ale jak tylko dojdą w końcu zamówione kadłuby ruszam z łaciatym 0709... Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 dawaj! 3 minuty temu, leon napisał: ruszam z łaciatym 0709 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Jakieś wieści na temat Sokoła TOPR-u ktoś ma?..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Answer chyba umarł!!!!!! albo na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 3 godziny temu, Adamsky napisał: Answer chyba umarł!!!!!! albo na pewno No co ty mowisz..?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 @Mitrandir skoro nic nie piszą, nic sie nie dzieje u nich, oczywiście mogę się mylić, na fejsbąku tez zero aktywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 Może są na nartach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Od listopada, kiedy zapowiedzieli "niemieckiego" Sokoła, nic nowego nie pojawiło się u nich na Facebooku... Szkoda by było gdyby nagle znikli z rynku... Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 25 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) A ja tam myślę że wszystko z Sokołem będzie ok, trzeba tylko cierpliwie poczekać. Zvezda czy Trumpek też dają zapowiedzi i nie przekłada się to na modele w skepie. Więc nie ma co panikować. Dzwoniłem do biura Answera i powiedziano mi że TOPRA można się spodziewać na początku marca. Początkowo myśleli że uda się wcześniej ale nie wszystko ułożyło się po ich myśli. Edytowane 25 Stycznia 2020 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 Potwierdzam, rozmawiałem z nimi przed chwilą na Messengerze. Informacje o nowych Sokołach powinny pojawić się marzec/kwiecień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 Do mnie idzie Sokół TOPR-u....gdzieś tak od listopda,ale nie może trafić.....myślę,że to wina poczty...... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 15 minut temu, Sławekb napisał: Do mnie idzie Sokół TOPR-u....gdzieś tak od listopda,ale nie może trafić..... Ostatnio widziałem go na dyżurze w Tatrach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 18 minut temu, Sławekb napisał: Do mnie idzie Sokół TOPR-u....gdzieś tak od listopda,ale nie może trafić.....myślę,że to wina poczty...... ... Myślę że to twoja wina a nie poczty Zacznij wreszcie kleić te swoje piękne modele, a nie siedzisz i malujesz pocztówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 3 minuty temu, Mitrandir napisał: Myślę że to twoja wina a nie poczty Zacznij wreszcie kleić te swoje piękne modele, a nie siedzisz i malujesz pocztówki No dobra powiem jak jest naprawdę....ja kleję modele,a Leon pokazuje już sklejone.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Cześć. Co prawda model już zrobiony ale dla porządku : co prawda planowałem czeskiego 0709 ale nastąpiła nieplanowana zmiana... bardzo się jednak cieszę bo Sokół w tym kolorze wygląda bardzo atrakcyjnie. (Zdjęcie na lotnisku w Świdniku) W stosunku do czeskiego poprawiłem spasowanie, zestawowe drabinki zastąpiłem wykonanymi z drutu ,uprościłem wirnik nośny uwzględniająć opad ramion a nie tylko łopat... tyle pamiętam Teraz czas na TOPR, chyba że jakimś cudem dostanę resztę modeli z Answera to 0709 Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) 37.05.03 - ostatecznie zakończył karierę / eksploatację w HASA jako EC-LRO. A przepraszam, skąd kolega przekładnię główną wziął? No i duży plus za instalację paliwową. Edytowane 26 Marca 2020 przez Aleksander z Zalasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Cześć. Na warsztacie prace nie ustają, po szybkim projekcie policj czas na trochę dłuższy, dotyczący W-3A TOPR Dłuższy gdyż wymaga dorobienia wnętrza tej górskiej karetki ,od czego też zaczynam. Wszystko oczywiście zrobione od podstaw: Torby i plecaki powstały z poxiliny, taśmy i drutu ; deska, defibrylator i ssak to hips ; nosze francuskie- drut i folia alu(sreberko z kwiaciarni) a butle tlenowe i gaśnica 7zostały wytoczone z pręta mosiężnego. Narazie zostało to wstępnie pokolorowane i będę dodawał kolejne detale. Oczywiście to jeszcze nie jest koniec jeśli chodzi o wyposażenie(jeszcze 2 defibrylator, liny i karabińczyki, stetowanie wyciągarki, kaski, słuchawki, nożyce do liny, ławka i krzesełka) więc wszelkie pomysły i sugestie mile widziane... Spory problem mam z podłogą przedziału transportowego, wykonałem juz pewne przymiarki do tematu ale narazie żadna z metod nie przekonała mnie wystarczająco. Najbardziej podchodzi mi pomysł Mikołaja, który zakłada wykorzystanie część listka po tabletkach, ale adaptacja tego do wnętrza Sokoła to inny temat. W dniu 26.03.2020 o 11:16, Aleksander z Zalasu napisał: A przepraszam, skąd kolega przekładnię główną wziął? No i duży plus za instalację paliwową. Dzięki, instalacja paliwowa to taki pierwszy etap gdyż dopiero ostatnio znalazłem zdjęcie dobrze pokazujące co tam jeszcze jest jak i samo ułożenie przewodów. Na zdjęciach modelu trudno to dostrzec ale również znalazła się tam instalacja gaśnicza(czerwone butle widoczne za małymi kratkami w obudowie przekładni po prawej stronie). Przekładnia i sterowanie powstało na bazie zestawowego elementu do którego dodałem "plecy" -odpowiednio ukształtowane kawałki hipsu i wytoczone z mosiądzu -mocowania wałków ?? Zależało mi by oglądając model pod różnymi kątami nie było prześwitów za kratkami i wydechami, jak i czynię powoli przygotowania do wyexponowania silników ,przekładni i układu sterującego... ale to chyba jeszcze nie na tym modelu, może gdy w końcu dojdzie do skutku czeski 0709. Dużo gadania, mało do pokazania więc dłubie dalej. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi