Skocz do zawartości

Kółko modelarskie

jojolinek

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Właśnie z pisałem się na kółko modelarskie w krakowskim MDK Płace ta, 50 zł za semestr i mogę tam przychodzić codziennie w godzinach od 16-20 mają tam aerograf i wszystkie rzeczy do tego potrzebne jak myślicie pomoże mi to?? (dopiero zaczynam)

Edytowane przez Gość

Nie no żartuję. Nie bierz jojolinek tego osobiście, po prostu uważaj na ortografię a najlepiej zainstaluj Firefox 2.0 jako przeglądarkę internetu - podkreśla błędy i sugeruje poprawne formy.

A kółko na pewno Ci się przyda. Chemia i akcesoria na początku są drogie, a tu już to wszystko będziesz miał. Podpatrzysz też zawsze coś od bardziej zaawansowanych modelarzy, pomożecie sobie nawzajem albo powymieniacie zestawami czy dodatkami. Na pewno nic nie stracisz i chyba warte to tej kasy - no i jest aerek!

Nie no sorka za błędy ale mam 12 lat i jestem dyslektykiem i wszystko z tym związane xDxDxD ale mam nadzieje że nie będę przez to źle traktowany a co do tych rzeczy za 3.20 to ja mam dużo rzeczy modelarskich bo mój tata ma sklep z narzędziami i tam jest dział takimi rzeczami

Edytowane przez Gość

Cześć jojolinek też jestem lysdeksykiem. Obyś zapału do robienia modeli na "kułku" miał więcej niż do sprawdzania tego co piszesz. Napisz tylko jeszcze czym się interesujesz - pojazdy?? samoloty??

• Super Moderator
a co do tych żeczy za 3.20 to ja mam dużo żeczy modelarskich bo muj tata ma sklep z nażedziami i tam jest dział takimi żeczami

Kolego Jojolinek chyba nie zrozumiałeś tego, co pisał Reggy.

Co do kółka modelarskiego, to napewno Ci co to prowadzą to Cię czegoś nauczą. Na forum też się dużo dowiesz. każdy Ci pomoże, lub też sobie przeczytasz o tym co cię interesuje.

Nie mogłem się oprzeć napisaniu tego, co poniżej napiszę...

Nie no sorka za błędy ale mam 12 lat i jestem dyslektykiem i wszystko z tym związane
Tylko proszę nie wypominajcie mi moich błędów bo ja doskonale o nich wiem
OK, skoro już "wymyślili" takie "choroby" jak dyslekcja, dysortografia i inne tego typu dys... i masz NATO papier, to i tak nie zwalnia Cię to z pracy nad sobą, tym bardziej, że o tym wiesz. Każdą chorobę można wyleczyć, dyslekcję także.

Dodatkowo dodam mój standardowy przykład, jaki czasem na studiach przedstawiam: co znaczy "mleko się zważyło"? Czyżby samo sobie weszło na wagę i odczytało, ile waży? A może jeszcze podało ten wynik ważenia osobie, która chciałaby je wypić? A może "mleko się zwarzyło"? I teraz jest już nie do picia, gdyż źle smakuje... Zauważ, co powoduje jeden błąd ortograficzny - całkowicie zmienia sens. A gdybyś jednak nie widział różnicy...:

"ważyć" - dokonywać pomiaru masy, czyli "kłaść" przedmiot na wagę i sprawdzać, ile waży;

"warzyć" - dokonywać odpowiedniej obróbki gastronomicznej w celu uzyskania odpowiedniego efektu (bądź przeciwnie) - na przykład zwarzenie mleka oznacza zepsucie się tegoż mleka podczas gotowania (z powodu procesu "kwaśnienia" mleka), ale warzenie piwa oznacza właśnie jeden z procesów jego wytwarzania.

Pozdrawiam

Czyżby samo sobie weszło na wagę i odczytało, ile waży?

Chyba raczej jaką ma masę

Jaką ma masę, czyli ile w niej zawartej jest materii [m]

Przepraszam za OT, przygotowuję się na Fizykę

Pozdro, aha nie bierz Kermit tego do siebie:)

Czyżby samo sobie weszło na wagę i odczytało, ile waży?
Chyba raczej jaką ma masę

Jaką ma masę, czyli ile w niej zawartej jest materii

Zgadzam się z Tobą. Tak czy inaczej nie jest to błędem; potocznie mówiąc ile coś waży ma się na myśli, jaką ma masę, gdyż mówiąc, ile coś waży, ma się na myśli wynik ważenia. To tak samo, gdy mówi się, ile coś mierzy (np. wzrostu) mając na myśli wynik mierzenia. Błąd natomiast byłby wtedy, gdybym napisał "odczytało, jaki ma ciężar". Ciężar to już nie jest to samo, co masa!
[m]
Chyba [kg].
no takie błedy ' date=' firefox pomaga , ale takie podstawy powinno sie znać[/quote']Firefox nie podkreśli błędu ani w przypadku słowa "ważyć" ani "warzyć". To już sam piszący musi wiedzieć, co pisze i jak to napisać.

Pozdrawiam

Kiedyś dyplomant napisał mi, że w chłodni powinny być odpowiednio rozmieszczone pułki...

A co do kółka modelarskiego, to pewnie, że pomoże! Tym bardziej, jeśli modelarski obszar zainteresowania podziela chociaż kilku jego członków.

Masz rację Ciężar - m*g

Masa - m

Widzę dobre przygotowanie do tej fizyki, lecz:
I pisząc "[m]" miałem na myśli symbol, a nie jednostkę W "[ ]" daje się chyba tylko jednostkę - mój błąd.
jednak błędy mają jeszcze szansę się przedostać... Tak czy inaczej życzę powodzenia. Tym samym proponuję skończyć ten ("lekki") OffTopic.

Pozdrawiam

Masz rację Ciężar - m*g

Masa - m

Widzę dobre przygotowanie do tej fizyki, lecz:
I pisząc "[m]" miałem na myśli symbol, a nie jednostkę W "[ ]" daje się chyba tylko jednostkę - mój błąd.
jednak błędy mają jeszcze szansę się przedostać... Tak czy inaczej życzę powodzenia. Tym samym proponuję skończyć ten ("lekki") OffTopic.

Pozdrawiam

No tak i główny wątek tego tematu został zatracony...

A tak wogóle to gdzie w Krk są jakieś kółka modelarskie?

A tak wogóle to gdzie w Krk są jakieś kółka modelarskie?

A najlepiej modelarnie. Bo nie mam na mieszkaniu warunków do klejenia czegokolwiek. A bez sensu jest wracać co tyzdień do domu, aby sobie coś pokleić.

Zatem zwracam się do was z dość podobnym pytaniem.

Edytowane przez Gość

Nie no sorka za błędy ale mam 12 lat i jestem dyslektykiem

Boże każdy teraz sie dysleksją zasłania... za moich czasów pani od polskiego przywaliła parę razy linijką w łapę i nie było przebacz...

Teraz nie pisze do jojolinka, ale jedno co zauważyłem, to to, ze ci wszyscy dyslektycy świetnie znają łacinę pod monopolami

Dziwi mnie jeszcze, że dzieciaki mają problem z pisaniem i czytaniem, ale nie mają problemu z pisaniem blogasków Dysleksja to chyba nie jest taka choroba, która nie pozwala na zainstalowanie Firefoxa czy tez napisania czegoś w Wordzie i wrzucenia dopiero do internetu? Jest to zwykle lenistwo, a nie dysleksja.

Moi koledzy z klasy specjalnie robią z siebie dyslektykow zeby miec wiecej czasu na egzaminie lub jakis sprawdzianach , dla mnie dysleksja to jest troche obrażająca (nie wiem jak to powiedziec) wiec ucze sie i staram sie nie zostac jednym z nich

A ja mam nadzieję, że za parę lat tacy kolesie z dyscośtam będę mieli problemy z dostaniem się do lepszej pracy, bo ułomni .... , znaczy niedorobieni jacyś tacy. Sam miałem w szkole problemy z ortografią. Poważne problemy, ale tyko praca, praca i jeszcze raz praca i nikt mi nie wmówi, że to choroba. Chyba, że lenistwo.....

Samo tłumaczenie, że 12 lat ... to jeszcze większy wstyd, bo ja zasad ortografii uczyłem się ćwierć wieku temu. Miałem czas by zapomnieć , w przeciwieństwie do co niektórych.

Ale zauważ ja zasady świetnie znam tylko jak pisze to jakoś tak mam że robie to źle.a co do pracy nad tym to pisze 3 dyktanda w tygodniu i każą mi to samemu poprawiać i widzę tę błędy tylko przy pisaniu nie widzę tego że źle to pisze A POZA TYM CO TO MA DO MODELARSTWA??

A POZA TYM CO TO MA DO MODELARSTWA??
DO MODELARSTWA NIE MA NIC, ale ma duzo do sposobu w jaki traktujesz innych uzytkownikow, Twoich wspolrozmowcow, jak by nie patrzec. Czy chcialbys rozmawiac z kims, kto w co drugim wyrazie cos przekreca, albo mowi niegramatycznie? Sytuacja podobna, tyle tylko, ze w jezyku pisanym dochodza ortografia i interpunkcja, ktore sa tak samo wazne, jak chociazby skladnia. Jezeli masz problemy z poprawnym pisaniem, naucz sie kozystac z wbudowanego w Fire Foxa slownika ortograficznego. Elegancko podkresla Ci wszystkie bledy, musisz jedynie CHCIEC je poprawic. Tu juz dysortografia sie nie zaslonisz.