Hello Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 Pierwszy , bazowy kolor , najjaśniejszy był rozcieńczany MLT czy normalnym rozcieńczalnikiem do farb akrylowych ? Ślady są tylko na jasnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 1 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2019 16 minut temu, Hello napisał: Pierwszy , bazowy kolor , najjaśniejszy był rozcieńczany MLT czy normalnym rozcieńczalnikiem do farb akrylowych ? Ślady są tylko na jasnym . MLT używałem tylko do Surfacera. Resztę rozcieńczałem rozcieńczalnikiem do akryli z Gunze. Jedyny kolor który kładłem z użyciem MLT to ten na spodzie samolotu ale nie mam komory lakierniczej i nawet z maską i otwartym oknem było ciężko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 a próbowałeś zmyć te ślady? jak to klej z taśmy powinien dać się zmyć benzyną czy innym white spirytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) To może przez to masz ślady , za mało retardera ? Do tego grubo położona farba . I sobie schnie powolutku . Ja gdy pierwszy raz malowałem Gunze C i do tego MLT , użyłem taki stary niedokończony model. Tam można spróbować pierwsze psiknięcie , albo jak reaguje farba na odrywanie taśmy maskującej czy np. lakier jak się zachowuje . No i w sumie bardzo dobra farba którą jest Gunze C+MLT też potrzebowała minimum ( w mojej , subiektywnej ocenie ) co najmniej pół dnia do tego by np. taśma maskująca nic nie odrywała . A malowane było cienko ,przeswitująco czyli nie grubo . Także nie łamać się , brać następny i malować jeszcze cieniej . Wprawa będzie po kilku modelach . Pozdrawiam Hello Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 1 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2019 Mała aktualizacja. Problem z plamami po maskowaniu udało się rozwiązać poprzez nałożenie kilku bardzo delikatnych warstw lakieru bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 3 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Dzisiaj mały update prac i spełnienie obietnicy odnośnie nieudanych i nierealistycznych efektów rdzy/brudu. Przede wszystkim "wyczyszczony" zasobnik R. Dziś kładę lakier pod kalki. Poza tym od zera pomalowałem elementy podwozia (te z tą nieudana rdzą/brudem). I dodatkowo pylony podskrzydłowe A także zbiorniki paliwa (zgodnie z instrukcją mają być w takim kolorze aczkolwiek średnio mi pasują). Generalnie muszę przyznać, że zacząłem nakładać więcej warstw bardziej rozcieńczonej farby na niskim ciśnieniu i niewielkim odchyleniu spustu. Farba się nie rozlewa a efekt jest dużo lepszy. Jedyny skutek uboczny to taki, że idzie wszystko wolniej Zostały jeszcze do obrobienia rakiety. Tutaj trochę za mocno "wyrównałem" krawędzie styku i niestety skończyło się szpachlą:( Szczerze... To liczyłem na to, że Surfacer 1200 przykryje drobne niedoskonałości ale albo te były więcej niż drobne albo za bardzo rozcieńczałem podkład z MLT. Jak ktoś napisał... Następny model będzie lepszy Edit... Pociski po szlifowaniu i Surfacerze Edytowane 3 Grudnia 2019 przez eLCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Grudnia 2019 Share Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Zasobniczek piękny, jakby dopiero co "po pracach". ... Ale to jest zasobnik D a nie R. Broń Cię Boże przykleić RS-2US. Tylko UB-16, S-24 lub bomby. Za takim balastem pod brzuchem na lata się na walkę powietrzną. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 3 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 29 minut temu, Jarekk napisał: Zasobniczek piękny, jakby dopiero co "po pracach". ... Ale to jest zasobnik D a nie R. Broń Cię Boże przykleić RS-2US. Tylko UB-16, S-24 lub bomby. Za takim balastem pod brzuchem na lata się na walkę powietrzną. Chyba przestanę wierzyć w to co jest napisane w instrukcji i oprę się bardziej na info z innych źródeł:) K-5S są domyślną opcją Bomb nawet nie przewidują chociaż są w wypraskach (pewnie do innej wersji). S-24 wyglądają według mnie bardzo biednie:) Jest gdzieś jakieś źródło jak ta wersja była uzbrajana? Edytowane 3 Grudnia 2019 przez eLCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Grudnia 2019 Share Napisano 3 Grudnia 2019 Czy 6 lat pracy przy obsłudze e-Ra wystarczy za wiarygodne źródło? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 3 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2019 2 minuty temu, Jarekk napisał: Czy 6 lat pracy przy obsłudze e-Ra wystarczy za wiarygodne źródło? Przekonałeś mnie Jutro biorę się za S-24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Grudnia 2019 Share Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Z UB-16 "R" wygląda najładniej. Była kilka lat temu dyskusja na MW. Odpowiedź kolegi pilota. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Jarekk 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Grudnia 2019 Share Napisano 4 Grudnia 2019 8 godzin temu, eLCe napisał: zacząłem nakładać więcej warstw bardziej rozcieńczonej farby na niskim ciśnieniu i niewielkim odchyleniu spustu. Farba się nie rozlewa a efekt jest dużo lepszy. Jedyny skutek uboczny to taki, że idzie wszystko wolniej Wolniej , przyjemniej , ekonomicznie . Jest też pozytywny skutek - mniej psikasz farby - mniej śmierdzi . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 4 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Jarekk napisał: Z UB-16 "R" wygląda najładniej. Z UB-16 to super wygląda Su-25. Wróć... w tym wypadku to UB-32 Jak uda mi się dorwać jakiś ludzki zestaw w kwocie do około 200 PLN w 1:48 to chętnie popełnię ten model. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez eLCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Grudnia 2019 Share Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Jarekk napisał: Czy 6 lat pracy przy obsłudze e-Ra wystarczy za wiarygodne źródło? Właściciel watku sie nie obrazi. Latały u nas eRy w konfiguracji zasobnik D plus bomby 4x 100 kilo ? Edytowane 4 Grudnia 2019 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Grudnia 2019 Share Napisano 4 Grudnia 2019 Nie. Chociaż na pokazach wieszali czasami 4 środki bojowe. Zewnętrzne belki były tylko paliwowe. 4 bomby mogły spaść po nieciśnięciu przycisku "awaryjny zrzut podwieszań". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 4 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2019 Kolejna z obiecanych poprawek... Osłony na głównym podwoziu. Teraz są czyste i takie zostaną. I ze specjalną dedykacją dla @Jarekk S-24... Nie jestem zadowolony z łączenia więc poszła szpachla (a w zasadzie surfacer 1200 prosto ze słoika bo chciałem spróbować jak zadziała). Jutro dalsza obróbka i pewnie pierwsze kalki (zasobnik schnie drugą dobę po bezbarwnym dla pewności ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 5 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2019 Kolejna porcja dziennego raportu z prac. Mam nadzieję, że ktoś to ogląda i że nie przesadzam z częstotliwością Udalo się nałożyć kalki i pociągnąć zasobnik błyszczącym lakierem przygotowując go do terapii washem i później odrobiną olejów (poćwiczę modulację kolorów a jak nie wyjdzie to zmyję) S-24 również dostały finalną warstwę. Tutaj pytanie... Eduard daje trzy opcje malowania - khaki, szary i metaliczny... Czy waszym zdaniem ten szary może zostać (jak wyschnie to dojdzie lakier i kalki plus washe) czy powinien być jaśniejszy? Na koniec mały bonus... Mikołaj przyszedł do mnie w tym roku wcześniej także pochwalę się czym będę Was męczył zapewne od stycznia przyszłego roku:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 Ja oglądam, ale mało piszę bo się nie znam. Zasobnik wyglada ładnie, szczególnie z tym zróżnicowaniem kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 Trochę wali po oczach ziarno tych metalizerów. Co to za lakiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 5 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2019 3 minuty temu, Solo napisał: Trochę wali po oczach ziarno tych metalizerów. Co to za lakiery? Tamiya akrylowa rozcieńczana leveling thinnerem. Bardzo mi się ten efekt nie podoba aczkolwiek zastanawiałem się czy są inne/lepsze metalizery nie rujnujące budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 Jakiś taki szary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) 6 minut temu, eLCe napisał: Tamiya akrylowa rozcieńczana leveling thinnerem. Bardzo mi się ten efekt nie podoba aczkolwiek zastanawiałem się czy są inne/lepsze metalizery nie rujnujące budżetu. No niestety metalizery są z reguły sporo droższe od zwykłych farb, szczególnie te dobre. Ale butelka metalizera z reguły starcza na długie lata, chyba że tylko NMF malujesz. Polecam Xtreme Metal, bardzo fajne metalizery które niedawno stosunkowo "odkryłem". https://www.mojehobby.pl/catalog/Xtreme-Metal.html Edytowane 5 Grudnia 2019 przez Solo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 5 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2019 1 minutę temu, Solo napisał: No niestety metalizery są z reguły sporo droższe od zwykłych farb, szczególnie te dobre. Ale butelka metalizera z reguły starcza na długie lata, chyba że tylko NMF malujesz. Polecam Xtreme Metal, bardzo fajne metalizery które niedawno stosunkowo "odkryłem". O tym mowa? https://www.mojehobby.pl/catalog/Xtreme-Metal.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2019 Share Napisano 5 Grudnia 2019 Tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 5 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2019 2 minuty temu, Solo napisał: Tak jest. Zamówione. Dziękuję za pomoc... Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej bo bym poczekał z tymi kalkami a teraz dupa zbita...nic nie przemaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi