KFS-miniatures Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 12 minut temu, Grzes napisał: A co to za firma? Albo właściwie - co w środku? No w środku Eduard - jak juz na wieczku przeczytać można. Edek od dawna pakuje ich modele (w 1/144), i jak widać, działa to także w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Dzięki Panowie Ciekawe, że nie uwzględnili szachownic na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 25 minut temu, Grzes napisał: Ciekawe, że nie uwzględnili szachownic na skrzydłach. Może uznali, że skoro nie ma ich na górze, to i na spodzie nie było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Godzinę temu, KFS-miniatures napisał: Może uznali, że skoro nie ma ich na górze, to i na spodzie nie było 1 godzinę temu, Grzes napisał: Ciekawe, że nie uwzględnili szachownic na skrzydłach. Brak szachownic przy fakcie, że to niewłaściwy typ samolotu to mały pikuś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, KFS-miniatures napisał: No w środku Eduard - jak juz na wieczku przeczytać można. Edek od dawna pakuje ich modele (w 1/144), i jak widać, działa to także w drugą stronę. Raczej od dawna NIE pakuje, bo ostatni taki przepak wypuścili w 2021. Zresztą nic innego też w tej skali nie wydali, więc jestem ciekaw, czy już całkiem skreślili tę skalę. Z drugiej strony, przy ich kalkomaniach, nie wiem czy to duża strata - japońskie wydania można ściągnąć z pięknymi kalkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 43 minuty temu, filipsg napisał: ostatni taki przepak wypuścili w 2021 racja, zleciało.. 43 minuty temu, filipsg napisał: japońskie wydania można ściągnąć z pięknymi kalkami żeby sie nie okazało, że w konsekwencji wspólpracy to edek włąsnie kalkomanie dla japończyków będzie drukował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Może to nie taka nowość, ale fajne. Książeczka (96str) z malowaniami Mig 21 i co najważniejsze kalkami. Niestety, cena ... ok 120zł. ps. kalki są kompletne, z szachownicami, napisami eksploatacyjnymi i wszystkim co tam potrzeba. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 13 godzin temu, kopernik napisał: Może to nie taka nowość, ale fajne. Książeczka (96str) z malowaniami Mig 21 i co najważniejsze kalkami. Niestety, cena ... ok 120zł. ps. kalki są kompletne, z szachownicami, napisami eksploatacyjnymi i wszystkim co tam potrzeba. Z ciekawości, ile Twoim zdaniem powinna ta publikacja kosztować? Bo mi po wstępnej kalkulacji wychodzi, że już przy aktualnej cenie dla wydawcy nie jest to specjalnie opłacalny interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 8 minut temu, caughtinthemiddle napisał: Bo mi po wstępnej kalkulacji wychodzi, że już przy aktualnej cenie dla wydawcy nie jest to specjalnie opłacalny interes. Masz na pewno rację, z drugiej strony dla kupującego płacenie za kalkomanie do trzech skal i 3-4 takich samych samolotów w jednej skali też nie jest interesem. Ja się dziwię, że ludzie produkują/kupują same kalkomanie w ten sposób dobrane w jednej skali. A tutaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 39 minut temu, TM48 napisał: Masz na pewno rację, z drugiej strony dla kupującego płacenie za kalkomanie do trzech skal i 3-4 takich samych samolotów w jednej skali też nie jest interesem. Ja się dziwię, że ludzie produkują/kupują same kalkomanie w ten sposób dobrane w jednej skali. A tutaj... Możesz odsprzedać kalkomanie dla dwóch skal, które Cię nie interesują, i ostateczna cena zrobi się przyjemniejsza Dla wydawnictwa takie wydawanie arkusza z trzema skalami ma sens, bo jedyne alternatywy to trzymanie się jednej skali (i słuchanie narzekań, że akurat tej a nie innej) albo ewentualnie wydanie części nakładu książki z kalkami 1/72, części z 1/48 i części z 1/32, ale to oznacza wyższe koszty dla wydawcy i mniejszą ilość egzemplarzy danej kalki dla modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) 18 godzin temu, KFS-miniatures napisał: Może uznali, że skoro nie ma ich na górze, to i na spodzie nie było To chyba pierwszy raz. Zazwyczaj producenci idą w drugą stronę i domyślnie w schematach i na arkuszach dają kalki na górę skrzydeł. 16 godzin temu, Wymysl napisał: Brak szachownic przy fakcie, że to niewłaściwy typ samolotu to mały pikuś. Zakładam się, że jakiś promil ludzi odróżni SBLima-2 od MiG-15UTI w rzeczywistości, a co dopiero w takiej skali. Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 25 minut temu, filipsg napisał: Możesz odsprzedać kalkomanie dla dwóch skal, które Cię nie interesują, i ostateczna cena zrobi się przyjemniejsza Wiesz, nie jestem debilem i wiem co mogę zrobić z rzeczami które mi nie są potrzebne. Tyle, że mi (i pewnie wielu innym) zwyczajnie się nie chce w to bawić. Wolę sobie kupić kalkomanię taką jaką potrzebuję w swojej skali. 25 minut temu, filipsg napisał: Dla wydawnictwa takie wydawanie arkusza z trzema skalami ma sens, bo jedyne alternatywy to trzymanie się jednej skali (i słuchanie narzekań, że akurat tej a nie innej) albo ewentualnie wydanie części nakładu książki z kalkami 1/72, części z 1/48 i części z 1/32, ale to oznacza wyższe koszty dla wydawcy i mniejszą ilość egzemplarzy danej kalki dla modelarzy. Rzecz była o cenie, książka z jednej strony droga, a z drugiej wysokie koszty. Sam odpowiedziałeś na wszystko. Można też sprzedać osobno książkę, a osobno kalkomanie. Pewnie kalkomanii się wtedy mniej sprzeda bo nie kupią niepotrzebnych, za to książek pewnie więcej. Tyle, że to kalkulacja wydawcy, jego sprawa i nie ma znaczenia co by było gdyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Grzes napisał: Zakładam się, że jakiś promil ludzi odróżni SBLima-2 od MiG-15UTI w rzeczywistości, a co dopiero w takiej skali. Podobnie jak większość nie zauważy braku szachownic, ale tutaj chyba nie rozmawiamy wśród takich osób? Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 3 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Z ciekawości, ile Twoim zdaniem powinna ta publikacja kosztować? Bo mi po wstępnej kalkulacji wychodzi, że już przy aktualnej cenie dla wydawcy nie jest to specjalnie opłacalny interes. Ok, Ty wiesz ile teraz kosztuje ryza ile druk , ja powiedzmy że wiem ,o ile farby drukarskie też zdrozaly czyli na wyjściu jest wzrost powiedzmy 130 procent od cen sprzed pandemi. Jest jeszcze czynnik ile te 120 PLN przekłada się na godziny twej pracy czy to godzina czy 10 minut twojej pracy.Moze też być tak że musisz robić ponad 4 godziny na ta publikację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 3 godziny temu, TM48 napisał: Masz na pewno rację, z drugiej strony dla kupującego płacenie za kalkomanie do trzech skal i 3-4 takich samych samolotów w jednej skali też nie jest interesem. Ja się dziwię, że ludzie produkują/kupują same kalkomanie w ten sposób dobrane w jednej skali. A tutaj... Pomijasz trochę meritum pytania - uważasz, że porządne, niemal 100-stronicowe opracowanie z bonusem w postaci półtora arkusza A4 kalkomanii za 120 zł to jest drogo? Co do Twojego zdziwienia - siedzę w kalkobiznesie od wielu lat, znam też innych, którzy się nim zajmują jeszcze dłużej, i na tej podstawie mogę stwierdzić, że zestawy do tego samego typu a nawet konkretnej wersji samolotu sprzedają się nieporównywalnie lepiej niż tzw. wielowarzywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 A coś o zawartości książki można? Bo kalki to dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 18 minut temu, Kon_Bar napisał: A coś o zawartości książki można? Bo kalki to dodatek Nie jest to nowość, kilka recenzji z przykładowymi stronami w sieci znajdziesz: https://mail.hyperscale.com/2013/reviews/decals/hussarmig21umtigerreviewmd_1.htm https://archive.aeroscale.net/review/10485/index.htm 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Wymysl napisał: większość nie zauważy braku szachownic Ja mylę, że większość byłaby innego zdania. 3 godziny temu, Wymysl napisał: tutaj chyba nie rozmawiamy wśród takich osób? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Pomijasz trochę meritum pytania - uważasz, że porządne, niemal 100-stronicowe opracowanie z bonusem w postaci półtora arkusza A4 kalkomanii za 120 zł to jest drogo? Nie, stwierdzam, że skoro zrobiłeś kalkulację kosztów i wyszła wysoka to są w niej zawarte koszty które są dla kupującego bezużyteczne. 2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: Co do Twojego zdziwienia - siedzę w kalkobiznesie od wielu lat, znam też innych, którzy się nim zajmują jeszcze dłużej, i na tej podstawie mogę stwierdzić, że zestawy do tego samego typu a nawet konkretnej wersji samolotu sprzedają się nieporównywalnie lepiej niż tzw. wielowarzywne. Być może, ale to nie zmienia mojego zdziwienia. Zresztą powód wcale nie musi tkwić w "wielowarzywności", a może to być atrakcyjność pojedynczych warzyw. Być może gdyby w wielowarzywnych pojedyncze były bardziej atrakcyjne to w sumie byłoby jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 37 minut temu, Grzes napisał: Ja mylę, że większość byłaby innego zdania. "Nie zauważy braku" w sensie, że nie będzie wiedziała, że powinny być. 38 minut temu, Grzes napisał: Nie wiem Zazwyczaj użytkownicy forum wytykają modelom nawet błędną wersję kółka ogonowego, a nie tylko błędną wersję samolotu. Dziwne, że nie zauważyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 15 minut temu, TM48 napisał: Nie, stwierdzam, że skoro zrobiłeś kalkulację kosztów i wyszła wysoka to są w niej zawarte koszty które są dla kupującego bezużyteczne. A Ty dalej krążysz obok tematu. Dla Ciebie być może bezużyteczne, dla innych niekoniecznie. W końcu ktoś kiedyś wpadł na pomysł robienia książek z kalkomanią i skoro kontynuował oraz znalazł naśladowców to znaczy, że ktoś poza Tobą uważa to jednak za niegłupi pomysł. 15 minut temu, TM48 napisał: Być może, ale to nie zmienia mojego zdziwienia. Zresztą powód wcale nie musi tkwić w "wielowarzywności", a może to być atrakcyjność pojedynczych warzyw. Być może gdyby w wielowarzywnych pojedyncze były bardziej atrakcyjne to w sumie byłoby jeszcze lepiej. Twierdzisz zatem, że powód tkwi w tym, iż w zestawach monotematycznych autorzy potrafią wybrać atrakcyjne malowania, a ci sami autorzy tworzący zestawy wielowarzywne nagle głupieją i wybierają nieatrakcyjne? Ciekawa konstatacja. To ja wyjdę ze swoją - a nie jest tak, że dla Ciebie monotematyczne są bezużyteczne, bo nie jesteś zainteresowany (lub zdajesz sobie sprawę, że to mało prawdopodobne/niewykonalne) budową więcej niż jednego egzemplarza danej konstrukcji? A lepsza ich sprzedaż wynika z tego, że większa jest grupa tych, którzy planują zbudować daną konstrukcję w różnych malowaniach/służbie różnych państw/pilotowane przez pierwszą 20-kę/50-kę/100-kę asów danego nacji itp. itd. - nawet jeśli to wszystko sfera nierealnych założeń. Niemniej cała ta branża opiera się na sprzedawaniu marzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, caughtinthemiddle napisał: Nie jest to nowość, kilka recenzji z przykładowymi stronami w sieci znajdziesz: https://mail.hyperscale.com/2013/reviews/decals/hussarmig21umtigerreviewmd_1.htm https://archive.aeroscale.net/review/10485/index.htm To ja chętnie odkupię te strony ze zdjęciami NMF / srebrnych UM, bo ani kalki ani foty tych malowań mnie nie interesują (to w kontekście dzielenia opracowania i sprzedawania kalek w różnych skalach ). Serio to ja coraz częściej "sępię" na tego typu opracowania nawet nie ze względu na cenę a "niesportowe" zachowania wydawców - dzielenie tematu na miliard tomów, etc. Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 18 minut temu, caughtinthemiddle napisał: Dla Ciebie być może bezużyteczne, dla innych niekoniecznie. No na pewno jestem odosobniony w tym, że nie zrobię dziewięciu tych samych samolotów w trzech skalach po trzy wersje malowania. 20 minut temu, caughtinthemiddle napisał: W końcu ktoś kiedyś wpadł na pomysł robienia książek z kalkomanią i skoro kontynuował oraz znalazł naśladowców to znaczy, że ktoś poza Tobą uważa to jednak za niegłupi pomysł. Nie ma znaczenia, czy to jest pomysł zły, czy dobry. Obliczyłeś koszty więc stwierdziłem, że dla klienta część tych kosztów jest bezużyteczna. Czego tutaj nie rozumiesz? Gdzie napisałem, że z tego powodu te książki się nie sprzedają? Albo, że w ogóle się nie sprzedają? 23 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Twierdzisz zatem Nic nie twierdzę, napisałem "być może". DP Casper z mojego punktu widzenia robi "mądre" zestawy i po jakimś czasie są niedostępne. Czyli też się da. A to, że modelarze lubią mieć różne rzeczy (często niepotrzebne) po tapczanach pochowane to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 34 minuty temu, Wymysl napisał: Zazwyczaj użytkownicy forum wytykają modelom nawet błędną wersję kółka ogonowego, a nie tylko błędną wersję samolotu. Dziwne, że nie zauważyłeś. No, jakoś nie zwróciłem na to uwagi. 35 minut temu, Wymysl napisał: "Nie zauważy braku" w sensie, że nie będzie wiedziała, że powinny być. Bardzo możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 a ja mysle, ze po prostu latwiej jest zeskalowac gotowy juz zestaw kalkomanii, zeby zapelnic arkusz A4, niz opracowywac nowe w jedniej skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi