MIRAGE 5 Napisano 18 Grudnia Share Napisano 18 Grudnia Napis na pudełku głosi że model Su-34 to edycja limitowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 18 Grudnia Share Napisano 18 Grudnia 6 minut temu, Irek-M1 napisał: Niestety to prawda, że nie nabędzie się ich w Polsce. Udało mi się nabyć parę zestawów w 48 m.in podwozie do Su-34, 25, MIG-31 oraz trzy silniki na wózkach i stwierdzam iż wyroby firmy TEMP MODELS są na wysokim poziomie. Mi udało się kupić ich wyroby w słowackim sklepie modekarskim, nawet z Ebaya nie wysyłają do Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakeplisken Napisano 18 Grudnia Share Napisano 18 Grudnia To jest druk 3d ,za jedyne 250 dolarow.czy ja wiem taki duzy model , wszystko na super glue kleic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 18 Grudnia Share Napisano 18 Grudnia 33 minuty temu, Tazman79 napisał: Mi udało się kupić ich wyroby w słowackim sklepie modekarskim, nawet z Ebaya nie wysyłają do Polski Nie wysyłają, bo nie za bardzo mają czym - wymiana pocztowa między Polską i RF jest zawieszona. Musieliby się bawić w wysyłki z pośrednikiem w, przykładowo, Niemczech, a koszt tego byłby zaporowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Grudnia Share Napisano 18 Grudnia Parę ujęć wypraski testowej ze skrzydłami i statecznikami Edwardowego P-40: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 18 Grudnia Share Napisano 18 Grudnia (edytowane) Czyli taki edkowy standard , w każdym modelu mają problem z(klapami )na gornych powierzchniach skrzydeł , ale tym razem dodali stateczniki poziome . Bardzo wredne zapadliska przy nitowanej powierzchni. Edytowane 18 Grudnia przez Marek K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Grudnia Share Napisano 19 Grudnia 6 godzin temu, Marek K napisał: Bardzo wredne zapadliska przy nitowanej powierzchni. To wtrysk próbny, później powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Czwartek o 08:53 Share Napisano Czwartek o 08:53 3 godziny temu, barszczo napisał: To wtrysk próbny, później powinno być lepiej. Różnie to może być. W Hellcatach 1/72 zapadliska wzdłuż krawędzi spływu i na lotkach jak były na początku produkcji, tak są do tej pory. Poza tym czekam jak ludzie znający się na Ryczących Czterdziestkach wezmą je pod lupę. Jak na razie, przy każdej nowej produkcji okazywało się, że ich modele miały liczne błędy merytoryczne (czasami bardziej widoczne, czasami mniej). Zdaję sobie sprawę, że 99% modelarzy i tak ich nie zauważy, ale dla tych znających się, irytujące jest to, jak piszą, że ich specjaliści "zbadali" sprawę dogłębnie i "tak ma być". Ale pod kątem lepienia, ich modele są ok. Jednak, jak to na FB napisał jeden człowiek, lepiej poczekać trochę przed zakupem, żeby dopracowali parametry wtrysku. Cieszę się, że miłośnicy samolotów Curtissa będą mieli co lepić, choć szkoda, że nie w 1/72. No nic, trza się w cierpliwość uzbroić do 20...niewiadomo którego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Czwartek o 10:17 Share Napisano Czwartek o 10:17 (edytowane) Wyciskanie cytryny czas zacząć! Pierwsza edycja specjalna od GWH. Edytowane Piątek o 00:09 przez mirage3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Czwartek o 10:32 Share Napisano Czwartek o 10:32 12 godzin temu, Marek K napisał: Bardzo wredne zapadliska przy nitowanej powierzchni. Na Fb powiększałem fotki i zdrad wielkich nie widzę. Może oświecisz nie czytającego z renderów i fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muśtax Napisano Piątek o 06:44 Share Napisano Piątek o 06:44 Ładnie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Piątek o 08:04 Share Napisano Piątek o 08:04 Kolejny HIND od Trumpka Mi-35M Hind-E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano Piątek o 18:01 Share Napisano Piątek o 18:01 (edytowane) 11 godzin temu, Muśtax napisał: Ładnie widać Dodatkowy kanał wlewowy od strony wnęki lotki i buforowe strefy do nadmiarowego tworzywa mogły by zapobiec takim problemom. Być może problem tkwi też w samym tworzywie lub sposobie chłodzenia formy? To opinia mojego kolegi z firmy który pracuje na wtryskarkach i współpracuje z projektantami form wtryskowych. Zresztą dolna połówka skrzydła ma tak rozwiązane doprowadzenie kanałów wlewowych. Oczywiście to tylko luźna uwaga z mojej strony. Gdzie mi tam szaraczkowi zwracać uwagę takiemu potentatowi jak Eduard. Pomimo rozwoju technologii nadal zdarzają się takie "wpadki". W tej sytuacji cała finezja nitologii traci sens, no chyba że się pomaluje solidnym matem i nie patrzy pod światło Może się jeszcze okazać że stara i "niedobra" peczterdziestka z hasegawy przeżyje swój Renesans Edytowane Piątek o 18:05 przez Marcin K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 19:41 Share Napisano Piątek o 19:41 (edytowane) 1 godzinę temu, Marcin K. napisał: Może się jeszcze okazać że stara i "niedobra" peczterdziestka z hasegawy przeżyje swój Renesans Obawiam się że chyba jednak nie, jest uproszczona i kłopotliwa w montażu. Mam nadzieję że Eduard sobie z tym problemem poradzi, a poniżej prawie cała P-40 z próbnych wtrysków: Edytowane Piątek o 19:41 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 19:54 Share Napisano Piątek o 19:54 Na tym shorcie (powiększonym na cały ekran) nie dostrzegam tego problemu. Ale może tylko nie dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano Piątek o 20:02 Share Napisano Piątek o 20:02 13 godzin temu, Muśtax napisał: Ładnie widać Tak jak pisałem wcześniej, oni w tym miejscu tak mają. Było w 109, spitach , hellcatach ,110 ,zerach. Jednym to nie przeszkadza, inni udają że nie widzą , a trzeci poprawiają. Sumując i tak jest mniej roboty niż nitowanie całego modelu. ( jestem jednym z tych co lubią dziurki na modelu i od skali 1/48 uważam to za obowiązek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Sobota o 09:22 Share Napisano Sobota o 09:22 (edytowane) 13 godzin temu, Marek K napisał: oni w tym miejscu tak mają. Było w...... , spitach , Robiłem kilka IX, jedną płaską XVI, mam rozgrzebaną drugą VIII nigdzie nie było wciągniętego tworzywa. Skrzydło Mk II / bo mam/ ten ślad na wnęką koła wcale nie jest zapadliskiem O P- 40 wypowiem się jak będę miał w łapach. Edytowane Sobota o 09:23 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 09:36 Share Napisano Sobota o 09:36 (edytowane) To chyba jednak zależy od konkretnej serii. P-40 to wtrysk próbny jednak także trochę historia jak z AH i hejtem za wklęśnięcia. Ze Spitów najgorsze skrzydła jakie mam są w Mk.XVI, tam w ogole poza „wirami” jest jakieś uszkodzenie formy i krecha na gornej polowce, podobne wklęśnięcia są też w Tempeście Mk.V. Avia B-534, wszystkie jakie widziałem miały „wiry” , ktore wychodziły spod pokładu. Osobiście uważam , że najbardziej wkurzające i tak są nie do końca dobrze wyprowadzone krawędzie w polówkach kadłuba czy znikające nity. Tak wiem, ze kąty, że technologia ale widać, że często nie jest to po prostu przemyślane i przy odrobinie wysiłku mogłoby być mniej upierdliwości. Podobnie jak sklejanie polowek skrzydła w okolicy komór podwozia. Czy spit, czy mig-21 trzeba uważać, bo łatwo banana zrobić, chociaż niby wszystko jest dopracowane i pasuje Edytowane Sobota o 09:37 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Sobota o 09:47 Share Napisano Sobota o 09:47 (edytowane) Mówimy o zapadliskach, tak? 11 minut temu, Qz9 napisał: Ze Spitów najgorsze skrzydła jakie mam są w Mk.XVI, Co Ci powiedzieć ? Pech. Naprawdę w moich nic nie było. To co widać na foto, te dziwne smugi wystarczy przetrzeć ściereczką M Hoobby albo pędzlem z włókna szklanego i znikają. Edytowane Sobota o 09:47 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano Sobota o 12:23 Share Napisano Sobota o 12:23 2 godziny temu, marek d napisał: Mówimy o zapadliskach, tak? Co Ci powiedzieć ? Pech. Naprawdę w moich nic nie było. To co widać na foto, te dziwne smugi wystarczy przetrzeć ściereczką M Hoobby albo pędzlem z włókna szklanego i znikają. Widocznie mam niezłego pech bo w 30 modelach mam to samo -( . Tak po przetarciu wszystko znika , nawet nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Sobota o 12:35 Share Napisano Sobota o 12:35 (edytowane) 15 minut temu, Marek K napisał: Widocznie mam niezłego pech bo w 30 modelach mam to samo Zacytowałeś moją odpowiedz do kogoś innego, zmieniło to jej znaczenie. Mało mnie obchodzi ile masz modeli Eduarda i twoje z nimi problemy Pisałem o Spitach które robiłem. Problem występował z nitami przy krawędziach łączeń, ale na to też jest rada. Tyle. Edytowane Sobota o 12:41 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano Sobota o 12:54 Share Napisano Sobota o 12:54 (edytowane) Nie prześledziłem wszystkich 144 stron tego wątku więc nieśmiało zapytam co z "naszym" F-35? Ktoś może chociaż kalkomanie do niego wypuścił? Widziałem w sklepie piękny model od Tamiya z taką dziwną obłą konstrukcją na górnej tylnej powierzchni tuż przed dyszą silnika. Czy to mechanizm na spadochron hamujący bo zdaje się że taką specyfikację zamówiliśmy? Edytowane Sobota o 12:55 przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 13:07 Share Napisano Sobota o 13:07 3 godziny temu, marek d napisał: Mówimy o zapadliskach, tak? Co Ci powiedzieć ? Pech. Naprawdę w moich nic nie . Nie mówię o pierwszym wypuście, ten jest bez skazy. Przy drugim zakupie po jakimś roku się to pojawiło. Wszystko da się usunąć tylko to wkurza szczerze mówiąc. Trochę podobna sytuacja była przy pierwszym spicie w 72. Były dwa rodzaje wyprasek, potem się okazało, że te lepsze robili sami a te gorsze bodajże mpm im zrobił bo oni już nie mieli mocy na wtryskarkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 13:08 Share Napisano Sobota o 13:08 12 minut temu, jacek napisał: Nie prześledziłem wszystkich 144 stron tego wątku więc nieśmiało zapytam co z "naszym" F-35? Ktoś może chociaż kalkomanie do niego wypuścił? Widziałem w sklepie piękny model od Tamiya z taką dziwną obłą konstrukcją na górnej tylnej powierzchni tuż przed dyszą silnika. Czy to mechanizm na spadochron hamujący bo zdaje się że taką specyfikację zamówiliśmy? Jesli ci się bardzo spieszy to kalki są z Model Makera a samolot z Tamki w obu skalach 72 i 48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano Sobota o 13:35 Share Napisano Sobota o 13:35 25 minut temu, Qz9 napisał: Jesli ci się bardzo spieszy to kalki są z Model Makera a samolot z Tamki w obu skalach 72 i 48 Nie spieszy. Tak z czystej ciekawości pytam. Jeszcze przy okazji zapytam o ten element na zdjęciu. Co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi