barszczo Napisano wczoraj o 13:50 Napisano wczoraj o 13:50 A na koniec boxart Edwardowego Havoca: 1 Cytuj
ArtuRze Napisano wczoraj o 13:59 Napisano wczoraj o 13:59 21 minut temu, barszczo napisał: Malowanki na Dzbanka M od MiniArt: Uuuu, ktoś tu się pcha w fejsbukowe przepychanki z rozsierdzonym synem Łanowskiego =D 1 Cytuj
letalin Napisano wczoraj o 17:34 Napisano wczoraj o 17:34 3 godziny temu, ArtuRze napisał: Uuuu, ktoś tu się pcha w fejsbukowe przepychanki z rozsierdzonym synem Łanowskiego =D Syn Łanowskiego reaguje dość gwałtownie, ale moim zdaniem ma pełną rację. Cytuj
socjo1 Napisano wczoraj o 18:08 Napisano wczoraj o 18:08 32 minuty temu, letalin napisał: Syn Łanowskiego reaguje dość gwałtownie, ale moim zdaniem ma pełną rację. A o co idzie spór? Złotą a skromną kabinę? Dla wujka-jubilera pytam... 1 Cytuj
Qz9 Napisano wczoraj o 18:10 Napisano wczoraj o 18:10 (edytowane) O żółty kolor ramy. Parę lat temu było z wysokiego "C" na fejsie. Najlżejszy zarzut to niszczenie dziedzictwa i fałszowanie historii Edytowane wczoraj o 18:11 przez Qz9 Cytuj
letalin Napisano wczoraj o 20:08 Napisano wczoraj o 20:08 (edytowane) Nie ma silnych argumentów, żadnych bezpośrednio dotyczących tej konkretnej maszyny, za żółtą ramą. Interpretacja p.Kolachy, który stworzył kolejny n-problem. Podobny do dylematu ze Spitfire Skalskiego z Tunezji, czy powojennego "Dooleybirda". Każdy może jednak pomalować na swoim modelu na srebrno. Przy odsuniętej limuzynie widać też było fragment kadłuba przesłonięty ramą, który pozostał też srebrny. Malowano przy zamkniętej kabinie. Edytowane 14 godzin temu przez letalin literówka w nazwisku 2 Cytuj
letalin Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 10 godzin temu, greatgonzo napisał: Kolachy, jednak. Poprawione. Dzięki. Cytuj
greatgonzo Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu To jest hipoteza Kolachy oparta na analizie czarno białego zdjęcia. Normalnego zdjęcia, nie jakiegoś orto, albo agresywnie zafiltrowanego, gdzie można się opierać na charakterystycznych deformacjach skali szarości. Propozycja stoi w sprzeczności z pozycją wiodących historyków tematu (i jest jedną z przyczyn ustania ich współpracy z autorem hipotezy przy opracowywaniu wydawnictwa poświęconego 56th FG), nie ma potwierdzenia w żadnych materiałach źródłowych i jest sprzeczna ze zwyczajami praktykowanymi w jednostce. Hipoteza, jak to często bywa, jest niefalsyfikowalna. Niestety jej autor, prezentuje ją jako udokumentowany fakt, co mija się z zasadami warsztatu historycznego. Jest to kłopot, bo funkcjonuje on jako historyk-praktyk. Zdarzyło mi się zagadać z Krysem Łanowskim i raczej nie dysponuje on wiedzą na temat takich szczegółów towarzyszących służbie jego ojca w lotnictwie. Prezentacja takiego wizerunku HV-Z i HV-M (bo Kolacha widzi żółty także u Gładycha robiąc z tego polski wyróżnik) w zestawach modelarskich, czy wydawnictwach nie jest wg mnie problemem, o ile towarzyszy jej informacja, że to tylko hipoteza i na czym jest oparta. A Kolacha, cóż, już tak ma i to się pewnie nie zmieni. 1 Cytuj
HKK Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 14 godzin temu, letalin napisał: Przy odsuniętej limuzynie widać też było fragment kadłuba przesłonięty ramą, który pozostał też srebrny. I to właśnie kłóci się z ideą malowanej ramy osłony. Bo na tym zdjęciu widać że czarno-granatowa farba z kadłuba zachodzi maziajami na ramę. Notabene wyglądającą identycznie jak niepomalowany fragment kadłuba. Czyli na niemalowanym samolocie najpierw malowanoby ramę na żółto żeby potem ją pomazgać przy malowaniu kadłuba? To bez sensu. Albo też zdjęcie zrobiono przed pomalowaniem ramy co oznacza, że na jakimś etapie była srebrna. 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Piszesz o farbie zachodzącej na ramę limuzyny? Bo takiego zdjęcia kompletnie nie kojarzę. Kojarzę , takie, gdzie farba podciekła na wiatrochron, ale tu Lanny pozuje w nie swoim samolocie. Co mu się zresztą często zdarzało. Na ogół przy HV-M Gładycha i to zdjęcie też zwykle określa się w ten sposób. Kolacha wziął na warsztat inną fotkę. Edyta: Sorki, moja wina. Zapomniałem o zdjęciu, o którym piszesz. Tylko zachodzi pytanie, czy to zdjęcie nie przedstawia aby tego samego samolotu, który jest na fotce powyżej. Właśnie sposób zaciekania farby na wiatrochron zdaje się to sugerować. W takim razie na Twoim zdjęciu też nie byłby to HV-Z. Kolejna niefalsyfikowalna hipoteza :). Edytowane 10 godzin temu przez greatgonzo 1 Cytuj
ArtuRze Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Niee, tutaj nie ma wątpliwości czyja maszyna, w przypadku tego zdjęcia: (dziwne, nie mogłem znaleść tej dyskusji na innym forum, skąd owe zdjęcie pozyskałem). Moim skromnym zdaniem i laickim okiem powiedziałbym, że to co starano wykazać strzałkami to efekt geometrii wiatrochronu wraz z cieniem rzucanym przez pana Witolda. Niby był oglądany skan w wysokiej rozdzielczości i na tej podstawie został wydany werdykt... Jednak jestem team #muremZaSrebrnym Edytowane 8 godzin temu przez ArtuRze 1 Cytuj
Wojtu204 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu I mogliby dorzucić oryginalną "Miss Laid" Cytuj
barszczo Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A tymczasem na E-day 2026, Kniaź pokazał to i owo na rok 2027: Trzy ostatnie to planowane przepaki, całość materiału tutaj: Cytuj
jachud3 Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu No tym Junkersem straszą, straszą i przestraszyć nie mogą... Hasegawa śpi u mnie spokojna. 1 Cytuj
barszczo Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu 1 minutę temu, jachud3 napisał: No tym Junkersem straszą, straszą i przestraszyć nie mogą... Hasegawa śpi u mnie spokojna. Raczej 2028, a może wcale... Cytuj
jachud3 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu Mam nadzieję, że po Łorhołku F/L zabiorą się szybciutko za wcześniaki B i C, bo na Airfixa jakoś patrzeć nie mogę Cytuj
barszczo Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu 2 minuty temu, jachud3 napisał: Mam nadzieję, że po Łorhołku F/L zabiorą się szybciutko za wcześniaki B i C, bo na Airfixa jakoś patrzeć nie mogę Szybciej Arma go zrobi. I na dokładkę lepiej . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi