HKK Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Te zdjęcia na których widać instalacje, to nie są polskie Mitchelle. Z kolei na zdjęciach polskich samolotów ja ich nie widzę. Ostatnim zdjęciem jest SM-Q i tam też tej instalacji nie ma, jedynie ciemniejszy ślad po niej. Pamiętaj, że to był gumowy fartuch. Tego się nie malowało. Więc jak nie widać wyraźnie ciemnej gumy, to fartucha raczej nie ma. Jest kilka znanych mi zdjęć SM-E którego kalki są w zestawie i na żadnym instalacji nie widać. To nie jest zarzut, nie zrozum mnie źle. Żałuję jedynie, że wątek znowu mi umknął i powtórnie zgłaszam wątpliwości do już wykonanej pracy. Edytowane 7 Marca 2020 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 @HKK Jasne, ja tylko żałuję, że wcześniej nie wpadłeś do mojego warsztatu - zawsze staram sie, na tyle na ile potrafię, robić bliskie historycznym oryginałom Ale mam pytanie od razu - według instrukcji na śmigła trzeba nakleić białe paseczki, niedaleko środka. Na żadnym zdjęciu nie widziałem czegoś takiego, czy mógłbyś zweryfikować ? A co do samego modelu, dziś ponaklejałem kalki i oczywiście udało mi się porwać boczne oznaczenie (te dwie literki), więc zamawiam kalki, na wtorek mam nadzieję, że będą... Generalnie mode ku końcowi, poza tą kalką zostało dokleić anteny, pitota, śmigła, stanowiska strzeleckie i oszklenie. Szacuję, że jeden -dwa wieczory i będzie temacik zamknięty. A w międzyczasie chyba zacznę coś kolejnego wycinać, bo szkoda weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Godzinę temu, Usul napisał: @HKK Jasne, ja tylko żałuję, że wcześniej nie wpadłeś do mojego warsztatu - zawsze staram sie, na tyle na ile potrafię, robić bliskie historycznym oryginałom Ale mam pytanie od razu - według instrukcji na śmigła trzeba nakleić białe paseczki, niedaleko środka. Na żadnym zdjęciu nie widziałem czegoś takiego, czy mógłbyś zweryfikować ? Za żadnego eksperta od B-25 się nie uważam. Dysponuję w zasadzie tymi samymi materiałami co Ty. Mam również numer Mini Repliki poświęcony samolotom 305 Dywizjomu. I na żadnym ze zdjęć nie ma wspomnianych pasków. A jak widać (lub raczej nie widać), na egzemplarzu SM-E nie ma ich na pewno. Z podobnych względów odpuściłem sobie naklejanie napisów eksploatacyjnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 Jestem modelarskim debilem. Model mi wyszedł całkiem, drążcym ruchem odklejam maski i..... Jestem modelarskim debilem. Myślałem, że część nad kokpitem jest schowana pod poszyciem.. Nie jest. Jest szara, nieobrobiona. Nie wiem o czym myślałem, nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak to poprawić ? Czy w ogóle się da ? Ale jestem zły na siebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Ale o co chozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 4 minuty temu, Usul napisał: Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak to poprawić ? Czy w ogóle się da ? Da się poprawić tylko musisz odkleić owiewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 1 minutę temu, Moses napisał: Ale o co chozi? O to piękne szare, nieobrobione półkole pod owiewką - powinno być obrobione i czarne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 Dobra, mam drugą owiewkę, nie od tej wersji co prawda, ale chyba lepiej owiewka trochę niezgodna niż taki babol... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 10 minut temu, Usul napisał: O to piękne szare, nieobrobione półkole pod owiewką - powinno być obrobione i czarne... He he widzę teraz Dlatego, zanim przykleisz, dwa razy przyłóż na sucho, zobacz czy wszystko jest ok, a późneij jeszcze ze dwa razy się upenij. Ostry skalpel i odrobina delikatnosci i powinno bez większych zniszczeń przejśc, chyba że kleiłes na cyjanopan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Dlaczego zaraz inna owiewka?Weż tą co masz przyklejoną delikatnie podważ z jednej strony i odklej.Chyba że jest przyklejona na "amen". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 Dobra, dzięki za słowa wsparcia, zgodnie z Waszymi poradami, uspokoiłem się, skalpelek w dłoń i mam Miczela w wersji z otwartą kabiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Na Twoje usprawiedliwienie napiszę że, patrząc na budowę oszklenia to można było pomyśleć że ten szary obszar schowa nie pod szklarnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 Dokładnie tak myślałem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 i sie dało..:). ...czy ta kabinka się zamyka..(tyc palcem)..już tak....(opis scenki z którejś biesiady modelarskiej). Kończ Miczela..i dalej dłubaj 11a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 Zobacz czy uda ci się jeszcze odkleić tą dziobową owiewkę. Na jednym zdjeciu widac, że jest krzywo przyklejona. Może uda ci sie ją wyprostować? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 Godzinę temu, sebastain napisał: Zobacz czy uda ci się jeszcze odkleić tą dziobową owiewkę. Na jednym zdjeciu widac, że jest krzywo przyklejona. Może uda ci sie ją wyprostować? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Dopasowanie owiewek to jeden ze słabszych elementów tego zestawu - są za wąskie względem kadłuba. Dziś zamierzam zrobić końcowe szlify i obfocić, jak nie wyjdą jakieś niespodzianki to powoli będzie zbierał się do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Usul napisał: Dopasowanie owiewek to jeden ze słabszych elementów tego zestawu - są za wąskie względem kadłuba. Są nieco, ale nie tak bardzo jak u Ciebie. Przyczyną jest zbyt "szerokie" sklejenie połówek kadłuba. Trzeba je dobrze dopasować i mocno ścisnąć przy klejeniu, aby burty ściśle przylegały do elementów wnętrza. No i oczywiście trzeba sprawdzać i pasować jeszcze przed sklejeniem kadłuba. Na tym etapie można dużo poprawić. Ja ten bład zrobiłem w "Łosiu" i przy Mitchell-u już uważałem (choć można było bardziej). Niestety doświadczenia, czyli nauki na własnych błędach nic nie zastąpi. Edytowane 12 Marca 2020 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 @HKK Łoś przede mną, więc w sumie będzie odwrotnie jak u Ciebie Ale dokleilem już śmigła i karabiny, wydaje mi się, że gotowy. Nie obyło się bez błędów, ale sumarycznie jestem zadowolony, kawał modelu, sporo się nauczylem przy nim. Pozniej postaram się porobić zdjęcia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 Ok, udało się dojechać do końca - zapraszam do podsumowania i galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Marca 2020 Share Napisano 12 Marca 2020 Tak z ciekawości na koniec zapytam: jak z wyważeniem? Dużo łyknął? Eony temu jak robiłem swojego Mitchella w wersji H (z Italeri) to przyjął tyle, że się obawiałem o całość podwozia. Po paru latach okazało się, że obawy były słuszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 8 godzin temu, Baas ArK napisał: Tak z ciekawości na koniec zapytam: jak z wyważeniem? Dużo łyknął? Eony temu jak robiłem swojego Mitchella w wersji H (z Italeri) to przyjął tyle, że się obawiałem o całość podwozia. Po paru latach okazało się, że obawy były słuszne... W moim wypełniłem całą dostępną i niewidoczną przestrzeń w dziobie, tak jak Usul. Drobnym śrutem a w zasadzie piaskiem ołowianym. To okazało się zbyt mało. Wypełniłem więc przednie części gondoli silnikowych przed wnękami podwozia. Było "na styk", ale też nie wystarczyło. Wypełniłem dodatkowo małe wewnętrzne wgłębienia w imitacjach silników. Teraz model stoi na przednim kółku ale nie jest to duża stabilność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 13 Marca 2020 Autor Share Napisano 13 Marca 2020 Mam podobnie jak HKK - widziałeś ile ołowiu zapakowałem w dziób i stoi, ale lekkie pyknięcie w tylną część konstrukcji i siada na dupkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 Mogę prosić o rozwinięcie tego tematu piasku ołowianego? Gdzie? Jak? Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Moses napisał: Mogę prosić o rozwinięcie tego tematu piasku ołowianego? Gdzie? Jak? Gdzie? Aha. No piasek, to drobny (bardzo drobny) śrut ołowiany kupiony kiedyć na stoisku na Telford. Naprawdę ma drobiny wielkości ziarnek piasku. Trzeba uważać przy dozowaniu, bo jak się rozsypie to... Za to daje się nim wypełnić wszelkie zakamarki jak trzeba. Zwykle do przestrzeni sypię ołów i zalewam białym klejem albo odwrotnie. W pierwszym przypadku ołów lepiej wypełnia przestrzeń i daje większą masę, w drugim mniejsze ryzyko wysypania tego co już się nałożyło. Edytowane 13 Marca 2020 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Marca 2020 Share Napisano 13 Marca 2020 W dniu 14.02.2020 o 01:09, Usul napisał: Czyli to co pod podłogą? No to też trochę wyszło. Przyznam, że w H było łatwiej, nieoszklony nos pozostawiał wiele miejsca na załadunek balastu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi