Nikolasyev Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Witam wszystkich zgromadzonych! Jako iż jest nowy rok, postanowiłem, że założę konto na forum i będę wspólnie z Wami tworzył swoje modele. Nie jestem jakoś doświadczony, tylko początkujący, kilka modeli za mną lecz również jestem młody. Mam nadzieję, że tutaj z pomocą stworzę coś lepszego od poprzednich modeli.. Na pierwszy ogień pójdzie Mig 21 w wersji MF w Polskim malowaniu o numerze bocznym 7600, skala 1/72 od Eduarda. Jeszcze trzeba dokupić brakujące rzeczy do warsztatu i co jeszcze byście doradzili do kupna? Pozdrawiam uczestników budowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 53 minuty temu, Nikolasyev napisał: Jeszcze trzeba dokupić brakujące rzeczy do warsztatu i co jeszcze byście doradzili do kupna? Wiesz co... Bardzo chciałbym Ci pomóc i odpowiedzieć jednoznacznie przedstawiając listę produktów, tym bardziej, że 3 mięsiste temu sam zaczynałem z modelarstwem na poważnie (poważniej niż dotąd bo efekty mojej pracy nie są dosyć poważne). Przede wszystkim co już masz? Druga sprawa to czy chcesz malować pędzelkami czy aerografem no i jaki masz budżet (wybacz za pytanie wprost). Na sprzęt do modelarstwa można wydać małą fortunę a i tak będą rzeczy, które wydadzą się potrzebne albo ułatwiające życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 20:22, eLCe napisał: Wiesz co... Bardzo chciałbym Ci pomóc i odpowiedzieć jednoznacznie przedstawiając listę produktów, tym bardziej, że 3 mięsiste temu sam zaczynałem z modelarstwem na poważnie (poważniej niż dotąd bo efekty mojej pracy nie są dosyć poważne). Przede wszystkim co już masz? Druga sprawa to czy chcesz malować pędzelkami czy aerografem no i jaki masz budżet (wybacz za pytanie wprost). Na sprzęt do modelarstwa można wydać małą fortunę a i tak będą rzeczy, które wydadzą się potrzebne albo ułatwiające życie. Malować, maluje aerografem. Chodziło mi bardziej a kilka drobiazgów, gdyż mi się pokończyły taśmy i przy okazji jeszcze kilka rzeczy dokupię. Na pewno farbkę czarną błyszczącą i jeszcze jeden metalizer, by zrobić blachy w innej tonacji. Jeszcze myślałem nad zakupem dodatków do Miga np rurki pitota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Jak czarną błyszczącą to polecam pod metalizer GX 2 od Gunze. Rozcieńczasz to to MLT i naprawdę daje fajny połysk. Polecili mi tą farbę na forum i jestem mega zadowolony. Fajne metalizery (i nie rujnujące kieszeni) robi AK w serii Xtreme Metal. Masz kilka odcieni aluminium (light, dark, polished, matt i standardowe) także można fajny panelling zrobić (też chłopaki polecili i też jestem mega zadowolony). Wystrzegaj się metalizerów od Tamiya bo na własnej skórze przekonałem się jakie są do d... W porównaniu do wspomnianych wyżej farb AK (grube ziarno). Jak masz profipack to raczej nic poza rurką pitota nie będzie Ci potrzebne (życzę Ci powodzenia i dużo cierpliwości w przyklejaniu tych małych skrzydełek ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 20 godzin temu, eLCe napisał: Jak czarną błyszczącą to polecam pod metalizer GX 2 od Gunze. Fajne metalizery robi AK w serii Xtreme Metal. Masz kilka odcieni aluminium (light, dark, polished, matt i standardowe). Jeżeli chodzi o metalizery to aktualnie mam Super metalic 204 od gunze i bardzo przyjemnie się niem maluje. Nad czarną farbą GX 2 też rozmyślałem nad kupnem. Natomiast dzisiaj po lekkim opóźnieniu zacząłem pracę nad Migiem. Wykonałem miejsce na przednią goleń podwozia dodając kilka drobiazgów , Inspirowałem się tymi zdjęciami. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Nikolasyev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 Natomiast tak wygląda efekt pracy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2020 Kolejny dzień pracy i kolejne elementy zrobione. Dzisiaj zrobiłem prawie cały kokpit, który pewnie jutro skończę. Niestety nie wyszedł mi kolor kokpitu idealnie jest różnica w kolorystyce, jednak nie chciałem już tego ruszać. Oto zdjęcia z budowy: Tak swoją drogą, poleci ktoś dobry klej CA, gdyż ten co mam bardzo słabo trzyma i dziwnie się zachowuje. Używam kleju Joker, który ma teraz nową etykietę. Wrzucam zdjęcie z nieudolną próbą przyklejenia panelu w kokpicie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 U mnie sprawdza się taki klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Możesz takie płaskie elementy płaskie przyklejac też na biały klej (czyli zwyczajny wikol ) ew lakier bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 18 godzin temu, Moses napisał: Możesz takie płaskie elementy płaskie przyklejac też na biały klej (czyli zwyczajny wikol ) ew lakier bezbarwny. Wydaje mi się, że żaden z sposobów się nie sprawdzi zbytnio . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 20 godzin temu, eLCe napisał: U mnie sprawdza się taki klej. Przetestuje, jednak wydaje mi się nadal, że aktualnie najlepszym klejem tego typu będzie: loctite super attack 3, lecz jest on nigdzie Niedostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 23 godziny temu, eLCe napisał: U mnie sprawdza się taki klej. Używam tego samego, tani i mocny, polecam z tej samej firmy również aktywator w sprayu. Jeden element psikamy aktywatorem, na drugi nakładamy klej i łączymy elementy. Klej twardnieje w sekundę i prędzej plastik urwiesz niż klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Ja polecam ten https://www.pattex.pl/pl/produkty/kleje-blyskawiczne/sos-super-klej-power-zel.html Trzyma i nie zostawia białego śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Nikolasyev napisał: Wydaje mi się, że żaden z sposobów się nie sprawdzi zbytnio . Ale wydaje ci się czy jesteś pewien? Bo ja przyklejałem i na jedno i na drugie i zdawało egzamin. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Ja polecam kleje firmy ZAP. Są oczywiście w 3 rodzajach :rzadki, średni, gęsty oraz w 2 wielkości opakowaniach. Są też debondery i aktywatory oraz cała gama innych produktów. Taki klej nie musi stać w lodówce.( jak niektóre inne CA). Trzymam go sobie w szafce już ponad rok i nawet nie zgęstniał. Ze swojego doświadczenia polecam z zieloną etykietą (średnigęsty). https://rc-team.pl/cyjanoakrylowe/63495-zap-klej-ca-cyjanoakrylowy-sredni-283g-pt-02.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 10 Stycznia 2020 Share Napisano 10 Stycznia 2020 Kleje CA są raczej agresywne, jak się klei na farbę to klej najpierw rozpuszcza ją i dlatego nie trzyma ale chwilę przytrzymać i powinno złapać Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 16 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki wszystkim za propozycje klejów i sposobów. Kupie na początku i przetestuje kle CA od AmazingArt. Po przerwie od modelu wykonałem wykonałem dyszę silnika i kokpit po dwóch stronach kadłuba. Wszystko pomalowałem i polakierowałem i gdzie się dało to puściłem washa. 3 Tak swoją drogą: czy ktoś będzie wiedział jaka powinna być waga ciężarka nad przednią golenią? Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Nikolasyev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 7 minut temu, Nikolasyev napisał: Tak swoją drogą: czy ktoś będzie wiedział jaka powinna być waga ciężarka nad przednią golenią? Dobra polityka to "ile wlezie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2020 Share Napisano 16 Stycznia 2020 1 minutę temu, Matys napisał: Dobra polityka to "ile wlezie" Jeśli dobrze pamiętam to MiG-21 z Eduarda nie potrzebuje wyważenia. Ale jeśli kolega bardzo się upiera to profilaktycznie można dać ze dwie kulki z łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2020 W dniu 16.01.2020 o 16:24, mig napisał: Jeśli dobrze pamiętam to MiG-21 z Eduarda nie potrzebuje wyważenia. Ale jeśli kolega bardzo się upiera to profilaktycznie można dać ze dwie kulki z łożyska. Osłonę radaru przykleję na końcu więc gdyby model byłby źle wyważony to się dorzuci kilka ciężarków do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 W dniu 16.01.2020 o 16:24, mig napisał: Jeśli dobrze pamiętam to MiG-21 z Eduarda nie potrzebuje wyważenia. Ale jeśli kolega bardzo się upiera to profilaktycznie można dać ze dwie kulki z łożyska. Ten potrzebuje. Ja do stożka wpakowałem trochę śrutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 18 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2020 2 godziny temu, Psar77 napisał: Ten potrzebuje. Ja do stożka wpakowałem trochę śrutu Dzięki za informacje, w takim razie się dorzuci kilka gram, ale to na końcu (po sklejeniu podwozia) by był dobrze wyważony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Prace idą do przodu na razie bardziej w ślimaczym tempie, które jednak przyśpieszy, gdyż może by mi się udało skończyć miga na konkurs - wystawę.. Mam na to niecały tydzień, do piątku czas, więc co z tego wyjdzie? Nie wiem Pożyjemy zobaczymy. Na chwilę obecną skleiłem przysłowiowy "ołówek" z dwóch połówek, gdzie poszło troszkę szpachli na nierówności; wykonałem fotel z katapultą pilota, połówki skrzydeł, które trzeba będzie ubrudzić tak jak i miejsce na podwozie (serio, zapomniałem jak się to fachowo nazywa tak samo nie wiem jak się nazywają elementy w skrzydłach) Wrzucam zdjęcia z roboty: I ten nieszczęsny element, bez nazwy przez mnie Kolejne etapy pracy wkrótce, może jeszcze dzisiaj albo jutro.. Jednak będę chciał kadłub skleić z skrzydłami i zrobić brakujące w nim elementy. Więc C.D.N. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Nikolasyev znowu zapomniałem entera.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 Komory podwozia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 13 minut temu, Moses napisał: Komory podwozia? Tak, tego słowa mi brakło, dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi