Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Te pudełka Airfixa były przekozackie. Zawsze mi się bardzo podobały. 

Edytowane przez Moses

• 3 weeks later...
1 godzinę temu, mig napisał:

Myślałem, że zbierasz tylko stare Airfixy ale widzę, że i inne firmy też. Zrobisz in-box Ił-2? Lepszy niż to co daje ZTS?

Nie. Obydwa są z kategorii szajsowatych. To b.stary zestaw, z 1964 roku. Problem było, że ZTS nie zrobiło dużej różnicy w 1986. Plotka zresztą chodziła, że w Pruszkowie skopiowano Airfixa. 

• Thanks 1

• Super Moderator

@migjak dotrą mogę zrobić, to była "okazyjna" cena więc nabyłem

Czasem sobie oglądam stare modele nabyte z ciekawości, najczęściej takie jakich nie miałem za dzieciaka, fajnie pooglądać co w tamtych latach było dostępne do sklejania, niestety nie dla nas...

• Like 1
  • Thanks 1

• Super Moderator

@barszczoraczej to klasyczny model -w tamtych latach -  idący z "trendami" :) taka była moda jak obecnie CM i inne wynalazki epoki, mam też Ju87 i podobnie jest :D

Na tamte czasy standard, i spoko,

dramat to jest że Airfix to próbuje wznawiać co jakiś czas (np ostatnia edycja, sprzed ok 10 lat, bez żadnego opisu że vintage itp...)

W dniu 30.07.2025 o 16:36, Greif napisał:

Specjalnie dla Kolegi @mig in box 😉

20250730_153255.thumb.jpg.cae4ccbace07f1be9b00144856e6e636.jpg20250730_152956.thumb.jpg.8b396cc16bbf56f5bb37381e3723d302.jpg

koń jaki jest każdy widzi, opinie pozostawiam oglądającym :)

Szału może i nie ma ale plus za polskie kalki.

W dniu 28.07.2025 o 17:14, letalin napisał:

Nie. Obydwa są z kategorii szajsowatych. To b.stary zestaw, z 1964 roku. Problem było, że ZTS nie zrobiło dużej różnicy w 1986. Plotka zresztą chodziła, że w Pruszkowie skopiowano Airfixa. 

No raczej nie.

8 godzin temu, mig napisał:

Greif, dziękuje bardzo za in-box. Na pierwszy rzut oka wygląda trochę lepiej niż ZTS. Więcej części do sklejenia. Szału nie ma.

Może i więcej części, ale kształty i detale Airfixa zupełnie z palca, a ZTS mniej więcej dobrze je  oddaje.

15 godzin temu, Wymysl napisał:

Może i więcej części, ale kształty i detale Airfixa zupełnie z palca, a ZTS mniej więcej dobrze je  oddaje.

Nigdy nie porównywałem obu modeli bo nawet nie wiedziałem, że Airfix zrobił Ił-2. Dzisiaj oba modele to już zabytki i nie warto  się nad nimi pochylać. 

Gapa ze mnie

Sylwetka znana, bo i mieszkalem w okolicach Jezowa ( Grünau ) gdzie ten szybowiec byl przed wojna budowany

A dopiero teraz, gdy Barszczo napisal o skali modelu, popatrzylem jeszcze raz na pudelko, a tam jest przeciez napisane

SG38

Starosc nie radosc 😞