Grzes Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Przypadkiem znalazłem na aukcji, dosłownie przed chwilą. Jak ktoś bardzo pragnie to za 9zł jest tu: https://allegrolokalnie.pl/oferta/matchbox-fabry-modelarskie-lata-80?navCategoryId=51148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 13:13 Share Napisano Wtorek o 13:13 Dobra, ale tego to jeszcze nie było w tym temacie. Pamięta ktoś takiego Concorda? To było coś między modelem, a zabawką z Matchboxa (ze wskazaniem na tę drugą opcję). Swego kupiłem w kiosku jakoś pod koniec lat 80. Składało się go z kilku części - podwozie, skrzydła, kadłub, dziób. Oznaczenia to były naklejki samoprzylepne. Co ciekawe, w moim dziób był zrobiony z czarnego plastiku Nie był duży, tak ok 10-15 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano Wtorek o 17:07 Share Napisano Wtorek o 17:07 O, to to nawet ja miałem, dobrze pamiętam te wielkie koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano Wtorek o 17:40 Share Napisano Wtorek o 17:40 W dniu 4.01.2026 o 22:14, kopernik napisał: Faktycznie, te okienko było jak wrota do raju. Jak Matchbox był dostępny tylko na bazarku lub w komisie zerkało się przez nie łakomie do wnętrza ... Były też pudelka bez okienka ... Sami oceńcie, które jest fajniejsze. Z tego co pamiętam, te "większe" Matchbox-y, które pojawiły się u nas w połowie lat 80-tych to okienko miały. Jakoś na przełomie lat 80-tych i 90-tych sprzedawano w Składnicach już nowe wydanie tego P-38, stukane w Chinach. Nie miało okienka, a poza tym charakteryzowało się wyraźnie gorszą jakością plastiku, który w ogóle dość dziwnie i specyficznie pachniał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano Wtorek o 20:54 Share Napisano Wtorek o 20:54 Przypomniało mi się, że mam w zbiorach takiego Heinkla He-111. Kupiony kiedyś na alledrogo; dwa opakowania - jedno klasyczne KP, drugie takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Środa o 10:58 Share Napisano Środa o 10:58 No ale gdzie ten Heniek111? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano Środa o 11:58 Share Napisano Środa o 11:58 58 minut temu, jmx62 napisał: No ale gdzie ten Heniek111? Na pierwszym zdjęciu pudełka - z opisu wynika, że z zestawu można wykonać Avię S-199, Me-109 G i He-111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano Środa o 12:27 Share Napisano Środa o 12:27 Raczej: Avia S199- konwersja Me 109G/He111 (silnik)... Może się mylę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Środa o 13:19 Share Napisano Środa o 13:19 I chyba masz rację, to autor miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi