Grzes Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Przypadkiem znalazłem na aukcji, dosłownie przed chwilą. Jak ktoś bardzo pragnie to za 9zł jest tu: https://allegrolokalnie.pl/oferta/matchbox-fabry-modelarskie-lata-80?navCategoryId=51148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia Dobra, ale tego to jeszcze nie było w tym temacie. Pamięta ktoś takiego Concorda? To było coś między modelem, a zabawką z Matchboxa (ze wskazaniem na tę drugą opcję). Swego kupiłem w kiosku jakoś pod koniec lat 80. Składało się go z kilku części - podwozie, skrzydła, kadłub, dziób. Oznaczenia to były naklejki samoprzylepne. Co ciekawe, w moim dziób był zrobiony z czarnego plastiku Nie był duży, tak ok 10-15 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia O, to to nawet ja miałem, dobrze pamiętam te wielkie koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia W dniu 4.01.2026 o 22:14, kopernik napisał: Faktycznie, te okienko było jak wrota do raju. Jak Matchbox był dostępny tylko na bazarku lub w komisie zerkało się przez nie łakomie do wnętrza ... Były też pudelka bez okienka ... Sami oceńcie, które jest fajniejsze. Z tego co pamiętam, te "większe" Matchbox-y, które pojawiły się u nas w połowie lat 80-tych to okienko miały. Jakoś na przełomie lat 80-tych i 90-tych sprzedawano w Składnicach już nowe wydanie tego P-38, stukane w Chinach. Nie miało okienka, a poza tym charakteryzowało się wyraźnie gorszą jakością plastiku, który w ogóle dość dziwnie i specyficznie pachniał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia Przypomniało mi się, że mam w zbiorach takiego Heinkla He-111. Kupiony kiedyś na alledrogo; dwa opakowania - jedno klasyczne KP, drugie takie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia No ale gdzie ten Heniek111? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 58 minut temu, jmx62 napisał: No ale gdzie ten Heniek111? Na pierwszym zdjęciu pudełka - z opisu wynika, że z zestawu można wykonać Avię S-199, Me-109 G i He-111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia Raczej: Avia S199- konwersja Me 109G/He111 (silnik)... Może się mylę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia I chyba masz rację, to autor miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 14:11 Share Napisano wczoraj o 14:11 Znacie taki wynalazek? Kaleczki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano wczoraj o 14:19 Share Napisano wczoraj o 14:19 To chyba jest teraz pakowane w mistercrapach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano wczoraj o 14:49 Share Napisano wczoraj o 14:49 (edytowane) No chyba dokładnie tak Straszny gniot. Nakotne to radziecka firma chyba już nie istnieje. Robili jeszcze Polikarpowa I-3, Tupolewa I-4 a znajomy podpowiada mi że chyba też Su-27. Edytowane wczoraj o 14:52 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 14:51 Share Napisano wczoraj o 14:51 No dobra, ale co to za firma "NAKOTNE"? Litwa jakaś czy inna Estonia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano wczoraj o 14:57 Share Napisano wczoraj o 14:57 O paczna ScaleMates piszą że to jednak nie CCCP jak mi się wydawało a Łotwa. Grzes nie trafiłeś, trzeba było "strzelać" po środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu 8 godzin temu, jmx62 napisał: No chyba dokładnie tak Straszny gniot. To jeden z moich sklejonych 29. Drugi jest z Italeri. W kolejce, od lat, czeka UB Italeri. Tak że, ten, tego... nie było innego, ... Mało tego, nie zamierzam sklejać kolejnego. Jest w gablocie 29 i to mi wystarczy. A nowych modeli multum... Dodam, że nie podniecam się nitami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Takie substancje zabytkowe na alledrogo... Oj Hermol to był u mnie "pierwsza pomoc" przy kontuzjach w modelach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu a Wilbra jako erzatz Humbroli miała zastosowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 3 godziny temu, Artek82 napisał: Hermol Uwielbiam jego zapach! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Hermol i Wilbra, podstawa warsztatu modelarza kartonowego i plastikowego lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. W Polsce oczywiście . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu A znał ktoś z Was klej VINTEX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Ja pamiętam do modrli kartonowych Butspren w słoiczkach z zakrętką z czarnego bakelitu a zastępczo jak nie było to jeszcze był w tubkach Skorolep, też bardzo fajny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 57 minut temu, jmx62 napisał: Ja pamiętam do modrli kartonowych Butspren w słoiczkach z zakrętką z czarnego bakelitu a zastępczo jak nie było to jeszcze był w tubkach Skorolep, też bardzo fajny zapach. No i słynny AK20 w szklanych słoiczkach. Kopał nawet po zakręceniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 minutę temu Share Napisano 1 minutę temu AK-20 i nitrocellon to bardziej do modeli latajacych, przeważnie szybowców Jaskółka, Czyżyk, Dzięcioł, Sowa itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi