Grzes Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego 15 minut temu, India napisał: Niezłe. Wrzucisz ze 2 fotki planów? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Które interesują? Ciut tego jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego 12 godzin temu, India napisał: Które interesują? W sumie tak z ciekawości, ale skoro mogę wybrać, to może pierwszy (Po-2) i ostatni (TS-11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Wedle życzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Plus premia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Do tego broszura z informacjami, przykładowo Po2. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Dzięki Czyli taki modelarski klasyk, jakich sporo wówczas bywało. Ja bym się nie porwał na zrobienie modelu z tych planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego https://www.facebook.com/reel/1414212246706588 Filmik o starym KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego W tych czasach to już się ocierało o tajemnicę państwową... Ale i z tego robione były ciekawe modele. Dla chętnych, można porównywać model JS 3 1/48 Atlantisa z dokumentacją. A to był rok 1978, nie 65.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego Mini recenzja IŁ-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego Rysunek z kalendarza LOT 1971r. Autor Janusz Grabiański. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego Patrząc na wielkość - jest to model kartonowy. Albo autor w snach antycypował "dużego" IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego (edytowane) 13 godzin temu, pmroczko napisał: Patrząc na wielkość - jest to model kartonowy. ale tylko waloryzowany tj. przemalowany , bo ten z 1959 był z innego dywizjonu , a ten z 1970 był łaciaty i też z innego dywizjonu Edytowane 10 Lutego przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego 23 godziny temu, kopernik napisał: Patrząc na kartkę z kalendarza, proponuję raczej zwrócić uwagę na świetny warsztat akwarelowy autora rysunku. Seria LOTowskich pocztówek tego samego twórcy: A tu ciekawostka z naszego podwórka o Januszu Grabiańskim: Cytat Grabiański zawsze marzył o tym, żeby zostać pilotem. Jako dziecko nieprzerwanie rysował samoloty i budował ich modele. Należał nawet do harcerskiej drużyny lotniczej, której został drużynowym. Niestety, ze względu na problemy z sercem (inne źródła podają problemy ze wzrokiem), skończył jedynie kurs szybowcowy, a w 1949 roku uzyskał licencję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Talent czystej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Co do kalendarzy - a kojarzą Koledzy kalendarze "Morza"? Z rewelacyjnymi obrazami marynistycznymi. Po drugiej stronie były opisy i rysunki. Kalendarz z polskimi okrętami z okresu II wojny był moim pierwszym zbiorem "kwitów" w tym temacie. Jakoś w okolicach 1996 przy okazji przeprowadzki "Amba zeżarła" - dziwnie podejrzewam że mama zutylizowała go do wykładania skrzynek na przewożone manele "bo to stare i niepotrzebne", oczywiście nie przyznała się. Drugi z kliprami też wtedy straciłem. Na pewno były jeszcze polskie transatlantyki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Mam gdzieś taki kalendarz Te rysunki były niesamowite, przynajmniej tak je pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Ten z żaglowcami pamiętam, ale był jeszcze jeden z "tematyką różną": masowce, drobnicowce, con-ro (a może to był ro-ro?), trawlery. Pamiętam, że próbowałem zrobić model trawlera-przetwórni (kadłub wycinany nożem ze styropianu, bo miał pływać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Mój był/jest z gigantami z II WŚ Pamiętam był Hood, Bismarck, Akagi, itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 26 minut temu, arhtus napisał: Mój był/jest z gigantami z II WŚ Pamiętam był Hood, Bismarck, Akagi, itd.. Z roku 1985? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego (edytowane) Nie dawało mi to spokoju i pofatygowałem się znaleźć ten kalendarz. Aj ta nasza pamięć, jakoś inaczej mi się to utrwaliło Hood tonie, Bismarcka nie ma, zamiast Akagi jest Kaga... 1989 Edytowane 15 Lutego przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarthModellbau Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 4 godziny temu, arhtus napisał: Nie dawało mi to spokoju i pofatygowałem się znaleźć ten kalendarz. Aj ta nasza pamięć, jakoś inaczej mi się to utrwaliło Hood tonie, Bismarcka nie ma, zamiast Akagi jest Kaga... 1989 Przynajmniej część tych obrazów trafiła wcześniej na okładki serii morskiej Wydawnictwa Poznańskiego - książki Flisowskiego (na bazie których napisał "Burzę nad Pacyfikiem" i Pertka. Do dzisiaj mam tą serię, a zacząłem jeszcze od kilku tomików podarowanych przez brata ciotecznego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Adam Werka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Pan Adam Werka projektował/malował też okładki do morskich numerów Małego Modelarza w tamtych czasach. Ależ to były piekne grafiki a jak pobudzały wyobraźnię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) Okładka MM z ORP Garland była taka sama co lipiec w kalendarzu, oczywiście jeśli dobrze pamiętam PS źle pamiętam Edytowane 16 Lutego przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi