abtb Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Czyli jednak zazdraszczasz.. Po znajomości nie będę cię wyprowadzał z błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 13 godzin temu, Grzes napisał: Może powiecie, że jestem gupi... na pewno nie jestes glupi by nie kupil ja ciagle szukam - Schrecka i Balilli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Nostalga, nostalgia i jeszcze raz nostalgia... Ja już z modeli nostalgicznych mam wszystkie, których szukałem . Teraz pora na ich sklejenie i postawienie w kolekcji :). Odnośnie modeli polskich syzbowców to nie miałem jedynie Jaskółki a te, które miałem wspominam bardzo dobrze. Modele przeurocze, samosklejale a jedyne do czego mógłbym się przyczepić to chyba niekomolketne kalkomanie. Cieszy mnie kiedy ktoś buduje z tych zestawów śliczne modele. Lubię jak ktoś z takich zabytków wyciska wszystkie poty i buduje prawdziwe miniaturowe samoloty czy szybiwce. Wtedy serce rośnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Nie miałeś Jaskółki? Pierwsza zobaczyłem na tym forum. A polowałem wieele lat. A co z Foką Sobasia, bo o niej też tylko czytałem. Mówię o skali 72-75. Ardpol to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 2 godziny temu, India napisał: Nie miałeś Jaskółki? Pierwsza zobaczyłem na tym forum. A polowałem wieele lat. A co z Foką Sobasia, bo o niej też tylko czytałem. Mówię o skali 72-75. Ardpol to inna bajka. No nie miałem Jaskółki a o Foce nawet nie miałem pojęcia, że miała swoją miniaturę w 72. Miałem Jantara Standard, Muchę, Sępa, Bociana, Gila oraz Zefira. Te modele miały w sobie to coś co sprawia, że miło się o nich myśli miło się je wspomina. Doskłownie kilka cześci na jednej ramce i jedna bezbarwna szybka i malutka podstawka. Wszystko niezwykle estetycznie zaprojektowane no sama przyjemność sklejania. Pudełka były niezbyt piękne chociaż Bocian i Mucha miały całkiem oryginalne ilustracje przynoszące na myśl malarstwo prymitywne albo jakieś ilusytacje z książek dla dzieci. To było fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 To tak w ramach ciekawostki- z Bociana można zrobić Bociana E (podwozie, pościnane końcówki skrzydeł i usterzenia, inny podział oszklenia i dodane płyty na końcach skrzydeł i ciut drobiazgów). A z Muchy (skrzydła)i Gila (kadłub)- Lisa. I już jest 8 szybowców SZD. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 8 minut temu, India napisał: z Bociana można zrobić Bociana E Wiemy 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 6 godzin temu, India napisał: A z Muchy (skrzydła)i Gila (kadłub)- Lisa. I już jest 8 szybowców SZD. Krakowski Lis jest b.efektownie pomalowany. Szkoda, że nie ma kalkomanii do polskich szybowców z PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 2 godziny temu, letalin napisał: Krakowski Lis jest b.efektownie pomalowany. Szkoda, że nie ma kalkomanii do polskich szybowców z PZW. Zawsze można zaprojektować i dać do wydruku (jest kilka osób , które to robią , nawet tu na forum) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Grześ, pikna dioramka, całkiem jak na kwadracie, brak tylko kl-a (wiem - wymiar nie pozwolił ) PS : Pozdrawiam Jelenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Takie ? Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Wojtek59 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Czyli miłośnicy patyków mają się dobrze. Decalsy super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Takie ? Takie. Gdzie trzeba nacisnąć, żeby dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 19 minut temu, letalin napisał: Takie. Gdzie trzeba nacisnąć, żeby dostać? To moje własne wypociny. Ale jeszcze nie są skończone. Robię jeszcze rejestracje. Jak skończę to pokażę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Jeśli mogę podpowiedzieć, to raczej lepiej jest zaprojektować napis LIS, bez niebieskiego tła. To lepiej będzie wymalować, tak jak i kolorowy pas na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Ależ zdaję sobie z tergo sprawę. Tło dla Lisa, Ogara i Sroki jest na niższej warstwie Inkscape'a i służy raczej do kontroli i wyszukiwaniu niedokładności. W każdej chwili można je usunąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 4 godziny temu, India napisał: Czyli miłośnicy patyków mają się dobrze. Decalsy super. Oczywiście! Przypomnę dla chętnych, że mamy projekt grupowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Jest sekcja samolotowa, śmigłowcowa, szybowcowa. Brakuje tylko spadochronowej i będzie jak w porządnym aeroklubie A tak na powaga to te szybowce mikre takie, takie delikatne, takie chucherka ale robią wrażenie. A jak jeszcze kto posmakował lotu takim ptakiem to już ohoho. Wniebowzięcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 4 godziny temu, jmx62 napisał: A tak na powaga to te szybowce mikre takie, takie delikatne, takie chucherka ale robią wrażenie. A jak jeszcze kto posmakował lotu takim ptakiem to już ohoho. Na ostatnie imieniny rodzinka mi zafundowała, start z wyciągarki. Muszę przyznać, że rewelka. Przy tym start samolotu pasażerskiego, to delikatne wznoszenie. 4 godziny temu, jmx62 napisał: Jest sekcja samolotowa, śmigłowcowa, szybowcowa. Ja zaś w sprawie sekcji pancernej mam pytanie. Gdzieś w drugiej połowie lat 80-tych byly dostępne czołgi ze sterowaniem z konsoli na kabelku. Chyba to był tygrys, oliwkowy plastik, duże pudło. Kolega z klasy miał, bo jego mama była sklepową, a ja strasznie zazdrościłem, bo nie miałem. Może kojarzycie ten produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 21 minut temu, giberes napisał: Gdzieś w drugiej połowie lat 80-tych byly dostępne czołgi ze sterowaniem z konsoli na kabelku. Chyba to był tygrys, oliwkowy plastik, duże pudło. Kolega z klasy miał, bo jego mama była sklepową, a ja strasznie zazdrościłem, bo nie miałem. Może kojarzycie ten produkt? Na bank w latach 60/70 były produkcji "made in choroszo" KW i T-34 właśnie na kabelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 W dniu 6.01.2023 o 17:29, Staryfajter1954 napisał: No nie miałem Jaskółki a o Foce nawet nie miałem pojęcia, że miała swoją miniaturę w 72. Miałem Jantara Standard, Muchę, Sępa, Bociana, Gila oraz Zefira. Te modele miały w sobie to coś co sprawia, że miło się o nich myśli miło się je wspomina. Doskłownie kilka cześci na jednej ramce i jedna bezbarwna szybka i malutka podstawka. Wszystko niezwykle estetycznie zaprojektowane no sama przyjemność sklejania. Pudełka były niezbyt piękne chociaż Bocian i Mucha miały całkiem oryginalne ilustracje przynoszące na myśl malarstwo prymitywne albo jakieś ilusytacje z książek dla dzieci. To było fajne A tu opinia o modelach szybowców ze SkrrzydlatejPolski 1966/11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 W tym wątku była Jaskółka i raczej w skali 1/75. Zefir też przemknął, faktycznie podwozie było ciut grube. Mam pytanie, czy ktoś się zetknął z Jaskółką i Foką (głównie) firmy Sobaś? To tylko znalazłem w wykazie modeli w książce: Budowa plastikowych modeli samolotów. I tak sobie szukam tego Gralla od lat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 1 godzinę temu, giberes napisał: Może kojarzycie ten produkt? oczywiscie bez Fokkera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Kurczę, to mógł być ten isu 152, widok jakby podobny, no i dla dzieciaka to czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 34 minuty temu, India napisał: W tym wątku była Jaskółka i raczej w skali 1/75. Zefir też przemknął, faktycznie podwozie było ciut grube. Mam pytanie, czy ktoś się zetknął z Jaskółką i Foką (głównie) firmy Sobaś? To tylko znalazłem w wykazie modeli w książce: Budowa plastikowych modeli samolotów. I tak sobie szukam tego Gralla od lat.. Jaskółkę miałem w ręku na tyle długo, że zrobiłem odbitkę w kauczuku. Na zdjęciu szybki odlew połówek kadłuba. Zefir to tak jak Yeti, albo SZD Foka z Dujin'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi