barszczo Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Welsh kojarzy mi się, musiałem mieć to kiedyś w łapach. Natomiast Scaleplanes kompletnie mi nie znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 A kojarzy ktoś taką firmę Ludemann-Model czy jakoś tak? Puszczali baaaaardzo niszowe tematy tyle tylko że z żywicy i podobno trochę jak szortrany w sensie spasowania części i szczegółowości zwłaszcza drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) Taka? https://ipms-warszawa.pl/rwd-4/ Mam jeszcze: Edytowane 12 Października 2023 przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 O to to. Coś podobnego. Mieli calkiem pokaźny wachlarz tematów. Głównie jakieś takie szmatopłaty i szybowce właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Października 2023 Super Moderator Share Napisano 12 Października 2023 a mnie wszedł z ebay 111, mam jednego już ale w starszym pudełku no ale się trafiło w końcu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 F-111 i to jeszcze w kamo SEA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) 7 godzin temu, jmx62 napisał: A kojarzy ktoś taką firmę Ludemann-Model Thomas Lüdemann budowal swietne modele z zywicy. przez jakis czas robil tez kilka rzeczy dla pana Schorscha z Modellbaustudio Rhein Ruhr. Miedzy innymi lotki do Junkersa F-13. Z Thomasem mialem dobry kontakt, zwlaszcza, ze przez jakis czas mieszkal w Jeleniej Gorze. Pozniej wszystko sie urwalo, bo pp przeniosl sie do Czech. Ile w tym prawdy, nie wiem, bo nikt z MS Rhein Ruhr nie chcial mi dac dalszych namiarow. Acha. rewelacyjna Taube !!! Nie wiem tylko, czy byla w 72, czy w 48 Edytowane 12 Października 2023 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 A tej/tym? Taube to ktoś, być może p.Sikora pisał w jednym z pierwszych numerów miniRepliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 Moje sklejanie zawsze szło w parze z literaturą lotniczą. Łykałem Arcta, Króla, Skalskiego i wielu innych i marzyłem o sklejeniu modeli samolotów na których walczyli. Ale w PRL brakowało nie tylko modeli ale i książek. Przeglądając stare SP znalazłem kolejną, o której nawet nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Gdzieś ją chyba jeszcze mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 3 minuty temu, Soris napisał: Gdzieś ją chyba jeszcze mam. Ja mam ją na pewno, z jakieś 5 lat temu kupiona za całe 5 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 13 godzin temu, jmx62 napisał: ... p.Sikora pisał w jednym z pierwszych numerów miniRepliki. i...i chyba nawet gdzieś był wykaz tych modeli tylko nie wiem czy pełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter766 Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 no wiesz, kiedys to bylo inaczej. w latach 70-80 modele byly skromne, ale serce sie radowalo jak sie takie cos dostalo. dzisiejsze czasy to pelno opcji, ale wtedy? to prawda ze czekalo sie tygodniami w kiosku na nowy model. stare modele mają taka magie, nie to co teraz. a jak porównasz te vintage z italeri do nowych, to widac roznice jak na dłoni. ale czasy sie zmieniają, i trzeba isc z duchem czasu. ale fajnie, ze mozemy chociaż powspominac. w sumie to wspomnienia z tamtych czasów dodają takiego smaczku. teraz wszystko jest latwiej dostępne, ale czy to zawsze lepiej? no wlasnie- kwestia tej jakosci. a waszym zdaniem kiedyś byly lepiej wykonane czy dzis? trudno powiedzieć. nostalgia ma swoją moc, ale i nowości swoje plusy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Oczywiście vintage, to nostalgia za dawnymi czasami, za emocjami jakie się łączyły ze zdobywaniem modeli i ich szybkim budowaniem. Z czysto modelarskiego punktu widzenia, bez nostalgii z jaką się u nas łączą, są to słabe modele, czasem karykatury pierwowzorów, ale miłość jest ślepa;) Ja to tłumaczę sobie tak, że na starość człowiek dziecinnieje i ten powrót do zabawek politechnicznych z dawnych lat jest tego objawem:) Nigdy bym nie namawiał żadnego dzieciaka, żeby spróbował skleić jakiś archaiczny samolocik, np. Karasia z Ruchu, czy Czaplę z ZTS. To mogłoby zamordować pasję zaraz na początku kariery modelarskiej:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Vintage czy nostalgia to nie tylko modele ale i farby. Pamiętacie? SP 1988. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 2 godziny temu, letalin napisał: ... Nigdy bym nie namawiał żadnego dzieciaka, żeby spróbował skleić jakiś archaiczny samolocik, np. Karasia z Ruchu, czy Czaplę z ZTS. To mogłoby zamordować pasję zaraz na początku kariery modelarskiej:) Mnie nikt nie namawiał na te modele. Za Karasia czy 11 byłem w stanie oddać wszystko ! To naprawdę były wymożone modele ! Nadmienię też, że to właśnie te modele ( wraz z Mikro 144 i Plasticart ) rozbudzały pasję. Obecnie dzieciaka bardziej zniechęci perfekcyjny model Army niż taki jednodniowy projekcik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: Vintage czy nostalgia to nie tylko modele ale i farby. Pamiętacie? SP 1988. Nie tylko "Pamiętacie", ale jeszcze jakbym dobrze poszukał to bym jeszcze coś znalazł Miałem zestawy, Polski, ZSRR i Niemiecki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Godzinę temu, kopernik napisał: Obecnie dzieciaka bardziej zniechęci perfekcyjny model Army niż taki jednodniowy projekcik. Dziś nie ma raczej rynku na proste, niezbyt perfekcyjne modele. Gdyby był, to naśladowców Copy Bossa z jego tanimi (jeszcze?) kopiami cudzych zestawów (nawet Gladiatora od śp. Matchboxa zerżnęli) byłoby więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 (edytowane) 37 minut temu, letalin napisał: Dziś nie ma raczej rynku na proste, niezbyt perfekcyjne modele. Gdyby był, to naśladowców Copy Bossa z jego tanimi (jeszcze?) kopiami cudzych zestawów (nawet Gladiatora od śp. Matchboxa zerżnęli) byłoby więcej. Mister Craft - mówi Ci to coś ? Ilustracyjnie : sklepik w MLP w Krakowie, tylko ten producent ... Edytowane 16 Października 2023 przez kopernik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Imponujące zdjęcie. Spora oferta. Przepakowacz po prawdze, nie do końca producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Października 2023 Share Napisano 17 Października 2023 sporo modeli Mistercrafta jest w skladnicy we Wroclawiu ( bylem przed rokiem ... ) Denerwujace jest tylko, ze na pudelkach nie ma cen i za kazdym razem trzeba o te cene pytac ( ta szukana jest w internecie - jakos tak byle jak do kwadratu ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Października 2023 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2023 Zgodnie z obietnicą, aczkolwiek jak się okazało WM to współcześnie wydawane modele vacu i żywiczne więc jako takie do vintage się nie zaliczają no ale doszły w jednej paczce więc dla zainteresowanych 1/144 natomiast wracamy do klasyki i kolega nawet w dobrym stanie, kalkomanie i bogactwo malowań jak na tak aftermarketowy produkt i trochę kompletnej egzotyki W 1/32 dla maniaków pewnie da się coś z tego wyciągnąć jak dla mnie raczej ciekawostka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 W dniu 17.10.2023 o 19:01, Greif napisał: Zgodnie z obietnicą, aczkolwiek jak się okazało WM to współcześnie wydawane modele vacu i żywiczne więc jako takie do vintage się nie zaliczają no ale doszły w jednej paczce więc dla zainteresowanych 1/144 Ortodoksyjnie biorąc Broplan to również nie vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Października 2023 Super Moderator Share Napisano 19 Października 2023 @Wymysl1992 rok to już prawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 25 Października 2023 Share Napisano 25 Października 2023 W dniu 16.10.2023 o 23:06, kopernik napisał: Mister Craft - mówi Ci to coś ? Ilustracyjnie : sklepik w MLP w Krakowie, tylko ten producent ... Ano niestety, z tym że jeszcze czas Academy się zdarza , i po prawej 21szy PF od Accury (ex Innex) Ceny niestety daleko wyższe niż przeciętne sklepowe (tzw pod turystę ) Tyle dobrego - że jest Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi