Skocz do zawartości

1/35 Diorama "nocna"

Koksos

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jestem w trakcie tworzenia pierwszej od wielu lat dioramy, gdyż wpadłem na pomysł zrobienia efektu padania światła w nocy. I nie chodzi tu oczywiście to zamontowanie żaróweczki LED i ciągnięcia kabli. Cały efekt miałby być namalowany aerografem. Nie wiem czy jestem pierwszy w tym temacie, bo nigdy nie spotkałem się z podobnym pomysłem. Może znacie podobne prace.

Mam już gotową bazę, i wydaje mi się, że wyszło całkiem nieźle. Nie jestem profesjonalistą, a z aerografu korzystam od około miesiąca, ale efekt już mi się podoba.

Słupy pod drut kolczasty są jeszcze niedokończone, i na razie psują całość. Mam wstępnie pomalowane figurki nazistowskich strażników, i zamówione figurki jeńców, które mam zamiar przerobić na słynne "pasiaki".

Proszę o poradę, bo wydaje mi się, z samymi figurkami diorama będzie wyglądać biednie.

Co można jeszcze tu wstawić?

Może jakieś porady odnośnie stosowanych technik.

Za wszystko z góry dziękuję.

Postaram się w miarę popełnionego progresu wrzucać kolejne materiały z budowy.

Pozdrawiam!

IMG_5964.jpg

IMG_5965.jpg

IMG_5968.jpg

d81a8f41d32ef6ebfa1374da8f54a14c.jpg

Edytowane przez Koksos
  • Confused 1

1 minutę temu, jawkers napisał:

Może mi się wydaje, ale patrząc na padanie cienia, to słupy są źle oświetlone. Chyba że, to nie jest istotne.

Tak. Słupy w ogóle nie są jeszcze "oświetlone".

Na razie są pomalowane tylko szarym podkładem i jakimś czarnym washem.

Słupy są zdaje się niedokończone. 

Sam pomysł z malowaniem światła jest dobry. Tylko to nie będzie takie proste. Słupy jak słupy, to dość proste bryły ale figurki to wyzwanie. 

Tylko sam pomysł na diorame dość kontrowersyjny. Pytanie co tam jeszcze wstawić żeby nie było nudy wydaje mi się dziwne. Nie bardzo rozumiem, mamy wymieniać scenki jakie mogły się tam rozgrywać? Stąd pytanie "serio"? 

Skoro podejmujesz temat obozu to powinienimes mieć jasna koncepcję co chcesz pokazać. Może po prostu obejrzyj kilka dokumentów traktujących o temacie, jakieś zdjęcia. Będziesz wiedział co tam jeszcze można wstawić. 

Tyle dygresji. 

Właśnie nie chcę robić nic kontrowersyjnego. Zastanawiam się nad tym czy na pewno robić pasiaki, czy może jeńców wojennych. Mniej bezpośredni przekaz.

Mam już patent na robienie cieni figurek. Mianowicie oświetlam figurkę zgodnie z padaniem światła docelowego na kartce papieru, odrysowuję cień ołówkiem, następnie wycinam ten obrys i mam szablon do położenia na dioramie. (zrobię fotostory, bo może być mało zrozumiałe). Cienie na samych figurkach to będzie wyzwanie. Mam nadzieję, że się uda.

Ciekawy temat wybrałeś kolego dlatego mało Tobie ktoś doradzi generalnie odnośnie co dodać i jak zrobić bo chyba mało kto się takiego tematu podejmował.Poszperaj w necie i zrób jak potrafisz.Ewentualnie zapodawaj na forum foty z postępów prac.

• Super Moderator
1 godzinę temu, Koksos napisał:

. Nie wiem czy jestem pierwszy w tym temacie, bo nigdy nie spotkałem się z podobnym pomysłem. Może znacie podobne prace.

Nie wiem dokładnie  ale chyba w dioramach, kiedyś została wystawiina galeria z dioramą nocną. Tylko ona była chyba dwu poziomowa.

O mam.

Wbrew pozorom dużo jest dioram, modeli i zwłaszcza figurek na internecie z malowanym oświetleniem.

Raczej niepotrzebne jest wcześniejsze, normalne malowanie figurek standardowymi kolorami. Trzeba na pewno sobie ustalić odcienie do pomalowania osobno strony oświetlonej światłem sztucznym i drugiej, chłodnym światłem księżyca. No i to jest dosyć spore wyzwanie samo w sobie.

Jak już to będzie ogarnięte to każda figurka będzie potrzebowała "szkicu" padającego światła aerografem, a dopiero potem dużej ilości cierpliwej pracy pędzlami =P

Ja bym radził na początek spróbować potrenować na jednej, nieco bardziej ekspresyjnej, może też większej figurce. Te pokazane plastikowe są dosyć płaskie i będzie jeszcze ciężej uzyskać na nich przekonujący efekt.

Na pewno coś znajdziesz na internecie bo to teraz dosyć modny sposób nawet na kukiełki do bitewniaków^^

Jest też oczywiście masa poradników do kupienia... przykładowo nowa książka od Ammo Mig w sumie skupia się na tym temacie.

• 1 month later...

Te figurki to ma być Wehrmacht czy SS, bo jak chcesz więźniów w pasiakach to chyba raczej byłaby ta druga formacja, wtedy musiałbyś przemalować patki na kołnierzach, bo za długie jak na SS. No i głowy - raczej w furażerkach, bo hełmów stalowych szeregowa obsługa na codzień chyba nie nosiła.

Technika którą możesz chcieć wygooglować nazywa się "object source lighting", robiona zarówno aerografem jak i pędzlem. Nie znam się na tym zupełnie więc nie podam sprawdzonego linka do tutoriala ale po prostu wpisz to i zacznij szukać. Jest tego bardzo dużo.

• 3 months later...