Rabbit666 Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Wrzuć jeszcze na papier 800, będzie lepiej. A najfajniej wychodziło mi na papierze 600, ale to guma musi być twardsza - w fujimi miałem ładny, miękki bieżnik, zmatowiło się super, Ale zaczęło trochę rwać bieżnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartishio Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 W dniu 20.02.2020 o 21:31, Stalooki napisał: Zacząłem od wycięcia i przygotowania elementów z zestawu. Muszę powiedzieć że pasują one do siebie bardzo dobrze, nawet jestem tym mile zaskoczony. Będzie potrzebna jeszcze dokładniejsza obróbka żeby zlikwidować małe wypukłości (linie) powstałe w miejscach styku form ale nie jest źle. Takie wstępne wycięcie i przygotowanie elementów pozwala dokładnie zaznajomić się z instrukcją i zapoznać się z etapami prac jakie na nas czekają. A będzie tych prac trochę w tym modelu. Sam nie wiem ile pracy mam poświęcić temu modelowi. Nie powinno się najpierw wycinać wszystkich części. Dopiero jak będą potrzebne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartishio Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 W dniu 21.02.2020 o 17:12, Rabbit666 napisał: Thescalemoddeling channel również kleił Golfa. Można to podejrzeć Ja oglądałem i super nagrywa. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartishio Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) W dniu 23.02.2020 o 11:23, GTiStyle napisał: Obawiał bym się, że pomylę się z numeracją części czy coś. Aczkolwiek i tak bardzo ciekawie się zapowiada. Ja też nie zauważyłem. Edytowane 20 Marca 2020 przez Bartishio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 1 godzinę temu, Bartishio napisał: Nie powinno się najpierw wycinać wszystkich części. Dopiero jak będą potrzebne. Racja! Carpet monster czycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 To ja może nieskromnie podsunę pomysł - choć nie wiem czy to nie kij w mrowisko Harlekin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Fajna trójeczka, ale chyba zostanę przy całym czerwonym Mars Red. Edytowane 20 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 Powoli robię podwozie, mam już gotowe koła. Muszę jeszcze pomalować resztę części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 20 Marca 2020 3 godziny temu, Stalooki napisał: mam już gotowe koła Czyli, nic już z nimi, nie będzie robione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Zaczynają mnie wciągać te układanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Ciekawa prezentacja budowy modelu -widać że masz duuuużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Jawkers - na kołach będą jeszcze pomalowane na czarno małe śrubki i środkowa część z logo VW, tak jak zalecają w instrukcji. Messer - właśnie że nie mam dużo czasu, warsztat ten już się ciągnie dosyć długo a jeszcze nie zrobiłem nawet połowy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 2 godziny temu, Stalooki napisał: Messer - właśnie że nie mam dużo czasu, warsztat ten już się ciągnie dosyć długo a jeszcze nie zrobiłem nawet połowy modelu. Hmmmm, ciekawe co może być przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2020 3 godziny temu, Stalooki napisał: Jawkers - na kołach będą jeszcze pomalowane na czarno małe śrubki i środkowa część z logo VW, To oprócz tego, polecam jeszcze nałożyć wash. Będzie o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Podwozie gotowe i golf już stoi na kołach. Ta matowa czarna farba XF-1 jest bardzo podatna na wycieranie. Od razu błyszczy się tam gdzie się dotknęło, będę jeszcze musiał psiknąć na końcu w paru miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 No wreszcie... Bardzo fajnie wygląda, choć ja wolę półmat C92 jeżeli chodzi i czarny. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Dziwnie wygląda ten mat, Baranki na podwoziach pomijając fakturę są wręcz błyszczące, chociaż golf z fabryki pewnie wyjeżdżał z podwoziem w kolorze nadwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Jakub, "baranki" wychodzą wsciekle błyszczące np. Boll oraz wszelkie marketowe) albo bardziej matowe np. app, sika, blachogum. Preparaty są na bazie bitumicznej, więc są błyszczące w mniejszym lub większym stopniu. Warto tez odróżniać baranki od pozostałych preparatów do konserwacji podwozia. Używałes kiedyś takiej chemii? Co nie zmienia faktu, że fabrycznie jedynki wyjeżdżały lakierowane od spodu a nie czarne. Edit: Myślę, że zamiast wiosłować pędzelkiem w płynie, moim zdaniem bez sensu, to warto poświęcić kilka minut na poszerzenie wiedzy np. takim filmem Edytowane 22 Marca 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Nie jestem specjalistą od konserwacji podwozia ale takiego matu nigdy nie widziałem. Jedyne co jeszcze używałem to fluidol. Skupiłem się na barankach bo chyba inne środki są transparentne. Edytowane 22 Marca 2020 przez jakub476 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2020 47 minut temu, jakub476 napisał: Jedyne co jeszcze używałem to fluidol Fluidol, stosuje się w profilach oraz wewnątrz drzwi, przynajmniej ja tam go aplikowałem, i ma kolor brązowawy. Nie nakłada się go chyba na podwozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 No nie powinno bo jest lepki, a z kolorem to różnie może być i żółty i bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 Kolor podwozia dobierałem według instrukcji oraz z Airfix Model Magazine. I znowu brakuje mi wcześniejszego przestudiowania tematu, ale ogólnie wygląda to dobrze w kontraście z błyszczącymi innymi elementami podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Godzinę temu, Stalooki napisał: ...., ale ogólnie wygląda to dobrze w .... no właśnie wygląda to źle - 'prawie' wszystkie auta maluje się spójnie jednym kolorem (koledzy powyżej to pokazali jak było w przypadku tego modelu) - ja uważam że powinieneś to pomalować na czerwono bez połysku a następnie pociągnąć jakimś czarnym olejem (w sensie łoszem) - grubo i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) 4 godziny temu, jakub476 napisał: Nie jestem specjalistą od konserwacji podwozia No offence! Tak tylko zapytałem z ciekawości. Ja uważam, że nie możemy decydować za autora czy robi według instrukcji czy chce zrobić replikę. Dokumentacji oraz rady właścicieli masz pod dostatkiem. Kwestia czy "Pan Porządek" da Ci dojść do głosu. Te śrubki, które instrukcja każe malować na czarno to śruby do kół w kolorze stalowym. Jeśli chodzi o podłogę oraz zakola też sugeruję tak jak Tombie, żebyś zrobił w czerwony kolor bez zbędnego połysku. Edytowane 22 Marca 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Ja powiem tak, nie używam instrukcji do modeli, zawsze się okazuje, że to zły kolor ta kalka powinna być 1cm wyżej a te część lepiej było przykleić przed malowaniem. I nie bardzo rozumiem o co chodzi gdy się martwicie o numeracje, przykleicie kierownice zamiast lampy czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi