zaruk Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Fajnie na drzwiach wyszło to skrobanko. Czym robiłeś - jakiś sztywny pędzel, szczoteczka do zębów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Ekstra się zapowiada, tylko nie przesadź proszę z tymi zluszczeniami. Duuuuuzo piaskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 Na pozostałych - metalowych częściach będzie dużo mniej otarć farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 22 godziny temu, zaruk napisał: Fajnie na drzwiach wyszło to skrobanko. Czym robiłeś - jakiś sztywny pędzel, szczoteczka do zębów? Zwykłym pędzlem o miękkim włosiu. Dałem heavy chipping i bardzo delikatną warstwę piaskowej farby, więc nie miałem absolutnie żadnych problemów by ściągnąć ja lekko zwilżonym pędzlem. W zasadzie musiałem uważać, by nie przesadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Zaaplikowałem filtr i jasno brązowego washa. Nie chcę zbytnio zaciemnić koloru a przed nami jeszcze sporo zabiegów w tym oleje. Buda: Dodatkowo podobnie potraktowane zostały drzwi i klapy: Dajcie znać co o tym sądzicie. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 Pytanie może głupie, ale filtr kładzie się na matową powierzchnie, czy już na lakier błyszczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 Ja daję bezpośrednio na farbę lub na satynowy lakier, na pewno nie na połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2020 W tym przypadku filtr położyłem na satynę, bo warstwa farby była na tyle cienka, że nie chciałem jej jeszcze bardziej przypadkowo zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 @Stojkovic@Kowalec222- dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2020 Delikatna zabawa z farbami olejnymi. Przygotowuje się do kurzenia pigmentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 Dziś ogarnąłem nieco drzwi Jedno okienko nosi ślady ostrzału Osobno zająłem się osłoną spodu pojazdu (to to czarne) i zasobnikami Na koniec lusterka - jedno piaskowe drugie zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 Użyłem farb olejnych abteilung: Light Earth, Basic Earth Tone i Dark Mud. Dopiero pigmenty przede mną. Co do uszkodzeń, patrz Spotter na przednią szybę: Tam było zwykłe szkło więc się kruszyło nawet od uderzenia kamieniem. Wzorowałem się na tym foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Naprawdę ładnie Ci wychodzi ten model. Mam go na składzie w tej samej konfiguracji blach, zrobiłem kilka prób podejścia i skończyło się na rozpakowaniu worków i kolejnych studiach zdjęć. Może Twój warsztat mnie zachęci do powrotu do niego. P.S. kiedyś na wystawie jeden sędzia powiedział: nie ma złych modeli, tylko są kiepscy modelarze. Walcz dalej z tym ciężkim modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Świetna robota, dobrze idzie. Na ten moment jedna z Twoich najlepszych prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 Wiadomo, że im model nowszy tym w teorii powinien być lepszy. Myślę, że na skalę trudności budowy tego Scuda wpływ mają trzy czynniki: koszmarna składalność, wielkość modelu i ilość elementów do obróbki i na koniec masa uproszczeń, które trzeba poprawiac blaszkami edka - również nie najwyższych lotów. Mam nadzieję, że jak juz go ukończe, to z przyjemnością wezmę się za coś mniej stresującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 Dziś ogarnąłem reflektor na budzie, który wyszedł całkiem fajnie i jak dojdzie na niego klatka to może nie będzie widać, że jest taki płaski. Położyłem piaskowy na kolejne dwa moduły. Fajnie widać różnicę koloru przed i po zabiegach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Nie ogarniam koloru, prawie każdy element wygląda inaczej. Na pierwszych zdjęciach wygląda jak wypłowiała zieleń. Tylne elementy mają rozjaśnienia piaskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 halo, halo! Wizja nam odjeżdża! Obiecywałeś coś takiego jak na pierwszym foto a wychodzi zupełnie coś innego! W dniu 15.03.2020 o 21:12, Stojkovic napisał: Ale zdecydowałem że będzie Irak i piaskowy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Przecież model jest w piaskowym nałożonym na zielony - piaskowy jest kolorem jasniejszym, więc z tego względu ma inny odcień lekko niż kładziony bezpośrednio na szary. Pierwszy moduł jest po filtrze, olejach i washu brązowym więc ma inny odcień niż elementy tylko po malowaniu i filtrze (żółty). Podtrzymuję, że będzie Irak i pisakowy - ten na foto to Libijczyk . Przy kolorystyce używam koloru AK Real Colors Iraq Army - więc dedykowany. Analizuję fotki innych pojazdów z Iraku i ten pisakowy róznie się starzeje i generalnie weathering jest ciekawy. Patrzyłem też na ten czeski egzemplarz jak się może to z czasem zużywać wszystko. ALe chyba rzeczywiście za mało piaskowy model jest i ten zielony za mocno przebija Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 13 godzin temu, Stojkovic napisał: ALe chyba rzeczywiście za mało piaskowy model jest i ten zielony za mocno przebija O, to było sensem mojego wpisu. Podziałasz coś, jakaś warstwa-dwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2020 Podziałałem już w temacie bardziej piaskowego, ale niestety kosztem fajnych odrapań do zielonego. W zasadzie to chyba wyjdzie to na lepsze, bo zawsze można odtworzyć olejami i osobnymi obiciemi z pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 Tak przy okazji znalazłem ciekawy materiał na temat Irackich Scudów, w zasadzie nie pokazują ich samych w sobie ale jest m. in. o modyfikacji rakiet Al-Hussajn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 Nowe, mocniejsze kolory sekcji 2 i 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi