Skocz do zawartości

Porsche lakierowane i polerowane w jeden dzień ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fajnie dobrane kolorki we wnętrzu. Te prosiaki w środku są dość monotonne i nudne - Twoja wersja jest zacznie żywsza :super:

Napisano (edytowane)

"Kończym" budę... Zostały kierunki, wycieraczki z przodu, nalepki i drobne korekty... :)

GbyEr1M.jpg

d28fuBG.jpg

73YvREA.jpg

rNONKeF.jpg

DOPISANE

Zdjęcie po zmniejszeniu rozdzielczości, którego Forum nie ścięło... Teraz kolor się zgadza ?

tleU5Mt.jpg

Edytowane przez Dorotka
  • Like 1
Napisano
2 minuty temu, enten napisał:

Jakie są najlepsze farbki do malowania pędzlem takich detali jak uszczelki w cywilach? Valejo?

Ja przez długi czas używałem tylko i wyłącznie C92 od Mr. Color. Jakiś rok temu zacząłem używać Satin Black od Mig-a (A MIG-032). Mają fajną fakturę i dają się łatwo zmyć. To akryle, więc można działać nimi praktycznie bezszkodowo dla lakieru, a ewentualne korekty są bardzo łatwe (patyczek od Tamki + woda). Na tym modelu to właśnie ta farba (uszczelki + lusterka). 

Napisano

Doritka , fajny poradnik , pewno mi sie przyda - na bank . Mam jakieś autko w 1:24 chyba Ford

Mam identyczne podejście do klejenia

To ma byc zabawa

Jak COS spitolę i dostaje OPR nie rzucam pracy ,staram sie poprawić

Ha ha z rożnym efektem końcowym , jednak zawsze jest ladniej

Pozdrawiam i unikaj Korony

Napisano

A co ta lewa lampka tak wystaje ?? Jedyne co w tym modelu lubiłem, to zapach opon :D Uwielbiam jak w modelu są opony pachnące oponami :D

Napisano (edytowane)
5 minut temu, toled napisał:

A co ta lewa lampka tak wystaje ??

Wszystkie lampy są na tę chwilę na niby kleju, więc sobie "biegają" ?

Edytowane przez Dorotka
Napisano
16 minut temu, Dorotka napisał:

Wszystkie lampy są na tę chwilę na niby kleju, więc sobie "biegają" ?

Uff :D Z lampkami w tym modelu to różnie jest, kierunkowskazy boczne są najczęściej do poprawek, bo wystają albo w ogóle nie pasują. 

Napisano (edytowane)
3 minuty temu, toled napisał:

Uff :D Z lampkami w tym modelu to różnie jest, kierunkowskazy boczne są najczęściej do poprawek, bo wystają albo w ogóle nie pasują. 

Raczej nie jest różnie, tylko są totalnie spie... :woot: Kierunki wciąż męczę :)

Edytowane przez Dorotka
Napisano

No i dupa zbita... Miało być z pudła, ale jednak poniosło mnie przy kółkach, jakoś stały się nieakceptowalne... Także będą czarne w połysku, śrubkami aluminiowymi, wentylami i ładnymi znaczkami.... Klęska normalnie, wszystko przez wirusa... ?

W7gRk8q.jpg

Napisano

Czyli u Fujimi to standard niedopasowane "szkło". Nawet jak widać w nowym modelach (jak Cayman) jeszcze tego nie opanowali.

Felgi fajnie będą pasowały do kolorów nadwozia i wnętrza.

Napisano

Podepnę się jeśli autor uprzejmie pozwoli.
Co do samego lakierowania to uważam, że czasem ludziom zwyczajnie się nie chce porządnie przysiąść do tematu.
Ja nie wiem czy z lenistwa czy z innego powodu. Ale jak napisał Dorotka to wbrew pozorom nie jest nic skomplikowanego. Wymaga jedynie cierpliwości i trzymania się procedur.
Jak raz wyjdzie to potem nie będzie się odpuszczać tak ważnej kwestii jak wygląd lakieru. A to 70% sukcesu i wyglądu samochodu.
Od siebie dodam tylko 3 grosze.
Należy zwracać uwagę na grubość powłoki na elementach otwieranych jak drzwi, maska itp. Często zdarza się tak, że w modelu na sucho wszystko pięknie pasuje i się domyka.
Natomiast po lakierowaniu maska albo drzwi gwiżdżą. Wynika to z tego, że na elementach wewnętrznych (obramowania drzwi, progi itp) została położona za gruba warstwa farby i lakieru.
I cały efekt w diabły. Więc warto o tym pamiętać wcześniej i przewidzieć grubość nakładanych powłok.
Jeśli ktoś się boi prac wykończeniowych to warto w miejscach wrażliwych na obróbkę jak krawędzie karoserii, załamania, krawędzie przy oknach i nadkolach położyć nieco grubszą warstwę bezbarwnego. Unikniemy potencjalnego przetarcia się przez bezbarwny jeśli ktoś nie ma wprawy w szlifowaniu.
Przy czym ważne jest uważanie by nie "pozalewać" linii podziału.
Początkującym odradzam polerowanie np Dremelem. Ja w niektórych przypadkach używam, zwłaszcza, że są fajne akcesoria polerskie ale jeden drobny błąd wystarczy by kilka tygodni pracy szlag trafił.
Natomiast ostatnio spotkałem się z dobrymi opiniami nt. lakierów 2K Gravity Colors (Spain) ale jeszcze nie testowałem. Chętnie też spróbuję lakieru wspomnianego przez Dorotkę.

To tyle ode mnie, dziękuję za uwagę ?

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
49 minut temu, Trojan napisał:

....

:super:

Co do Gravity natomiast... Malowałem nim 5 lat temu pokazując to na Forum... Generalnie zarówno lakiery bazowe, jak i bezbarwny są świetne, aczkolwiek w mojej ocenie Gaia jest "naj" jeżeli chodzi o metaliki i nawet Gravity jej nie dorasta do pięt (chodzi oczywiście o grubość pigmentu). Gravity to lakier akrylowy, doskonale kryje i się rozlewa, jest dużo mniej agresywny od ZP no i tak nie śmierdzi. W sumie to nie wiem czemu zrezygnowałem z tej firmy, pewnie jakieś kłopoty z dostawcą, choć nie pamiętam. Z malowaniem nie będzie najmniejszego problemu, przy polerowaniu wg mnie bardziej miękki niż ZP. Chyba lubi ichnie pasty (z tego co pamiętam)... ?

ptxzIXX.png   

6UbOQcS.png  

lGM2SQ6.png

Napisano
3 minuty temu, Dorotka napisał:

Co do Gravity natomiast

No i wszystko jasne. Dzięki :super: :piwo:

• Like 1