kopernik Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) A kto nie widział w 1993r walki Miga 29 z 23 na pokazach w Dęblinie to niech żałuje. Taka walka w chwili obecnej jest możliwa tylko w prawdziwym starciu. Latali gdzie chcieli i jak chcieli, na 120%. Autentycznie widziałem białka oczu pilotów a końcówki włosów miałem przypalone. Ilustracja to bajer z obecnych pokazów. Edytowane 19 Czerwca 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, kopernik napisał: A kto nie widział w 1993r walki Miga 29 z 23 na pokazach w Dęblinie to niech żałuje. Miło, że nie tylko ja jestem pokazowym weteranem Faktycznie, walka była genialna Edytowane 21 Marca 2020 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) Ja tam wyjątkowo wspominam tylko pierwszy Air Show w "wolnej" Polsce w Poznaniu... I pierwszy realny kontakt z F-15C To był bodaj 1991 rok. Edytowane 21 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Grzes napisał: Miło, że nie tylko ja jestem pokazowym weteranem Faktycznie, walka była genialna Wszystko cacy proszę szanownych Kolegów, ale to był rok 1995: https://www.youtube.com/watch?v=kTxi-P_5CVM https://www.youtube.com/watch?v=RuLxSrQcxxc gdzieś tak od 1:20 do końca http://www.scramble.nl/?option=com_showreports&view=article&ct=PL&id=1178 A walka naprawdę była solidna, bez udziwniania i upiększania "politycznie", 23-cie miały być "agresorami", 29-ki były nasze no i oczywiście wygrały. Tylko patrzyłem czy naprawdę któryś nie spadnie na glebę. MiG-23 były" 110, 62, 12 stał na wystawie statycznej, -29-te były: 108, 111, 65, 66, 70,i UB-64. I moja fotka z priv archiwum Edytowane 21 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 2 minuty temu, jmx62 napisał: Wszystko cacy proszę szanownych Kolegów, ale to był rok 1995: Zgadza się, zgadza. To były pierwsze moje pokazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 8 godzin temu, thor_ napisał: Ja tam wyjątkowo wspominam tylko pierwszy Air Show w "wolnej" Polsce w Poznaniu... I pierwszy realny kontakt z F-15C To był bodaj 1991 rok. Tak to był 1991.Bilety kupione w "Różowej panterze" .Mnie urzekł Su -27 górujący nad wszystkimi swoją sylwetką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 21 minut temu, Xmen napisał: Mnie urzekł Su -27 górujący nad wszystkimi swoją sylwetką. Mnie również. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Kurcze Panowie, to może założymy wątek pokazowo-wspomnieniowy? To już 29 lat pokazów, byłoby o czym pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 2 minuty temu, Grzes napisał: Kurcze Panowie, to może założymy wątek pokazowo-wspomnieniowy? To już 29 lat pokazów, byłoby o czym pisać O to to. Do tego właśnie dążyłem, miałem nadzieję ze ktoś wpadnie na takiego pomysła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Musiałbym poszukać zdjęć z 1991 kilka ich wtedy zrobiłem (głownie F-15 ) A poza tamtym rokiem to najmilej wspominam "któryś" Radom i spotkanie z Panem Janem Malińskim przy P.11c Zaraz po tym pamiętam kupiłem jego książkę Niestety od 2006 roku "odleciał" na wieczny patrol... Jeden ze wspaniałych pilotów września '39... Edytowane 22 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Tylko tyle znalazłem I Su-27 też się załapał Jakimś "dziwnym aparatem musiały być robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 10 minut temu, thor_ napisał: Musiałbym poszukać zdjęć z 1991 kilka ich wtedy zrobiłem (głownie F-15 ) A poza tamtym rokiem to najmilej wspominam "któryś" Radom i spotkanie z Panem Janem Malińskim przy P.11c Zaraz po tym pamiętam kupiłem jego książkę Niestety od 2006 roku "odleciał" na wieczny patrol... Jeden ze wspaniałych pilotów września '39... Fotki niestety nie są moją własnością, znalezione na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Niestety j anie jestem "fotozbieraczem" czego czasem żałuję. Te fotki zrobiłem przede wszystkim przez wzgląd na F-15. O ile pamiętam ogólnie z tych pokazów miałem więcej fotek, pamiętam że były m.in. takie z lotu F-15 gdzie na "pustym niebie" była kropka - ja wiedziałem, że to F-15C Może gdzieś u mojego ojca jeszcze by się kilka fotek znalazło, on miał wtedy tam ze sobą Zenita 12 TL/TTL i na pewno lepsze fotki zrobił. Ja niestety nie "zbieram" zdjęć... czasem jakieś gdzie się znajdują w dziwnych miejscach, te przetrwały jakoś do XXI wieku i dostał je ode mnie jeden z moich synów;) Tylko dlatego teraz je znalazłem - młody wiedział gdzie je ma Edytowane 22 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Aaa no i jeszcze film VHS z tych pokazów nakręcony też przez ojca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 2 godziny temu, thor_ napisał: Niestety ja nie jestem "fotozbieraczem" czego czasem żałuję.... Też za specjalnie nie byłem "fotozbieraczem", nawet superaparatu foto nie miałem, ale jak na którychś pokazach okazało się, że mój całkiem wysiadł i zostałem z gołą d.... w krzakach to zacząłem szukać na drugi dzień w necie. I co, okazało się, że faktycznie jest wszystko, tylko trzeba poczekać kilka dni po imprezie i fotki wylęgają się jak grzyby po deszczu. No to zacząłem na własne potrzeby katalogować sobie wszelkie info nt. pokazów, defilad, pikników lotniczych, ZLOT-ów dowódców, imprez jubileuszowych(np. 85-cio lecie Szkoły Orląt). Oj zebrało się tego trochę. W katalogach i ich folderach zbieram fotki z pokazów zarówno w locie jak i tych statków powietrznych(piszę statków powietrznych a nie samolotów bo na pokazach występuja też śmigłowce, szybowce, balony i inne wynalazki zdolne do unoszenia się w powietrzu) z wystaw statycznych i zabezpieczenia technicznego-niedostępnych do oglądania bo stoją gdzieś na końcu lotniska ale też przecież biorą udział w pokazach. No i staram się opracować(ewentualnie korzystam z gotowców z neta) wykazy statków powietrznych w których umieszczam: typ, numer taktyczny czy jak kto woli burtowy, nr fabryczny, użytkownika(np. 9PLM Debrzno), jak istnieje możliwość ustalenia to stopień wojskowy i nazwisko pilota, no i na koniec dla potomności datę zdarzenia/wykonania fotki. Zajmuje to sporo czasu ale jaka później satysfakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Niestety teraz po kilkudziesięciu latach zaczynam odczuwać brak tamtych zdjęć Kiedyś do prawie każdego modelu zbierałem dokumentację - zdjęcia z gazet, czasopisma, tak deficytowe perełki jak np pozycje Squadrons & signals - ... in action, itp. Jak sklejałem jakiś model to z reguły nie dlatego, że Spitfire był znany, ale dlatego, że to musiał być ten konkretny Spitfire na którym latał ten konkretny pilot. Do tego dokumentacja własnie była potrzebna. Pamiętam, że jeden z modeli to był własnie Spit albo Typhoon (nie pamiętam) na którym któryś z polskich pilotów przywiózł z Francji na lotnisko do Anglii beczki z winem bodaj Inne samoloty to albo konkretne maszyny z konkretnego okresu konkretnych asów myśliwskich, albo konkretne maszyny biorące udział w konkretnych "akcjach", wydarzeniach (to najczęściej dotyczyło współczesnych samolotów). W ten sposób zbierałem kiedyś modele - za gówniarza Teraz próbuje w ten sam sposób wrócić do hobby Niestety w latach 70-90 nie było sieci Przypomniało mi się, to wino/piwo to nie w beczkach ale w przerobionych dodatkowych zbiornikach pod skrzydłowych było Edytowane 22 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 No to mamy specjalny temat pokazowy... W dniu 21.03.2020 o 21:57, jmx62 napisał: Do tego właśnie dążyłem Wypełniło się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) 16 godzin temu, Grzes napisał: No to mamy specjalny temat pokazowy... Wypełniło się... No i super!!!!! Zawijamy rękawy i do roboty. Wg moich danych były takie AIR SHOW na polskim niebie: Edytowane 23 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 A Góraszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) Jak już zaczynamy od 1991 roku.To taką pamiątkę znalazłem.Latał człowiek jak ten "głupi" i zbierał. Mam trochę zdjęć z Bydgoszczy i Gdyni.Mogę je pokazać na forum jeżeli nie będzie to kolegom przeszkadzać. Edytowane 23 Marca 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, jmx62 napisał: Wg moich danych były takie AIR SHOW na polskim niebie: Z nazwą "er szoł" to tak, ale przecież były jeszcze inne spore pokazy: 2010r. - Dęblin - 80 lecie Szkoły Orląt 2015r. - Dęblin - 95 lecie Szkoły Orląt Wspomniane wyżej pikniki w Góraszce (1996-2010), może nie takie duże, ale można było zobaczyć tam wiele niespotykanych na innych imprezach sprzętów. Sprawdzę, ale był jeszcze w Dęblinie w 1993r. bodajże, tylko bez gości z zagranicy. Edytowane 23 Marca 2020 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 20 minut temu, Grzes napisał: Z nazwą "er szoł" to tak, ale przecież były jeszcze inne spore pokazy: 2010r. - Dęblin - 80 lecie Szkoły Orląt 2015r. - Dęblin - 95 lecie Szkoły Orląt Wspomniane wyżej pikniki w Góraszce (1996-2010), może nie takie duże, ale można było zobaczyć tam wiele niespotykanych na innych imprezach sprzętów. Sprawdzę, ale był jeszcze w Dęblinie w 1993r. bodajże, tylko bez gości z zagranicy. Z nazwą Air Show to tak. Bo taka Góraszka to piknik lotniczy a takich to było całe mnóstwo, a to Piknik Małopolski w Krakowie, Płocki a to nowość od kilku lat w Depułtyczach itp. Złoty konstrukcji amatorskich[cały cykl w Oleśnicy np.] ale na te imprezy to jeszcze przyjdzie czas. Myślę że najpierw te duże, główniejsze pokazy trzeba by było omówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 2 godziny temu, Xmen napisał: Mam trochę zdjęć z Bydgoszczy i Gdyni.Mogę je pokazać na forum jeżeli nie będzie to kolegom przeszkadzać. Pewno że nie będzie przeszkadzać, dawaj Kolego ile masz. Tylko tutaj nasuwa się jeszcze pytanie co praw autorskich zdjęć, ja mam np. kilkanaście tysięcy zdjęć zapożyczonych z neta i nie wiem czy można je tutaj wrzucać chyba że z uwagą że są to zdjęcia "nie moje". Zdjęcia będące własnością forumowicza powinny być opatrzone odpowiednią adnotacją. Tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 2 godziny temu, Xmen napisał: Mam trochę zdjęć z Bydgoszczy i Gdyni.Mogę je pokazać na forum jeżeli nie będzie to kolegom przeszkadzać. Oj tak, poproszę. Byłem tu i tu tyle, że na tyle młody, że aparatu nie miałem i zdjęć nie robiłem a bym też sobie powspominał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 3 godziny temu, jmx62 napisał: No i super!!!!! Zawijamy rękawy i do roboty. Wg moich danych były takie AIR SHOW na polskim niebie: To uzupełniam o Air Show Gdańsk Rębiechowo 4 września 1994. Takich już nigdy nie będzie. Komunikaty z głośników " Musimy poczekać na przelot Migów bo ląduje samolot LOTU z Poznania" i loty maszyn prostopadle do widowni już nie wrócą. Przepisy bezpieczeństwa były lekko naciągnięte. Nigdy nie zapomnę Migów 23 z Rędzikowa nadlatujących nad widzów i nad nami na dopalaczach bez żadnego ostrzeżenia pionowo w górę. Teraz nikt na to nie pozwoli. Wszystkie następne pokazy były "grzeczniejsze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi