reggy Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=4418 Tutaj Sergiusz używa (odwrócona chronologia zdjęć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 No i mam dylemat: pigmenty MIGa czy te pisaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Pigmenty Miga albo Vallejo. Parę kolorów, fixer i thinner i jesteś ustawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Tamiya Liquid Surface Primer - dobrze zrobiłem kupując to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Czesc Przez przypadek znalazlem, moze sie komus przyda http://italianhorses.net/Tutorials/PerfectPaint/paint.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekn10 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 witam w jakich proporcjach rozcieńczać farby akrylowe (pactra) do aerka 1:1 z wodą destylowaną będzie dobrze? oczywiście opóźniacz do tego Z góry dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Do końca szyjki butelki dolej wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekn10 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! Mam pytanko co do IS'a-3. Chce go zrobić w polskich barwach, takiego jak stoi w Muzeum w Poznaniu. Nie mogę się doszukać zdjęć za bardzo. Czy mogę zrobić samego orzełka czy jakiś nr taktyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Witam. Jakim programem poprawiacie ostrość zdjęć oprócz PS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Opcję wyostrzania "sharpness/sharpen" mają nawet najprostsze programy do zarządzania zdjęciami, choćby Picasa 3 od Googla - daje radę. GIMP'em też spokojnie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Na początek można nawet Irfanview. Bardzo fajnym i łatwym, a zarazem z niemałymi możliwościami, programem jest Paint Shop Pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Zapytam tutaj, choć nie wiem... W wielu relacjach z budowy modeli pojawia się hasło "surfacer" ! Co to właściwie jest ten legendarny Surfacer firmy Tamiya (...lub innej), oraz gdzie i w jakim celu się go stosuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ten "surfacer" to nic innego niż podkład. O ile się nie mylę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Mr Surfacer od Gunze. Występuje w 3 odmianach, 500 (najgęstszy - jako płynna szpachlówka do nakładania pędzlem), oraz 1000 i 1200 - dobre do nakładania aerografem jako podkład pod farbę żeby się lepiej trzymała. Często też napylamy surfacera na miejsca gdzie robiliśmy jakieś przeróbki, żeby upewnić się że nie ma tam żadnych rys czy nierówności niewidocznych normalnie. Rozcieńcza się go najlepiej Mr. Leveling Thinnerem też od Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 To i ja mam kilka pytań: 1. Po nałożeniu maskolu i po jego wyschnięciu i po pomalowaniu nadszedł czas na zdjęcie. I z tym miałem problem bo farba z miejsc pomalowanych schodziła całymi płatami, czemu? 2. Próbowałem zrobić wash, co prawda mój pierwszy w życiu i humbrolem czarnym, ale farba nie wlewała się do zakamarków tylko rozchodziła samoczynnie po całej powierzchni. Czemu? 3. Kleje właśnie tygryska, I skleiłem całość i właśnie maluje i nie wiem za cholerę jak wkleić gąsienice, czy wkleić koła i później na to gąsienice, czy skleić wszystko "na sucho" i dopiero później wkleić wszystko do czołgu? 4. Mam poważny problem z przeniesieniem farby z puszki humbrol bądź revell do zbiornika aerografu, próbowałem wykałaczką ale niektóre farby są tak gęste że to niemożliwe, jak to zrobić? 5. Coś do znawców hydrauliki. Malując aerografem w mojej sprężarce lodówkowej robi się po chwili bardzo duże ciśnienie nawet pomimo ciągłego psikania. Jest reduktor agregat butla gaśnicowa i takie tam. Czy jest sposób kontrolowania tego ciśnienia, bo trochę się boje, że w trakcie malowania coś mi wystrzeli albo pęknie. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 ...jeszcze podpytam ! A jak "pluję" aerografem prosto na oczyszczoną powierzchnię plastikową modelu, to rozumiem że jest OK ? ...nie muszę chyba koniecznie stosować surfacer'a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Nie surfacer to takie udogodnienie jest z nim lepiej ale bez niego tez możesz psikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Dziękuję A skoro juz o malowaniu mowa... Ostatnio ktoś bardzo narzekał na farby Pactra, że się popsuły itp... Czy akryle Model Master to taka sama kicha ? Osobiście maluję Pactrą i jakoś nigdy nie narzekałem... Ale słyszałem, że bazą dla Pactry i Model Mastera jest ta sama baza... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Czy opóźniacz GUNZE SANGYO nadaje się tylko do ichszych farb ? Czy Maskol Wamodu się do czegos nadaje czy jednak blutak tu wygrywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Peter, Maskol i Blutack maja całkiem inne zastosowania. Wałeczki blutacka: Płynne przejście: Maskol: Ostre przejście: Inne zastosowanie blutacka - papierowe szablony na podwyższeniu z kulek - proste linie lekko rozmyte. Z maskoli najlepiej wybrać Maskol Talensa (Masking Fluid) - w sklepach dla plastyków. Duża butla, mniej rażący zapach, nie żre farby, ekonomiczniejszy. Afruch, 1. Odchodząca farba z maskowaniem to znak, że za słabo trzyma się podłoża. Mogłeś mieć zatłuszczony model albo po prostu farba sama z siebie słabo się trzymała - wtedy dobrze dać podkład z Surfacera albo jakiś w sprayu modelarski. Wiele osób używa też spray podkładowy Duplicolor albo Dekoral z normalnego budowlanego. 2. Najlepsze washe (łatwe i dobrze wyglądające) to washe z farb olejnych dla plastyków na odpowiednim rozcieńczalniku i na błyszczącej powierzchni. Poczytaj tematy o washach z Tajnikach Modelarstwa na forum. 5. Jakie ciśnienie określasz jako bardzo wysokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 wtedy dobrze dać podkład z Surfacera albo jakiś w sprayu modelarski. Wiele osób używa też spray podkładowy Duplicolor albo Dekoral z normalnego budowlanego. Wiem wiem że surfacer to dobry pomysł, ale mówię o robieniu kamo, czy to nie problem na maskola psikać surfacera a dopiero później farbę? I czy surfacera można rozcieńczać czymś bez odwiedzania sklepu modelarskiego? I czy surfacera 1000 trzeba w ogóle rozcieńczać? Jakie ciśnienie określasz jako bardzo wysokie? No do układu przed reduktorem mam podłączony manometr który jest do 4 barów, ale po chwili pracy wskazówka dochodzi do 1 z drugiej strony, i wcale nie maleje nawet gdy długo psikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Witam!Mam pytanko co do IS'a-3. Chce go zrobić w polskich barwach, takiego jak stoi w Muzeum w Poznaniu. Nie mogę się doszukać zdjęć za bardzo. Czy mogę zrobić samego orzełka czy jakiś nr taktyczny? odświeżam moje zapytanie ze się tak wyrażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 I czy surfacera można rozcieńczać czymś bez odwiedzania sklepu modelarskiego? I czy surfacera 1000 trzeba w ogóle rozcieńczać? Można nitro albo rozcieńczalnikami celulozowymi, ale uwierz, to nie to samo co oryginalny Mr. Leveling Thinner. Trzeba rozcieńczać mocno (pod aerograf), nawet więcej rozcieńczalnika niż surfacera. Wiem wiem że surfacer to dobry pomysł, ale mówię o robieniu kamo, czy to nie problem na maskola psikać surfacera a dopiero później farbę? Rozwiń myśl, bo nie do końca rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Chodzi o to że mam cały czołg pomalowany na jeden kolor(piaskowy), później nakładam maskol na pewne miejsca i psikam drugim kolorem(zielony), czy to nie problem przed psikaniem zielonym psiknąć surfacera? czy oba kolory nie będą miały zbyt dużej różnicy grubości warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi