zyziek Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Jakie malowanie stosowano na Konigstgerach walczacych w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Skladal ktos moze taki model: http://www.allegro.pl/item909042616_ford_thunderbird_16_nascar_monogram.html#gallery albo jakis inny tej firmy i moze sie na ten temat wypowiedziec bo chcial bym go zamowic ale wole pierw sie spytac o to kogos kto sie na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Mam pytanie dotyczace lakieru i farb olejnych. Po wszystkich czynnosciach przystapilem do obic i brudzenia farbkami olejnymi (zacieki i smugi). Pytanie moje brzmi czy na powierzchnie pomalowana farbami olejnymi moge polozyc lakier bezbarwny matowy (przed olejami kladlem tez matowy). Chodzi mi o to czy nic sie nie stanie z powierzchnia malowana olejami. Mialoby to na zjednolcenia calej powierzchni modelu (teraz z niektorych stron jak sie patrzy farbki sie swieca mimo ze wyschly). Czekam na odpowiedz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2010 Po wszystkich czynnosciach przystapilem do obic i brudzenia farbkami olejnymi (zacieki i smugi). Pytanie moje brzmi czy na powierzchnie pomalowana farbami olejnymi moge polozyc lakier bezbarwny matowy (przed olejami kladlem tez matowy). Chodzi mi o to czy nic sie nie stanie z powierzchnia malowana olejami. Mialoby to na zjednolcenia calej powierzchni modelu (teraz z niektorych stron jak sie patrzy farbki sie swieca mimo ze wyschly). Czekam na odpowiedz pozdrawiam. Na w przypadku swojej MIKASY właśnie w ten sposób zrobiłem - odczekałem jednak ok 1 tygodnia by oleje troche wyschły. Fakt do końca nie wyschły, ale poleciałem po powierzchni matowym Gunze - wyglada świetnie, powierzchnia nabrała fajnego matu, nic się nie łuszczy, nic nie odpada, nic się nie "zważyło", przy zaciekach i brudzeniach nawet fajnie się prezentuje. Tak więc myślę, że nie powinieneś mieć z tym kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Po wszystkich czynnosciach przystapilem do obic i brudzenia farbkami olejnymi (zacieki i smugi). Pytanie moje brzmi czy na powierzchnie pomalowana farbami olejnymi moge polozyc lakier bezbarwny matowy (przed olejami kladlem tez matowy). Chodzi mi o to czy nic sie nie stanie z powierzchnia malowana olejami. Mialoby to na zjednolcenia calej powierzchni modelu (teraz z niektorych stron jak sie patrzy farbki sie swieca mimo ze wyschly). Czekam na odpowiedz pozdrawiam. Na w przypadku swojej MIKASY właśnie w ten sposób zrobiłem - odczekałem jednak ok 1 tygodnia by oleje troche wyschły. Fakt do końca nie wyschły, ale poleciałem po powierzchni matowym Gunze - wyglada świetnie, powierzchnia nabrała fajnego matu, nic się nie łuszczy, nic nie odpada, nic się nie "zważyło", przy zaciekach i brudzeniach nawet fajnie się prezentuje. Tak więc myślę, że nie powinieneś mieć z tym kłopotu. Dziekuje za odpowiedz. Dla bezpieczenstwa poczekam jeszcze dzien i postawie model w cieplejszym miejscu. Co do MIKASY - piekny model. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Mam pytanie,czy da się szpachlować za pomocą proszku do pieczenia i kleju CA.Jak się da,to jak to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Pewnie się da... ale po co, skoro można szpachlą albo samym CA? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Jestem przekonany, że ten problem pojawił się nie raz na forum. Mimo to proszę o wyrozumiałość, cierpliwość i pomoc. Otóż jakiś czas temu wykonałem taki śmieszny modelik i chciałem dorobić mu antenę z żyłki wędkarskiej. Co zrobić żeby się naciągnęła. (coś z temperaturą, igłą ... ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2010 Co zrobić żeby się naciągnęła. (coś z temperaturą, igłą ... ?) Kadzidełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 W jaki sposób z farbki olejnej mogę wykonać efektowne zacieki ? W jakim stosunku zmieszać i z czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Jak zrobić wash akrylowy? Czy przy malowaniu farbami akrylowymi na model trzeba nakładać warstwy lakieru? Czy może wystarczy pomalować akrylami i nałożyć wash akrylowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 viewtopic.php?t=6669 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 Czy ktoś ma doświadczenie w malowaniu figurek? Chodzi mi dokładnie jak zrobić by kontury twarzy figurek w skali 1:35 i 1:48 były bardziej widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 Witam, czy posiada któryś z kolegów w swojej kolekcji jakieś fotki USS Vincennes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 W jaki sposób z farbki olejnej mogę wykonać efektowne zacieki ? W jakim stosunku zmieszać i z czym. Artystyczne rozcieńcza się terpentyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 W jaki sposób z farbki olejnej mogę wykonać efektowne zacieki ? W jakim stosunku zmieszać i z czym. Artystyczne rozcieńcza się terpentyną. A gdzie mogę nabyć terpentynę ? Chodzi mi o najprostszy z tego rodzaju środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 16 Lutego 2010 Share Napisano 16 Lutego 2010 A gdzie mogę nabyć terpentynę ? Chodzi mi o najprostszy z tego rodzaju środek. mPL. terpentynę kupisz w każdym sklepie z chemią malarską, obi, castoramie, praktikerze. Tyle, że terpentyna strasznie śmierdzi. ja poleciłbym Ci jak już WhiteSpirita(ja kupiłem firmy dragon i używm tej samej butelki już od roku ) - kupiłem w leroy merlin butelke za ok 7zł. Własciwości w sumie takie same, tylko white spirit nie odrzucatak mocno zapachem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 A ja mam pytanie, czy ktos ma fotke albo jakas grafikę jak wygladało mocowanie anteny w BTR-60? Fotki beteera z antena mam, natomiast nie mam pojecia jak i gdzie byla ona mocowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Jeszcze mam pytanko, czy ktoś używa takiego kompresora, i czy warto go kupić czy raczej dać sobie spokój albo poszukać czegoś innego? http://www.allegro.pl/item915739755_mini_kompresor_aerograf_zestaw_do_malowania_nowy.html Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek9666 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 z czego najlepiej wykonać rozpurkę do silnika 1:24? proszę o odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Rozpurkę zrób z cienkiej wypraski. Końce spłaszcz pod temperaturą i nawierć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Po emaliach dobrze czyści benzyna ekstrakcyjna, benzyna lakowa - one nie powinny uszkodzić pędzla. Na ciut bardziej zaschniętą farbę pomoże nitro, ale ono nie nadaje się za bardzo do ciągłego czyszczenia. Jak zapach mocno przeszkadza, możesz użyć benzynki do zapalniczego zippo (ronson, ronsonol) dostępne nawet w kioskach - działa dobrze i nie śmierdzi strasznie. A i do innych rzeczy się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebasSS Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 jestem od niedawna na waszym forum szukałem informacji na temat wklejania zdjęć na forum jest jakaś wzmianka w FAQ ale nie o to mi chodzi powieccie mi jak wklejać fotki tak aby były bezpośrednio w temacie a nie w linkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi