Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Musze się powtórzyć, ale kompletnie mi to z głowy wyleciało Jak się nazywa taki sprzęcik do robienia dziurek średnicy np. 3 mm. Taka mini wiertarka, ale wiem, że chyba użytkownik tornado podawał jakąś specyficzną nazwę. Z góry dziękuje za odpowiedź

Witam, mógłby doświadczony ktoś napisać jak zrobić spuszczone powietrze z kół czyli tzw. "flaka"?

W samolocie czy samochodzie, jeśli w samolocie to jest kilka metod, nagrzewasz żelazko przykładasz papier żeby go nie ubrudzić i dociskasz kółko do żelazka aż uzyskasz zadowalającego flaka, kolejny sposób trochę bardziej niebezpieczny nagrzewasz końcówkę koła nad płomieniem i przygniatasz do płaskiej powierzchni, dociskasz i masz flaka, co do samochodów to niech się ktoś inny wypowie.

Witam, mógłby doświadczony ktoś napisać jak zrobić spuszczone powietrze z kół czyli tzw. "flaka"?

W samolocie czy samochodzie, jeśli w samolocie to jest kilka metod, nagrzewasz żelazko przykładasz papier żeby go nie ubrudzić i dociskasz kółko do żelazka aż uzyskasz zadowalającego flaka, kolejny sposób trochę bardziej niebezpieczny nagrzewasz końcówkę koła nad płomieniem i przygniatasz do płaskiej powierzchni, dociskasz i masz flaka, co do samochodów to niech się ktoś inny wypowie.

Przepraszam nie sprecyzowałem, ale właśnie o samochodowe "flaki"mi chodzi

Witam

Czy klejem Contacta Professional Revella, można kleić przezroczyste elementy ? Mam na myśli szyby, lampy itp.

Jeżeli nie to jaki klej polecacie ?

PS: Na pewno było już to poruszane, ale przeczytałem już kilka tematów i w sumie nie dowiedziałem się o tym zbyt dużo

Pzdr.

Witam

Czy klejem Contacta Professional Revella, można kleić przezroczyste elementy ? Mam na myśli szyby, lampy itp.

Jeżeli nie to jaki klej polecacie ?

PS: Na pewno było już to poruszane, ale przeczytałem już kilka tematów i w sumie nie dowiedziałem się o tym zbyt dużo

Pzdr.

Luknij do tego tematu:

viewtopic.php?t=288&highlight=klej+szyb

Dzięki Tornado

poszedłem na około i wpisywałem w szukajke hasła typu: klej do przezroczystego plastiku . Hah ;)

pytanko dla tych co sklejali tiry.

czy jak będę sklejał tira według instrukcji (chodzi mi o koła) będą się kręcić

fotka instrukcji http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F1%2F1%2F1%2F1484_2_ita3852_4.jpg

i to samo pytanie tylko że naczepa oto fota http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F2%2F0%2F1%2F1484_2_ita3852_9.jpg

proszę o odpowiedzi.

pozdro Wojtek

czy jak będę sklejał tira według instrukcji (chodzi mi o koła) będą się kręcić

Jeżeli nic nie skonocisz to będą się kręcić.

Witam zakupiłem właśnie taki model

971309851.jpg

Potrzebuję porady co do malowania - czy mogę zostawić górę białą, nie malować jej, a zderzaki na czarno, tak jak na zdjęciu i zakończyć pracę kilkoma warstwami lakieru bezbarwnego?

Ten model możesz tak pomalować ale na twoim miejscu bym położył chociaż 1 warstwę białego lakieru bo myślę ze na kaście są jakieś rysy a tak byś je zamalował.

Zna ktoś z was może jakieś modele busów w skali 1:24? Jeśli tak to proszę o podesłanie jakiegoś linku z góry dzięki

mam w planach stworzenie dioramki w 72. Jak narazie mam panterkę i opla blitza. Scenka miałaby przedstawiać coś a'la warsztat lub obóz. ( mam zestaw wież obserwacyjnych, jakieś szlabany i tego typu pierdołki) szuakm jakiegoś foto, aby, mnie zainspirowało troszku. Macie cos moze ?

Witam

Jestem początkujący modelarz i mam kilka pytań:

-Jakie sprzęty trzeba zakupić?

-Czy najpierw trzeba podkład a potem główne malowanie?

-Czy podkład to normalna farba?

-Jaki klej jest najlepszy?

-Czym sie to maluje?

• Super Moderator
Zna ktoś z was może jakieś modele busów w skali 1:24? Smile Jeśli tak to proszę o podesłanie jakiegoś linku z góry dzięki
Szukałeś czy idziesz na łatwiznę?

http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HSG%2020247

http://www.mojehobby.pl/hasegawa-20213-volkswagen-type-2-special-paint-p-1-175485.html

http://www.1999.co.jp/eng/10036004

Edytowane przez Gość

Witam

Jestem początkujący modelarz i mam kilka pytań:

-Jakie sprzęty trzeba zakupić?

-Czy najpierw trzeba podkład a potem główne malowanie?

-Czy podkład to normalna farba?

-Jaki klej jest najlepszy?

-Czym sie to maluje?

Wszystko to było już opisywane, poczytaj tematy w tych działach, a znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania:

viewforum.php?f=104

viewforum.php?f=40

Polecam skalpel firmy Olfa. Narzędzia tej firmy są bardzo ostre i stosunkowo wydajne. Kiedyś używałem zwykłego skalpela chirurgicznego z wymiennymi ostrzami, ale dośc szybko się one tępiły, łamały i pojawiał się rdzawy nalot. W przypadku Olfy nie ma z tym problemu. Ostrza wchodzą w części jak w masło.