Diesel fan Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź 1) odpuszczę sobie samodzielne "pochromowanie". 2) Zastanawiam się nad podkładem, jaki zakupić, czy ma to być Tamiya czy jakiś inny. Pytanie czy istnieje możliwość zajścia złej reakcji między podkładem a farbami, że do danych farb stosuje się odpowiedni podkład. 3) Czy jakiś lakier można rozprowadzać aerografem? 2) Ja używam podkładu Humbrola i nic się nie waży z farbami Model Master. Według mnie podkład z Model Master nie ma tak dobrej przyczepności jak z Humbrola. Co do podkładu Tamiya, to Ci nie pomogę, gdyż go nie używałem. Rozumiem, że malujesz aerografem? 3) Lakier bezbarwny, który podałem Ci wyżej można rozprowadzać aerografem (sam tak robię) tylko trzeba go odpowiednio rozcieńczać, jak zresztą inne farby Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu18 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 2) Ja używam podkładu Humbrola i nic się nie waży z farbami Model Master. Według mnie podkład z Model Master nie ma tak dobrej przyczepności jak z Humbrola. Co do podkładu Tamiya, to Ci nie pomogę, gdyż go nie używałem. Rozumiem, że malujesz aerografem? 3) Lakier bezbarwny, który podałem Ci wyżej można rozprowadzać aerografem (sam tak robię) tylko trzeba go odpowiednio rozcieńczać, jak zresztą inne farby Pozdrawiam 2) tak maluje aerografem. To ten temat już jest zakończony. Dzięki wielkie:] 3) Super z tym lakierem, pytanie jeszcze czym można go rozcieńczyć. Diesel fan masz u mnie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 2) tak maluje aerografem. To ten temat już jest zakończony. Dzięki wielkie:] 3) Super z tym lakierem, pytanie jeszcze czym można go rozcieńczyć. Diesel fan masz u mnie za pomoc Ja rozcieńczam rozcieńczalnikiem Wamodu i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu18 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Ja rozcieńczam rozcieńczalnikiem Wamodu i jest ok Dzięki za pomoc Jeszcze nasuwają mi się 2 pytania, Czym myć aerograf po lakierowaniu i podkład humbrola ma numer 001 czy jakiś inny? bo czytałem, że inni używają 84 jako podkład, jest jakaś różnica między nimi? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Hej Szukam poradników dotyczących malowania figurek 1:35... mam fajny artykuł dt. malowania skóry, ale brakuje mi czegoś o mundurach, cieniowaniu itp. ...nie udało mi się do tej pory trafić na poradnik krok po kroku Liczę na pomoc Z góry dzieki Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanapa Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Witam Przymierzam sie do kupna modelu powoli i potrzebuje odpowiedzi na pytanie:) czy da sie z farbek humbrola namieszac kolor odpowiadajacy Tamiyowskiemu TS-37 (Lavender)? Bo Humbrolki przeszukalem wszystkie i nie ma a kombinowac z mieszaniem nie chce bo szkoda mi farbek (fundusze kruche :P ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Szukam poradników dotyczących malowania figurek 1:35 Zobacz to: http://modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=45856 oraz poprzeglądaj sobie artykuły tutaj: http://hfmodeling.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=listarticles&secid=85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Dzięki za pomoc Jeszcze nasuwają mi się 2 pytania, Czym myć aerograf po lakierowaniu i podkład humbrola ma numer 001 czy jakiś inny? bo czytałem, że inni używają 84 jako podkład, jest jakaś różnica między nimi? Pozdrawiam. Aerograf po malowaniu najlepiej myć rozcieńczalnikiem, którego używasz do farb (w moim przypadku Wamod). Jako podkład używam właśnie farby Humbrola 001 (szary mat). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Tomek - dzięki wielkie oto chodziło Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 20 Lipca 2011 Share Napisano 20 Lipca 2011 Mam pytanie, czy mógłbym pomalować plastikowy model Mr.Resin primer surfecerem? Zwykły 1500 mi się skończył, a chciałbym sobie już przygotować model pod malowanie, tego do żywicy mam sporo, ale noe wiem czy nie będzie z nim problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Ja malowałem i nie było problemów. Jeśli nawet zrobiła się chropowata powierzchnia, to po wyszlifowaniu było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Witam.Chce pomalować model farbami Gunze z serii H ale czy one nadają się pod pędzel?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drapichrust7 Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Witam Zabieram się do składania modelu Tygrysa - 504 batalion ciężkich czołgów - kamuflaż jednolity ciemny żółty (Tamiya XF60), Tunezja rok 1943 . Planuję zrobić odpryski farby (metodą na sól) - jaki kolor powinien być widoczny w miejscu odprysków (jaki kolor użyć powinien pójść pod XF60). Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Witam.Chce pomalować model farbami Gunze z serii H ale czy one nadają się pod pędzel?? Pędzlem nie za dobrze się nimi maluje. O wiele lepiej sprawują się przy malowaniu aerografem. Pod pędzel lepsze są Vallejo Model Color. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Dzięki za pomoc . I jeszcze jedno. Czy ktoś mógłby podać zamienniki tych farb: H56 Intermediate Blue H54 Navy Blue H58 Interior Green Na Vallejo Model Color. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Dlaczego trawka elektrostatyczna nazywa się elektrostatyczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Czy ktoś mógłby podać zamienniki tych farb na Vallejo Model Color. Proszę: H56 Intermediate Blue (SG) - 903 H54 Navy Blue (SG) - 903 H58 Interior Green (SG) - brak Hmmm, sprawdzam w drugą stronę Valejo Model Color 903 (Intermediate Blue (M) ) -> H42 (Blue Gray (G)) i jeszcze z ciekawości sprawdzenie H42 -> Valejo 903 Czyli H56=H54=H42=903. Tako rzecze "Przelicznik farb modelarskich" wydanie III rok 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 LOL Dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Właśnie robię drzewka na makietę, zmieliłem gąbkę i chcę ją zabarwić. Tu rodzi się pytanie: "jak zabarwić gąbkę?". Mam zielony pigment do farb - może nim? Tylko jak? HELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Dobre pytanie! Mój pomysł jest taki, żeby wsypać ją do butelki i pryskać aero przez gwint. Ale nie wiem jak się to zazwyczaj robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 czy dostanę metalową lufę do Mardera III 139 z UM w skali 1:72 ? powinno to być zdaje się takie działo -76,2mm F-22 Model 1936 (7.62 cm PaK 36) lub ewentualnie jaki zamiennik można wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Czy lakier matowy np od Microscale można kłaść z pędzla czy lepiej kupić jakiś w puszce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Witam! Nie wiem czy mój problem powinien znaleźć się tu czy w wątku Wash w Tajnikach - jeśli tak, proszę o przeniesieni. O wash właśnie się u mnie rozchodzi, a dokładnie o problemy z nim. Samo róbny, zrobiony w/g znalezionej na tym forum receptury (czarna farba olejna Van Dyck + rozcieńczalnik Wamodu w stosunku 1:10) jest słabo widoczny a poza tym po jego nałożeniu zaczynają mi odchodzić lakier oraz farba właściwa. Farby i lakier są z Humbrola. Znajomy użyczył mi washe firmy Citadel - bawi się w Warhamera więc takowe posiada. Zastosowałem BAdab Black. Rozchodzi się ładnie i jest widoczny ale ... bardzo szybko schnie i jego nadmiar musiałem usuwać przy pomocy patyczka nasączonego Wamodem. W niektórych miejscach przez to zaczął odchodzić lakier... Jestem w kropce... Czy któryś z Kolegów miał do czynienia z washami Citadel i wie jak z nimi postępować, a przede wszystkim czy się nadają? Co powinienem poprawić by efekt był zadowalający a model nie zniszczony? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Nathan, pod wash olejny trzeba stosować lakier akrylowy błyszczący, a nie tak jak napisałeś, Humbrola. Przed washem użyj Sidolux lub inny lakier akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Dzięki Reggy za szybki odzew! W UK mam utrudniony dostęp do Sidoluxu Jak będę w PL to się w niego zaopatrzę ale wiem, że jest parę rodzajów więc skorzystam i zapytam, który najodpowiedniejszy? Jaki lakier akrylowy najlepiej stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi