robertmodelarz Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 1 godzinę temu, barti94 napisał: Poszukuję koloru Dunkelgelb (RAL 7028) koniecznie od Vallejo. Który numer byłby najlepszy? Trafiłem na 70978 czy też 70806 które okazały się totalnym nieporozumieniem. Czy po prostu Vallejo nie ma dobrej farby w swojej palecie imitującej ten kolor? Hataka Hobby HTK-CS94 Late WW2 German AFV paint set to fajne kolorki niemieckie. https://www.mojehobby.pl/products/HTK-CS94-Late-WW2-German-AFV-paint-set.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 32 minuty temu, robertmodelarz napisał: Hataka Hobby HTK-CS94 Late WW2 German AFV paint set to fajne kolorki niemieckie. https://www.mojehobby.pl/products/HTK-CS94-Late-WW2-German-AFV-paint-set.html Błąd, Barti maluje pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 7 minut temu, Evildead napisał: Błąd, Barti maluje pędzlem. seria B Hataka Hobby HTK-BS94 Late WW2 German AFV paint set https://www.mojehobby.pl/products/HTK-BS94-Late-WW2-German-AFV-paint-set.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 @robertmodelarz @Evildead czy wy potraficie czytać ze zrozumieniem ? 2 godziny temu, barti94 napisał: Poszukuję koloru Dunkelgelb (RAL 7028) koniecznie od Vallejo. 2 godziny temu, barti94 napisał: Ten brałem pod uwagę ale to dedykowana do aerografu. zapomniałem dodać że maluje pędzlem To nie ma znaczenia, one są po prostu tylko trochę rzadsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 5 minut temu, _OldMan_ napisał: @robertmodelarz @Evildead czy wy potraficie czytać ze zrozumieniem ? To nie ma znaczenia, one są po prostu tylko trochę rzadsze. Koniecznie zrozumieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 Teraz, robertmodelarz napisał: Koniecznie zrozumieliśmy I dla jednej farbki ma kupować cały zestaw ? W dodatku o mniejszej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) 45 minut temu, _OldMan_ napisał: @robertmodelarz @Evildead czy wy potraficie czytać ze zrozumieniem ? To nie ma znaczenia, one są po prostu tylko trochę rzadsze. Bzdury piszesz , jeśli maluje pędzlem to po co ma przepłacać za rozcieńczone vallejo air ?, doda wody lub thinnera do model color i ma prawie dwie tubki farby vallejo air w podobnej cenie co mc, woda w kranie jest, barti sie pewnie przejezyczyl z koniecznie bo sam nie wie czego szuka, a ty oczywiscie łapiesz sie za słowka , zamiast koniecznie vallejo miało być pod pędzel ! @barti94 określ się Edytowane 14 Czerwca 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 Mam ten kolor już z 5 lat : Vallejo SURFACE PRIMER Podkład akrylowy GERMAN DARK YELLOW - DUNKELGELB RAL 7028 - 200ml kolor kiepski, ale jako podkład OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 Aż sobie próbkę zrobiłem , pomalowane tym vallejo pędzlem płaskim na odtłuszczonej powierzchni, tu jest 6 cienkich warstw, ale fakt farba zostawia jakieś mikro włoski, pędzel nówka, woda kranówa, farbka ze trzy lata ale dobrze wymieszana, na tych jasnych może i kicha na dużych powierzchniach, może i barti ma rację że to kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 1 minutę temu, Evildead napisał: Aż sobie próbkę zrobiłem A na jakiej powierzchni malowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) 2 minuty temu, _OldMan_ napisał: A na jakiej powierzchni malowałeś ? Na szybko na hipsie bez podkładu , przetarty kawałek thinnerem do akryli Edytowane 14 Czerwca 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 Ale te włoski to chyba nie z farby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 1 minutę temu, _OldMan_ napisał: Ale te włoski to chyba nie z farby ? No właśnie wychodzi że z farby , pędzel nowy wyjęty z osłonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 13 minut temu, Evildead napisał: No właśnie wychodzi że z farby , pędzel nowy wyjęty z osłonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 2 godziny temu, _OldMan_ napisał: Ale te włoski to chyba nie z farby ? Może Koledze kurz osiadł na świeżej farbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Znalazłem chyba wszystkie Dunkelgelby jakie mam. Wyszło 5 sztuk: 1.Hataka B250 Dunkelgelb 2. Tamiya TS3 spray 3. Vallejo 70978 Dark Yellow 4. Mr Color Dark Yellow Spray 5.Hataka B244 Dunkelgelb Mnie szczerze nie przekonuje to Vallejo Pomalowałem nim jeden model i był jak musztarda. A co do Dunkelgelba od Vallejo Air. Czym najlepiej rozcieńczyć żeby nadawało się pod pędzel: Vallejo THINNER? Woda demineralizowana? Wódka? Hataka Acrylic Thinner? Rozcieńczalnik od Tamiya? Coś innego? Kiedyś próbowałem coś malować vallejo air pędzlem ale sama w sobie farba wydawała się minimalnie za gęsta a zwykła woda kiepsko sprawdzała się w roli rozcieńczalnika. Edytowane 14 Czerwca 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 11 godzin temu, barti94 napisał: Znalazłem chyba wszystkie Dunkelgelby jakie mam. Wyszło 5 sztuk: 1.Hataka B250 Dunkelgelb 2. Tamiya TS3 spray 3. Vallejo 70978 Dark Yellow 4. Mr Color Dark Yellow Spray 5.Hataka B244 Dunkelgelb Mnie szczerze nie przekonuje to Vallejo Pomalowałem nim jeden model i był jak musztarda. A co do Dunkelgelba od Vallejo Air. Czym najlepiej rozcieńczyć żeby nadawało się pod pędzel: Vallejo THINNER? Woda demineralizowana? Wódka? Hataka Acrylic Thinner? Rozcieńczalnik od Tamiya? Coś innego? Kiedyś próbowałem coś malować vallejo air pędzlem ale sama w sobie farba wydawała się minimalnie za gęsta a zwykła woda kiepsko sprawdzała się w roli rozcieńczalnika. Czysta wódka, lub mieszanina alkohol izopropylowy/woda 50/50 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 W jakiej proporcji? 2wódka 1 farba czy 1 na 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 23 minuty temu, barti94 napisał: W jakiej proporcji? 2wódka 1 farba czy 1 na 1? 1 część wódki i 1 część farby 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Super Dziękuję za wszystkie porady. Mam pytanie o klej Tamiya Multipurpose Cement. To dość gęsty klej. Czym usuwać/zmywać jego zbyt duże ilości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) 1. Które farby emaliowe wybrać na początek? Revell, Humbroll czy Tamiya 2. Czy mogę używać acetonu do rozcieńczania i mycia farb emaliowych? Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Rynceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 5 godzin temu, Rynceusz napisał: 1. Które farby emaliowe wybrać na początek? Revell, Humbroll czy Tamiya 2. Czy mogę używać acetonu do rozcieńczania i mycia farb emaliowych? Farbki możesz używać wszystkie z nich mieszając je między sobą.Lub poszczególnych kolorów z danej palety tychże marek.Nie ma problemu z emaliami olejnymi.Do mycia i rozcieńczania użyj white spiryt.Benzyny lakowej. Najlepsza poza terpentyna balsamiczna..jedynie pamiętaj,że emalie humbrola schną mocniej.A revell i Tamiya potrafią się zmyć po paru dniach nakładając na nie kolejną warstwę farby pędzlem zanim się utwardza.A i z utwardzeniem bywa różnie.Potrzebuja więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 Cytat 2. Czy mogę używać acetonu do rozcieńczania i mycia farb emaliowych? Odradzam. Acetonem rozpuścisz tworzywo. Możesz go użyć jako kleju, choć to raczej ostateczność. Kiedyś rozpuszczając w acetonie polistyren robiłem "szpachlówkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 (edytowane) 1. W jakich proporcjach należy się rozcieńczać farby emaliowe Tamiya? 2. Ile wysycha i utwardza farba modelarska Tamiya? 3. Czy mogę użyć palety malarskiej z farbami modelarskimi? Edytowane 26 Czerwca 2023 przez Rynceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 Witajcie. Wpadło mi w ręce pare figurek w skali 1/72. Traf chciał że na jednej z nich jest kosmicznej wielkości nadlewka. Jaki skuteczny sposób polecacie żeby się jej pozbyć? Ni chciałbym zeszlifować aż tak że zetrą się detale.Może narzędzie do nadlewek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi