igi Napisano 7 Grudnia 2009 Share Napisano 7 Grudnia 2009 Witam Czy jest gdzieś w Polsce sklep modelarski z kalkomaniami do B767-300 Lotu i do Tu-154 rządowego? W googlach znalazłem recenzję kalek, lecz nie mam pojęcia gdzie je kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Sprawdź na http://www.martola.com.pl/pl Zdziwię się jak nie będzą mieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 nie mają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Czy zna ktoś dobrą książkę po polsku ,ilustrowaną o polskich pojazdach pancernych we wrześniu 1939 jeżeli tak to bardzo proszę o tytuł i autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Bardzo proszę o odpowiedź na parę pytań które pozwolą mi na bardziej precyzyjne wykończenie moich modeli. 1. Niedługo zaczynam Tygrysa Królewskiego, i chcę zrobić zimmerit. Mam zestaw do zimerritu Tamiyi. Czy szpachlówka Tamiya Epoxy Putty Smooth Surface będzie dobra do tego? 2. Jaka szpachlówka od Tamiyi byłaby dobra do wypełniania szpar? 3. Czy zestawy weathering set firmy Tamiya są dobre do robienia wszelkich śladów znoszenia, lub jakieś inne dobre (chodzi mi o błoto dym i piasek)? 4. Jak czyścić przezroczyste części (np owiewki samolotów lub szyby w autach) z farbek zarówno akrylowych jak i olejnych? 5. Jak rozcieńczać farby akrylowe? Ja to robię paroma kroplami wody z zakraplacza, czy dobrze? 6. Oraz najbardziej denerwujący mnie problem polegający na tym, że farby akrylowe podczas malowania głównie twarzy figurek po drugim pociągnięciu, farba wraca na pędzelek i robią się grudki. Przy malowania większych powierzchni często jest to samo lub zostaje gruba warstwa która nieładnie wygląda i część malowanej powierzchni się błyszczy inna jest matowa no i pozostają brzydkie smugi. Czy któś tego doświadczył i jak temu zaradzić? Bardzo proszę o pomoc i zgóry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Czy zna ktoś dobrą książkę po polsku ,ilustrowaną o polskich pojazdach pancernych we wrześniu 1939 jeżeli tak to bardzo proszę o tytuł i autora. Mam książkę Rajmunda Szubańskiego "Polska broń pancerna 1939" wydanie 1982. Bardzo dobra, z ilustracjami i zdjęciami. Link poniżej. http://www.bookador.pl/ksiazka/54939/polska-bron-pancerna-w-1939-roku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 5. Jak rozcieńczać farby akrylowe? Ja to robię paroma kroplami wody z zakraplacza, czy dobrze? 6. Oraz najbardziej denerwujący mnie problem polegający na tym, że farby akrylowe podczas malowania głównie twarzy figurek po drugim pociągnięciu, farba wraca na pędzelek i robią się grudki. Przy malowania większych powierzchni często jest to samo lub zostaje gruba warstwa która nieładnie wygląda i część malowanej powierzchni się błyszczy inna jest matowa no i pozostają brzydkie smugi. Czy któś tego doświadczył i jak temu zaradzić? ad 5. W zasadzie dobrze, ale lepiej jest dac wódkę zamiast wody. I co ważne nie rozcienczaj w całym słoiczku, tylko odlej potrzebną ilośc farby do jakiegoś pojemniczka i w nim rozcieńcz do pożądanej gęstości. ad 6. Prawdopodobnie przy drugim pociągnięciu pierwsza pociągnięcie zdążyło przyschnąc, spróbuj malowac rzadszą farbą, i ewentualne braki w kryciu poprawiaj kolejną rzadką warstwą gdy pierwsza dobrze wyschnie. Upewnij się też że malujesz naprawdę czystym pędzlem, tzn. czy napewno nie została na nim jakaś resztka farby z poprzedniego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Sprawdź na http://www.martola.com.pl/pl Zdziwię się jak nie będzą mieli... nie mają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 Co nadaje sie najepiej na podklad do figurek pojazdow czolgow - czyli wszystkich modeli plastikowych ??? Malowanie pedzelkiem odpada... Zastanawialem sie moze nad sprayem tamyii czy Surface Primer ale nie wiem co to jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 spray games workshopa do figurek black chaos albo podkład do samochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 a zaden ze spray tamyii sie nie nadaje jako podklad - bo do nich mam akurat dostep z zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swim Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Witam Mam pytanie czym malujecie elementy chromowane?? W ravell'ach chrom jest straszny i w czasie montażu pościerałem palcami do tego stopnia że wstyd model pokazać. Chce usunąć pseudo chrom z elementów i pomalować czymś ale w sklepie na Dzielnej facet polecił mi farbke ktora mi nie odpowiada. Znalazłem na allegro "chrom w spray'u" ale czy to się nadaje? Kolejne pytanie to czy ktoś na forum ściąga modele ravell'a z USA?? W kilku sklepach pytałem i mają tylko niemieckie a mi zależy na Chopperach z serii USA gdyż jest ich tam 8 w ofercie a u nas tylko 4 :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaił Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 wie ktos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micky Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Są specjalne farby zwane metalizerami, dostępne u takich producentów jak Gunze, Humbrol, ale najlepszy jest i tak Alclada. Niestety 30 ml kosztuje 28zł, ale za to największy wybór "metali" w tym kilka rodzajów chromu Trzeba zaznaczyć iż są to farby jednak do aero. Ja osobiście używam Humbroli(może kiedyś przerzucę się na alclada), które nakładam aero, odczekuje ok 30min. i mogę je polerować miękką szmatką do uzyskania oczekiwanego efektu. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micky Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Podkład Surfacer Primer L powinien być dobry. P.S. Nie pisz posta pod postem, bo dostaniesz upomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 posiada ktoś zbiór jakiś zdjęć Pz.Kpfw. 35(t)/Skoda LT vz.35 ? albo może ktoś robił na forum? (nie bardzo mogę znaleźć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 ravell'achFirma nazywa się Revell. A apostrof niepotrzebny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swim Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Dziękuje za odpowiedź i poprawe pisowni. A jeśli nie mam aero to czy jest coś w szpreju :p Na allegro jest cos takiego http://www.allegro.pl/search.php?string=chrom+spray&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&utm_source=opera&utm_medium=link&utm_campaign=opera I nikt nic nie wie o amerykańskich revellach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Mam problem następujący, przygarnąłem kompresor MA2000 jednak jak się okazało był bez przewodu spiralnego powietrznego wchodzącego w skład takiego zestawu fabrycznie. Mój problem polega teraz na tym że nie wiem jaki teraz przewód dokupić żeby wszystko było w porządku i pasował przekrój węża. Dlatego też proszę o pomoc, który z poniższych będzie pasował do tego kompresora: http://www.allegro.pl/item841691909_przewod_waz_10m_9mm_guma_szybkozlacze_fv.html lub http://www.allegro.pl/show_item.php?item=841787649 Jeżeli żadne to proszę napisać jaki powinien być właściwy rozmiar/przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Ritter udaj się do jakiegokolwiek sklep i kup taki żeby miał w środku przelot około 3 mm średnicy i zwróć uwagę, żeby był twardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Dzięki za pomoc Właśnie podejrzałem wątek w którym pytałeś o dyszę do aerografu i zauważyłem że ktoś podrzucił link do dystrybutora/producenta tego kompresora i właśnie skorzystałem z okazji i napisałem do nich żeby wskazali który z oferty sklepu jest właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Ritter albo i tak też można Oni powinni wiedziec najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 zwykły do kompresorów ,w każdym sklepie z kompresorami i akcesoriami. idź tylko z końcówką ,co by dopasować.a firma mar,może być droższa.wiesz to ich sklep,np.kompresorek u nich mar2000 jest lekko droższy jak na moojehobby.pl.choć fakt ,że wiedzą najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Jeżeli chodzi o sklep mar to po napisaniu zapytania w ciągu 30 minut otrzymałem odpowiedź. Tak dla potomnych informacja jest to rozmiar 6x4 mm. Jeżeli chodzi o cenę to myślę że taniej nigdzie nie znajdę bo mogą mi każdy wymiar zrobić tego przewodu za kwotę 3 zł za metr, komplet końcówek kosztuje 10 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam serdecznie. Zwracam się z prośba o dokumentacje przedstawiająca wnętrze komory silnika Kamo Sd.KFZ.9 ( trumpek 1:72) bo chciałbym go wzbogacić o szczegóły. Z góry dziękuje za pomoc. pozdro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi