Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Witajcie, Na codzień kleję modele pancerne i w tym się specjalizuję. Co jakiś czas jednak ciągnie mnie do zrobienia czegoś powietrznego. Stąd jakimś cudem udało mi się dostać Tornado w wersji limitowanej z czasu wojny w Zatoce Perskiej w 1991 roku. Strona z in-box'em: https://www.eduard.com/eduard/desert-babe-1-48.html?listtype=search&searchparam=Tornado W tym miejscu chce prosić was o pomoc w interpretacji instrukcji i podpowiedzi co i jak zrobić, bo moja wiedza w temacie lotnictwa jest niewielka. Zatem zanim zacznę się na poważnie za składanie tego modelu chcę się jak najwięcej dowiedzieć, co by wyszło coś z tego sensownego. Model planuje wykonać w stanie spoczynkowym na płycie lotniska z otwarta kabiną. 1. Jest to przepak Revella. Jeśli mieliście styczność z tym modelem podpowiedzcie na co trzeba uważać? 2. Czy prócz żywicznych foteli i kół oraz blaszek w zestawie warto dokupic do tego modelu jakieś dodatki i waloryzacje? Myslę o rurkach z Mastera i drabinie fototrawionej z Eduarda https://www.scalemates.com/kits/master-am-48-032-panavia-tornado-pitot-tube-and-angle-attack-probes--147996 https://www.eduard.com/eduard/tornado-ladder-1-48.html?listtype=search&searchparam=Tornado 3. Czy żywiczne sprzęty pod skrzydła warto kupić na zamianę zestawowych i czy pasują do GR.1? https://www.scalemates.com/kits/eduard-648527-boz-ec-pod--1262791 https://www.scalemates.com/kits/eduard-648528-sky-shadow-ecm-pod--1262792 4. Czy ktoś produkuje figurkę pilota RAF-u z tego okresu w skali 1:48 w pozycji stojącej? Wstepnie zdecydowałem się na malowanie "Helen" z bazy w Muharraq (Bahrajn). Akurat na tej grafice średnio to widac, ale na fotkach widziałem osmalenie dolnej części ogona nad silnikami - rozumiem, że po prostu tak się brudziły? Generalnie zbieram wszelkie info zanim zabiorę się do pracy więc wszelka pomoc mile widziana. Dzięki z góry za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 14 minut temu, Stojkovic napisał: 3. Czy żywiczne sprzęty pod skrzydła warto kupić na zamianę zestawowych i czy pasują do GR.1? Warto, Eduarda. W ogóle Eduard chyba już trzeci miesiąc z rzędu wypuszcza specjalnie dla tego zestawu uzbrojenie i zasobniki, więc warto rozważyć ich zakup, w zależności od wybranej konfiguracji naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 29 minut temu, Stojkovic napisał: na tej grafice średnio to widac, ale na fotkach widziałem osmalenie dolnej części ogona nad silnikami - rozumiem, że po prostu tak się brudziły? Wszystkie Tornada będące w użytkowaniu brudzą dosyć mocno statecznik pionowy, a to wynika z konstrukcji odwracacza ciągu (Tornado nie ma bowiem spadochronu hamującego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 27 minut temu, Solo napisał: Warto, Eduarda. W ogóle Eduard chyba już trzeci miesiąc z rzędu wypuszcza specjalnie dla tego zestawu uzbrojenie i zasobniki, więc warto rozważyć ich zakup, w zależności od wybranej konfiguracji naturalnie. Dlatego proszę o podpowiedź czego w 1991 roku uzywał RAF, a co jest juz dużo późniejszym rozwiązaniem. Nie chcę popełnic gafy. 12 minut temu, KP.Taurus napisał: Wszystkie Tornada będące w użytkowaniu brudzą dosyć mocno statecznik pionowy, a to wynika z konstrukcji odwracacza ciągu (Tornado nie ma bowiem spadochronu hamującego). Czyli będę w swoim też tak brudził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) 8 minut temu, Stojkovic napisał: Dlatego proszę o podpowiedź czego w 1991 roku uzywał RAF, a co jest juz dużo późniejszym rozwiązaniem. Nie chcę popełnic gafy. Tutaj niestety nie potrafię pomóc bo w ogóle się na Tornadach nie znam, nie orientuję, w ogóle ich nie lubię i nie interesuję się. Jedyne co wiem to że ten zestaw Revella nie jest najlepiej spasowany i warto nastawić się na ciężką pracę z obróbką plastiku. Ale jak już ustalisz co chcesz podwiesić, to pamiętaj że Edek natłukł tych żywicznych podwieszeń do tego zestawu bardzo dużo i warto to sobie przejrzeć. Edytowane 31 Marca 2020 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 https://www.rafmuseum.org.uk/documents/research/RAF-Historical-Society-Journals/Journal-27A-Seminar-Birth-of-Tornado.pdf W okolicach strony 105-110 poszukaj jest tam kilka stron o uzbrojeniu jakie było dla GR.1 "przewidzianym standardem". Tyle, że to początki tego samolotu Jak znajdę coś więcej to podrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 Godzinę temu, Solo napisał: Tutaj niestety nie potrafię pomóc bo w ogóle się na Tornadach nie znam, nie orientuję, w ogóle ich nie lubię i nie interesuję się. Jedyne co wiem to że ten zestaw Revella nie jest najlepiej spasowany i warto nastawić się na ciężką pracę z obróbką plastiku. Ale jak już ustalisz co chcesz podwiesić, to pamiętaj że Edek natłukł tych żywicznych podwieszeń do tego zestawu bardzo dużo i warto to sobie przejrzeć. OK, czyli jaki Revell w pancerce taki i w lotnictwie się okazuje. Czyli podsumowując dodatki z mastera i drabinę z Edka mogę brać w ciemno. Co do reszty szpeju podwieszanego to spokojnie przestudiuję co proponuje eduard i ew. postaram się znaleźć odpowiedniki w żywicy. 11 minut temu, thor_ napisał: https://www.rafmuseum.org.uk/documents/research/RAF-Historical-Society-Journals/Journal-27A-Seminar-Birth-of-Tornado.pdf W okolicach strony 105-110 poszukaj jest tam kilka stron o uzbrojeniu jakie było dla GR.1 "przewidzianym standardem". Tyle, że to początki tego samolotu Jak znajdę coś więcej to podrzucę. Dzięki wielkie - fajne info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Tak patrze na wybrane przez Ciebie "malowanie" i się zastanawiam... niby wersja GR.1 miała dwa działka i dopiero w wersji GR.4 za lewe bodaj działko wsadzili systemy celownicze/naprowadzające. Wcześniej były podwieszanymi zasobnikami. Na tej grafice jest taki "stały" zasobnik w miejscu działka mniej więcej... Ale niestety strzelam z pamięci sięgającej lat 1990-2000 wiec mogę się mylić. Postaram się to tez zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Aires robi jeszcze do tego Tornada dysze silników, obstawiam w ciemno że bardzo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Ok https://www.tornadosig.com/variants.html Tu kwestia działek i zasobnika FLIR jest wyjaśniona na rysunkach. Całą te stronkę sobie przejrzyj https://www.tornadosig.com/gulf-war-weapons.html - uzbrojenie z pierwszej wojny w zatoce Edytowane 31 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 https://www.tornadosig.com/gulf-war-weapons.html - uzbrojenie z pierwszej wojny w zatoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Z powyższego linka Eduard robi bądź niedługo zrobi wszystko. W maju wydadzą JP233, reszta ze zdjęć jest już w ich ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Będę zerkał kątem oka i kibicował. Ja mam co prawda Revellowego Tornado GR 4, ale tutaj duża część wyprasek się powtarza. Widziałem warsztaty w sieci i nie jest to na pewno łatwy model. Ja do mojego mam tylko pitota Mastera i koła Eduarda. Edytowane 31 Marca 2020 przez Mates Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 5 minut temu, thor_ napisał: Tak patrze na wybrane przez Ciebie "malowanie" i się zastanawiam... niby wersja GR.1 miała dwa działka i dopiero w wersji GR.4 za lewe bodaj działko wsadzili systemy celownicze/naprowadzające. Wcześniej były podwieszanymi zasobnikami. Na tej grafice jest taki "stały" zasobnik w miejscu działka mniej więcej... Ale niestety strzelam z pamięci sięgającej lat 1990-2000 wiec mogę się mylić. Postaram się to tez zweryfikować. Będę wdzięczny za info. Swoją drogą sporo jest materiału video na temat Tornad w Zatoce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Swojego czasu koncerny zaangażowane w produkcję Tornad bardzo starały się promować ten samolot. W sumie, poza wynalazkiem w wersji IDV - myśliwskiej, to była całkiem udana maszyna do szybkich i potężnych ataków na skoncentrowane cele naziemne. Stąd pewnie sporo archiwalnych filmów po sieci się ostało Typowy samolot szturmowy-dziecko zimnej wojny Taki współczesny Ił-2 Edytowane 31 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Tornado ADV był faktycznie słabym myśliwcem, ale to okazało się na koniec jego służby. Natomiast Tornado w wersji uderzeniowej to bardzo dobry samolot niezależnie od wersji. Nie jest to "taki współczesny Ił-2". Takimi są raczej A-10 i Su-25. Model Tornado Revell'a to najlepszy model tego samolotu nie tylko w skali 1/48 ale w ogóle. Może trudny w montażu, ale nadal najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Ten piaskowy kolor to był widze w dwóch odcieniach w marmurek robiony? Eduard w instrukcji tak sugeruje a na filmie widac raczej że był jednolity. Więc zakładam, że chodzi o efekciarstwo vs reality? Tu odnośnik do strony http://www.aeroflight.co.uk/pics/gulfwar/gwtornados2.htm Edytowane 31 Marca 2020 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Pociągnę trochę temat "prawdziwka" A-10 i Su-25 to typowe samoloty pola walki. Które mają przetrwać silny ostrzał i "być w pobliżu" w razie "W". Ił-2 owszem był opancerzony i trwały jak wspomniane dwa, ale sposób jego użycia był inny. Samoloty atakowały kluczami po 3 (najczęściej i wg zaleceń) podchodziły do celu na pełnej prędkości nurkowały nań pod kątem zbliżonym do 3-40 stopni i w teorii po takim ataku albo wracały albo odchodziły daleko od celu i wracały w podobny sposób. Tornado w sumie miało podobny schemat ataku. Tyle, że nie nurkowało ale podchodziło na niskim pułapie i całość uzbrojenia najczęściej wywalało na raz i uciekało znad celu nadal na małym pułapie. A-10 i Su-25 w czasie ataku prowadza dość energiczną i "manewrową walkę" z celami na ziemi. Bardzo często zbierając konkretny ogień. Iły-2 oczywiście były wykorzystywane też do bezsensownych ataków i kręcenia się nad przeciwnikiem. Ale nie takie było założenie użycia dla nich. Zresztą ciężko znaleźć odpowiednik Tornado na drugowojennych teatrach działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 1 minutę temu, Stojkovic napisał: Ten piaskowy kolor to był widze w dwóch odcieniach w marmurek robiony? Nie do końca rozumiem pytanie. Bierzesz zdjęcie maszyny którą robisz i używasz technik jakich tylko chcesz. Na wszystkich zdjęciach widać raczej jednolity kolor i bardzo ale to bardzo brudny samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) 5 minut temu, Stojkovic napisał: Ten piaskowy kolor to był widze w dwóch odcieniach w marmurek robiony? Eduard w instrukcji tak sugeruje a na filmie widac raczej że był jednolity. Więc zakładam, że chodzi o efekciarstwo vs reality? Ten "pustynny" kolor angielskich maszyn RAFu to w sumie nie tyle piaskowy co piaskowy wpadający w róż Nie pamiętam jego nazwy ale jest "dziwny" Edytowane 31 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 1 minutę temu, Solo napisał: Nie do końca rozumiem pytanie. Bierzesz zdjęcie maszyny którą robisz i używasz technik jakich tylko chcesz. Na wszystkich zdjęciach widać raczej jednolity kolor i bardzo ale to bardzo brudny samolot. Czasem zdarza się że maszyny były fabrycznie jednolity kolor a potem polowa przeróbka i jakieś wariacje w kamo - przynajmniej tak jest w pancerce - stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 No nie, te maszyny raczej nie był przemalowywane, szczególnie że to by musiał być jakiś inny kolor. Trzymałbym się raczej instrukcji w tym temacie. Lepiej pomyśl o brudzeniu, bo tutaj to jest pole do popisu i no i jest to raczej konieczność w przypadku tych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Co do samego koloru to przypomniałem sobie że jest przecież dedykowana farba MRP, do kupienia u nas w Plastmodelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 O bardzo dziękuję za info o farbie - jeszcze nie robiłem zakupów chemii pod ten model. Przyda się do tego jakiś jaśniejszy z MRP co by lekka modulację zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Możesz spróbować z tym C051 Flesh Gunze, pewnie dałoby radę robić tym fajne przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi