Skocz do zawartości

Pierwszy poważny projekt - Gneisenau w 1:700 od Tamki

Qaramell

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie - Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy temat tutaj więc śmiało wytykajcie wszelkie błędy (postaram się poprawiać :)). Jeżeli chodzi o modelarstwo to jestem absolutnym świeżakiem, złożyłem dopiero 2 dosyć proste modele (Ayanami i Mogami w 1/700 od Tamki). Teraz przyszła pora na Gneisenau.
Początkowo miałem się na nim uczyć relingów i olinowania ale dzięki dobroci jednego z tutejszych użytkowników dostałem do wykorzystania potężny zestaw dodatków od Flyhawka (co prawda dedykowany do Sharnhorsta ale to są siostrzane okręty więc nie ma problemu) a w zamian obiecałem pełną relację tutaj :). Wybaczcie za słabej jakości zdjęcia ale nie mam wyboru i muszę je robić telefonem.

IMG_20200331_155858.thumb.jpg.da2a36f64ec8c8472a36f83fc6a8e7d2.jpg

To będzie moja pierwsza praca z blaszkami, także efekty początkowe będą pewnie straszne ale bez próbowania się człowiek nie nauczy.

Co do malowania to chcę go zrobić tak jak widać tutajpaint_gn_1940_12_late_1940_sea_trials_af

Jako, że teraz dużo czasu to postaram się regularnie umieszczać postępy prac. Do zobaczenia wkrótce :)

Edytowane przez Qaramell
  • Like 1

A cóż to za dobroczyńca podarował Ci taki zestaw? ? Będę zaglądał! Sam mam w planach wykonanie Gneisenaua, ale czekam aż flyhawk go wypuści. Jakoś Tamka do mnie nie przemawia, głównie jeśli chodzi o jakość no i oczywiście o cenę. Twój zestaw jest wart jakieś 300zl a flyhawk wypuści go pewnie za 200 :)

Dzialaj i pytaj, a my obserwujemy :)

Ambitnie zacząłeś. Siedemsetka i w dodatku blachy Flyhawka. Działaj, łatwo nie będzie. Merytorycznie nie pomogę bo się na szFabach nie znam. Mój dziadek miał sporo zdjęć Gneisenaua po zatopieniu w Gdyni, jeszcze zanim go na żyletki pocięli. Nie mam pojęcia co się z nimi stało (zdjęciami a nie żyletkami :)) 

Będziesz potrzebował zaginarki do tych blach (jeśli nie masz) . Flyhawk niestety nie wybacza błędów. Blachy są bardzo miękkie i delikutaśne. Nie śpiesz się, przymierzaj, sprawdzaj, przymierzaj i klej. Lufy są do poprawki. Niemiłosiernie się rozjechały a w wieży na środku w dodatku pierwsza Ci się skróciła. 

Nie będę zdradzał darczyńcy bo nie wiem czy chce się ujawniać, ale jest tutaj raczej bardzo dobrze znany ?

Poprawki oczywiście postaram się zrobić (jak wspomniałem to moje pierwsze podejście do blach), także jak będziecie widzieć jakieś rażące błędy to walić śmiało.

Zaginarkę postaram się nabyć w najbliższym czasie.

Witamy, witamy... Fajnie, że założyłeś relacje ! 

W dniu 5.04.2020 o 15:25, Qaramell napisał:

... ale to są siostrzane okręty więc nie ma problemu ...

siostrzane tak  - ale problem może być :). Scharnhorst i Gneiseanu miały zupełnie inne hangary na Arado.  Oraz inny rufowy maszt.

Scharnhorst:

scharn.thumb.gif.a5275a10dadc3b9666785ceb2d4a3558.gif

żródło: Bismarck.com

Gneisenau (ostatni rysunek to planowana przebudowa ze zmianą dział art. głównej):

gneise.thumb.gif.4dea6f1075b2ad3957d230f1379b0fed.gif

żródło: Bismarck.com

przez chwilę Gneisenau miał katapultę na wieży Ceasar (chyba od '39 do '40). Nieco inne też były dalmierze.

tu można znaleźć bardzo fajne dane na temat tych jednostek:

http://kbismarck.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=1221

powodzenia !!  - będziem paczać :D

Edytowane przez blacman

4 godziny temu, blacman napisał:

Będziesz robił relingi poziome  na kominie? 

Próbowałem. Brakuje mi jeszcze umiejętności/narzędzi na tak małe i delikatne rzeczy. Znaczy się próbowałem jeden zrobić na start i skończyło się całkowitym zamienieniem go w złom, także raczej w tym modelu tego nie będę robił.

Nie wiem na ile jest to dla Ciebie istotne ale wieza bez dalmierza nie wystepowala na Gneisenau tylko na Scharnhorscie. To chyba z tego powodu, ze masz blachy do tego ostatniego.

Sprawdz to sobie jeszcze ale wydaje mi sie, ze tak jak teraz to bedzie blad.

9 godzin temu, Piotras napisał:

Nie wiem na ile jest to dla Ciebie istotne ale wieza bez dalmierza nie wystepowala na Gneisenau tylko na Scharnhorscie. To chyba z tego powodu, ze masz blachy do tego ostatniego.

Sprawdz to sobie jeszcze ale wydaje mi sie, ze tak jak teraz to bedzie blad.

Zgodnie z posiadanym bazowym modelem od Tamki dalmierze są tylko na dwóch wieżach. Blachy montuje dopiero jak się upewnie, że pasują do podstawy i nie zmieniają kształtu.

Ok, ale bazowy model to Scharnhorst czy Gneisenau? Bo jak ten drugi to dziwne, na inboxe w necie dalmierze sa na wszystkich trzech wiezach.  Nic to, napisalem co mysle zrobisz jak bedziesz uwazal.

Edytowane przez Piotras

Z tego co  widziałem na zdjęciach, to Gneisenau ma dalmierze na wszystkich wieżach. Udało mi się jedynie znaleźć jedna fotkę na której scharnhorst nie ma dalmierzy na pierwszej wieży. Nie wiem, może jest to uzależnione od roku, ale ma tyle nie jestem w temacie. Jeśli jesteś w stanie dorobić, to świetnie. Jeśli jest to ponad Twoje możliwości, to trudno, dzialaj dalej z tym co masz

Z wieży Anton czyli dziobowej na Scharnhorście usunięto w pewnym momencie dalmierz bo był on dość mocno zalewany przez fale (sic!) a co za tym idzie, jego użycie dawało rezultaty średnie dość. Obie dziobowe wieże były kierowane z dalmierza w wierzy Bruno, czyli drugiej. Czy tak samo wierchuszka Kriegsmarine podeszła do Gneisenaua - nie wiem.

Pozdrawiam, Marek

do operacji Berlin Gneisenau miał identyczne dalmierze na wszystkich trzech wieżach. W czasie dokowania w Breście, w grudniu '41 usunięto dalmierze z wieży Anton. A po operacji Cerberus to już wiadomo..

Edytowane przez blacman