Qaramell Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Na wstępie - Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy temat tutaj więc śmiało wytykajcie wszelkie błędy (postaram się poprawiać ). Jeżeli chodzi o modelarstwo to jestem absolutnym świeżakiem, złożyłem dopiero 2 dosyć proste modele (Ayanami i Mogami w 1/700 od Tamki). Teraz przyszła pora na Gneisenau. Początkowo miałem się na nim uczyć relingów i olinowania ale dzięki dobroci jednego z tutejszych użytkowników dostałem do wykorzystania potężny zestaw dodatków od Flyhawka (co prawda dedykowany do Sharnhorsta ale to są siostrzane okręty więc nie ma problemu) a w zamian obiecałem pełną relację tutaj . Wybaczcie za słabej jakości zdjęcia ale nie mam wyboru i muszę je robić telefonem. To będzie moja pierwsza praca z blaszkami, także efekty początkowe będą pewnie straszne ale bez próbowania się człowiek nie nauczy. Co do malowania to chcę go zrobić tak jak widać tutaj Jako, że teraz dużo czasu to postaram się regularnie umieszczać postępy prac. Do zobaczenia wkrótce Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Qaramell 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Zalążki dział głównych (kolejność składania od lewej), nawet jakiś tam postęp przy pracy z blaszkami widać (chyba ;p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 A cóż to za dobroczyńca podarował Ci taki zestaw? Będę zaglądał! Sam mam w planach wykonanie Gneisenaua, ale czekam aż flyhawk go wypuści. Jakoś Tamka do mnie nie przemawia, głównie jeśli chodzi o jakość no i oczywiście o cenę. Twój zestaw jest wart jakieś 300zl a flyhawk wypuści go pewnie za 200 Dzialaj i pytaj, a my obserwujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Ambitnie zacząłeś. Siedemsetka i w dodatku blachy Flyhawka. Działaj, łatwo nie będzie. Merytorycznie nie pomogę bo się na szFabach nie znam. Mój dziadek miał sporo zdjęć Gneisenaua po zatopieniu w Gdyni, jeszcze zanim go na żyletki pocięli. Nie mam pojęcia co się z nimi stało (zdjęciami a nie żyletkami :)) Będziesz potrzebował zaginarki do tych blach (jeśli nie masz) . Flyhawk niestety nie wybacza błędów. Blachy są bardzo miękkie i delikutaśne. Nie śpiesz się, przymierzaj, sprawdzaj, przymierzaj i klej. Lufy są do poprawki. Niemiłosiernie się rozjechały a w wieży na środku w dodatku pierwsza Ci się skróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Nie będę zdradzał darczyńcy bo nie wiem czy chce się ujawniać, ale jest tutaj raczej bardzo dobrze znany Poprawki oczywiście postaram się zrobić (jak wspomniałem to moje pierwsze podejście do blach), także jak będziecie widzieć jakieś rażące błędy to walić śmiało. Zaginarkę postaram się nabyć w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Zagniatarka dobra rzecz , ale można sobie poradzić mając dwie pary cążek.Mam taki zestaw i jak dotąd wszystko jest ok , błotników do Pantery nie planuję wyginać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 I jeszcze jeden drobiazg. Scharnhorst i Gneisenau były bliźniakami tylko na papierze. Połowa blach i tak pewnie do wyrzucenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Witamy, witamy... Fajnie, że założyłeś relacje ! W dniu 5.04.2020 o 15:25, Qaramell napisał: ... ale to są siostrzane okręty więc nie ma problemu ... siostrzane tak - ale problem może być . Scharnhorst i Gneiseanu miały zupełnie inne hangary na Arado. Oraz inny rufowy maszt. Scharnhorst: żródło: Bismarck.com Gneisenau (ostatni rysunek to planowana przebudowa ze zmianą dział art. głównej): żródło: Bismarck.com przez chwilę Gneisenau miał katapultę na wieży Ceasar (chyba od '39 do '40). Nieco inne też były dalmierze. tu można znaleźć bardzo fajne dane na temat tych jednostek: http://kbismarck.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=1221 powodzenia !! - będziem paczać Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Ambitnie i na bogato - powodzenie w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Okazuje się, że idzie mi to zdecydowanie wolniej niż zakładałem Drobna aktualizacja. Poprawiłem dwie pierwsze wieże na ile się dało, natomiast ostatnia wyszła już chyba całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 A tutaj początek prac nad kominem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 W dniu 9.04.2020 o 17:04, Qaramell napisał: A tutaj początek prac nad kominem Będziesz robił relingi poziome na kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 4 godziny temu, blacman napisał: Będziesz robił relingi poziome na kominie? Próbowałem. Brakuje mi jeszcze umiejętności/narzędzi na tak małe i delikatne rzeczy. Znaczy się próbowałem jeden zrobić na start i skończyło się całkowitym zamienieniem go w złom, także raczej w tym modelu tego nie będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Aktualizacja statusu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 skąpisz zdjęć …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Nie wiem na ile jest to dla Ciebie istotne ale wieza bez dalmierza nie wystepowala na Gneisenau tylko na Scharnhorscie. To chyba z tego powodu, ze masz blachy do tego ostatniego. Sprawdz to sobie jeszcze ale wydaje mi sie, ze tak jak teraz to bedzie blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Piotras napisał: Nie wiem na ile jest to dla Ciebie istotne ale wieza bez dalmierza nie wystepowala na Gneisenau tylko na Scharnhorscie. To chyba z tego powodu, ze masz blachy do tego ostatniego. Sprawdz to sobie jeszcze ale wydaje mi sie, ze tak jak teraz to bedzie blad. Zgodnie z posiadanym bazowym modelem od Tamki dalmierze są tylko na dwóch wieżach. Blachy montuje dopiero jak się upewnie, że pasują do podstawy i nie zmieniają kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Ok, ale bazowy model to Scharnhorst czy Gneisenau? Bo jak ten drugi to dziwne, na inboxe w necie dalmierze sa na wszystkich trzech wiezach. Nic to, napisalem co mysle zrobisz jak bedziesz uwazal. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Piotras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Bazowy to Gneisenau. W instrukcji tylko dwie wieże mają dalmierze i tylko do tylu są wypraski. Gdybym chciał zrobić też na trzeciej to bym musiał sam dorabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 No to dziwne, model nr 77520 ma dalmierze do wszystkich, sa na ramce z kominem i jedna z wiez, moze masz starszy model i jest to defacto Scharnhorst, dobra nie truje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaramell Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Aktualizacja postępów. Po weekendzie powinien dotrzeć aerograf to będę mógł więcej zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Z tego co widziałem na zdjęciach, to Gneisenau ma dalmierze na wszystkich wieżach. Udało mi się jedynie znaleźć jedna fotkę na której scharnhorst nie ma dalmierzy na pierwszej wieży. Nie wiem, może jest to uzależnione od roku, ale ma tyle nie jestem w temacie. Jeśli jesteś w stanie dorobić, to świetnie. Jeśli jest to ponad Twoje możliwości, to trudno, dzialaj dalej z tym co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Z wieży Anton czyli dziobowej na Scharnhorście usunięto w pewnym momencie dalmierz bo był on dość mocno zalewany przez fale (sic!) a co za tym idzie, jego użycie dawało rezultaty średnie dość. Obie dziobowe wieże były kierowane z dalmierza w wierzy Bruno, czyli drugiej. Czy tak samo wierchuszka Kriegsmarine podeszła do Gneisenaua - nie wiem. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 No właśnie z licznych zdjęć wynika, że nie. Buduje Scharnhorsta to troszkę tych zdjęć przeleciałem, oczywiście mogłem coś przeoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) do operacji Berlin Gneisenau miał identyczne dalmierze na wszystkich trzech wieżach. W czasie dokowania w Breście, w grudniu '41 usunięto dalmierze z wieży Anton. A po operacji Cerberus to już wiadomo.. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi