Bartas89 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 8 minut temu, Dorotka napisał: Jeżeli tylko tak opcja to ja bym brał 0,38. Ale generalnie to bym wziął to wszystko sprzedał i kupił dwa H&S, do których wybór dysz nawet w podstawowych modelach jest bardzo zróżnicowany... Napisz mi jeszcze proszę jakie "szmatki" do polerowania wziąć? Aktualnie robię zakupy i nie wiem co wybrać. Pasty polerskie mam od Tamki i jej gąbki (trzy w zestawie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Ja mam te od ZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Dorotka napisał: Ja mam te od ZP Niedostępne nigdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 No, na to już nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 8 godzin temu, Dorotka napisał: No, na to już nie poradzę Wiem Tylko nie mogę dobrać jakiś innych. Same papiery ścierne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 O coś takiego Ci chodzi? http://www.comdrive.ig.pl/scieranie?func=productPage&wid=336&pid=1425&cid=34&prid= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 46 minut temu, oliardi napisał: O coś takiego Ci chodzi? http://www.comdrive.ig.pl/scieranie?func=productPage&wid=336&pid=1425&cid=34&prid= Bardzo dobre, ale nie o to chodzi... Mrocznym przedmiotem pożądania jest to: https://www.car-model-kit.com/zp-6009-polishing-cloth-x-2-zero-paints Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Tak jak Dorotka pisze... Chodzi o materiał którym nakładasz pastę polerską lub wosk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 https://www.plastmodel.pl/p/674/34975/zero-paints-zp-6009-polishing-cloth-x2-wax-polish-compounds-pasty-polerskie-woski-zero-paints-farby-i-chemia-modelarska.html 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 4 minuty temu, oliardi napisał: https://www.plastmodel.pl/p/674/34975/zero-paints-zp-6009-polishing-cloth-x2-wax-polish-compounds-pasty-polerskie-woski-zero-paints-farby-i-chemia-modelarska.html He, he... No i jak tu uwierzyć kiedy ktoś pisze, że nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Wczoraj szukałem na PlastModel i tego nie było Dzięki za pomoc P.S znalazłem też podkład 3032, jeden sklep miał świeżą dostawę wczoraj Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Bartas89 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Rozdział drugi skończony i silnik gotowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Napotkałem pierwszy problem przy kołach. Muszę pomalować obwódkę na srebrno, a środek ma zostać czarny. Ktoś ma jakiś pomysł jak to sprawnie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Może jakiś wash na silnik. Dużo lepiej by wyglądał. Teraz, nie wygląda to zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Bartas89 napisał: Napotkałem pierwszy problem przy kołach. Muszę pomalować obwódkę na srebrno, a środek ma zostać czarny. Ktoś ma jakiś pomysł jak to sprawnie zrobić? 1. Zamaskuj srebrną obwódkę i pomaluj koło na czarno. lub 2. Zamaskuj czarne koło i pomaluj obwódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 7 godzin temu, jawkers napisał: Może jakiś wash na silnik. Dużo lepiej by wyglądał. Teraz, nie wygląda to zbyt dobrze. Mogę nałożyć wash bez nałożonego lakieru na silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 10 godzin temu, Bartas89 napisał: Napotkałem pierwszy problem przy kołach. Muszę pomalować obwódkę na srebrno, a środek ma zostać czarny. Ktoś ma jakiś pomysł jak to sprawnie zrobić? Kup Mołotowa 1mm, 2minuty roboty i będziesz miał koła gotowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Chodzi oto, by między żeberka (części chromowane zostawiamy w spokoju) wpuścić bardzo mocno rozcieńczoną mieszankę koloru czarnego i brązowego np. akryli z vallejo, lub gotowca z tamiya. Jaką farbką malowałeś silnik? Nie w celu brudzenia, tylko po to by z tego silnika wydobyć wszystkie wypukłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, jawkers napisał: Chodzi oto, by między żeberka (części chromowane zostawiamy w spokoju) wpuścić bardzo mocno rozcieńczoną mieszankę koloru czarnego i brązowego np. akryli z vallejo, lub gotowca z tamiya. Jaką farbką malowałeś silnik? Nie w celu brudzenia, tylko po to by z tego silnika wydobyć wszystkie wypukłości. Silnik malowałem farbą Zero Paints Aluminium. Tylko, że nie pokryłem go lakierem i nie wiem jak wash będzie się na nim zachowywał. A łosze mam od Tamki w różnych kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Musisz spróbować na jakims kawałku plastiku. Pomaluj go tymi farbami i nanieś na niego tamiya panel liner. Zobaczysz wtedy, czy bedzie jakaś reakcja, czy nie. Ja nie stosuję tych farb, więc sie nie wypowiem. Pooglądaj sobie relacje innych, lub filmiki na youtube, to podpatrzysz o co chodzi i jak silnik wygląda przed i po zastosowaniu płynu Tamiya. No chyba że wolisz taki surowy, to pozostaw taki jaki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Nie działa. Trzeba zabezpieczyć bezbarwnym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 No to teraz nie dam rady zabezpieczyć bezbarwnym, jak mam wszystko do kupy złożone, tym bardziej jak są chromy. Miałem w planach złożyć model motocykla "z salonu", nówka nie śmigana. To może jakoś ten silnik się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Nówka nie śmigana - z salonu... ale to i tak nie będzie wyglądał, jak to co zmalowałeś.... Wash ma za zadanie wydobyć światłocień we wszelkich załamaniach, krzywiznach zakamarkach, tak aby patrząc na to oddawało wrażenie prawdziwości... Teraz u Ciebie wszystko jest jedną "srebrną plamą", takie mdłe i rozmyte. Zrób doświadczenie: - postaw sobie ten silnik, oświetl go z każdej strony i zobacz jak wygląda - zrób to samo ale z oświetleniem z jednej strony lekko od tyłu Zobaczysz jak zaczynają wychodzić cienie, tam gdzie światło nie dochodzi i jak całość nabiera głębi i naturalności. Może "na żywo" brak washa nie będzie aż tak rażący ale robiąc fotki, kiedy potrzeba dużo światła w kadrze to od razu widać o co chodzi... Całkiem za późno nie jest, elementy malowane możesz pociągnąć bezbarwnym z pędzla - to zabezpieczy farbę przed mimo wszystko agresywnym washem Tamiya, a nie upaćkasz chromów. Myślę, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 2 minuty temu, DarkWing napisał: Nówka nie śmigana - z salonu... ale to i tak nie będzie wyglądał, jak to co zmalowałeś.... Wash ma za zadanie wydobyć światłocień we wszelkich załamaniach, krzywiznach zakamarkach, tak aby patrząc na to oddawało wrażenie prawdziwości... Teraz u Ciebie wszystko jest jedną "srebrną plamą", takie mdłe i rozmyte. Zrób doświadczenie: - postaw sobie ten silnik, oświetl go z każdej strony i zobacz jak wygląda - zrób to samo ale z oświetleniem z jednej strony lekko od tyłu Zobaczysz jak zaczynają wychodzić cienie, tam gdzie światło nie dochodzi i jak całość nabiera głębi i naturalności. Może "na żywo" brak washa nie będzie aż tak rażący ale robiąc fotki, kiedy potrzeba dużo światła w kadrze to od razu widać o co chodzi... Całkiem za późno nie jest, elementy malowane możesz pociągnąć bezbarwnym z pędzla - to zabezpieczy farbę przed mimo wszystko agresywnym washem Tamiya, a nie upaćkasz chromów. Myślę, że warto. Jaki lakier bezbarwny nadaje się do pędzla? I ma być błyszczący czy matowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 na silnik to raczej mat. Ja stosuję z powodzenie i pędzel i aero AK Interactive AK190 Varnish Matte i AK 183 Varnish Ultra Matte. AK 183 daje naprawdę głęboki mat na wszystkim. Tutaj spokojnie wystarczy AK 190. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi